ЛАНА Јовановић, из Раковца код Новог Сада, стара је свега шест и по месеци, а пре два месеца установљено је да болује од ретке болести спиналне мишићне атрофије, баш као и једногодишња Софија Маркуљевић из Београда. Шанса за излечење малене и, упркос опасној болести, веселе девојчице постоји, али се на путу до оздрављења испречио новац.

Лек за Ланину болест постоји, али је невероватно скуп. Њени родитељи, мајка Александра и отац Димитрије, који поред ње имају и троипогодишњег Лазара, не могу да обезбеде 2,1 милион евра за лек, који се може добити у некој од земаља Европске уније. Бебици отказују мишићи, а уколико не прими лек "золгенсма", њено здравствено стање може да се погорша.

- Лана је рођена 3. новембра 2019. као здрава беба. По рођењу је добила две десетке, чинило се да је све у реду, а онда смо, када је имала два месеца. приметили да не помера ноге - прича Ланина мама Александра. - Педијатар којем смо се првом обратили упутио нас је код неуролога. Потом смо две недеље били на испитивању у Дечјој болници.

Када је Лана имала близу четири месеца, родитељима је речено да је њиховој девојчици установљена спинална мишићна атрофија. Две недеље касније почела је да прима лек "спинразу", који помаже код ове болести. Свака доза кошта око 80.000 евра и плаћа их држава до дететове осме године.

- Пре недељу дана је у ЕУ почела производња спасоносног лека (золгенсма) и већ преговарамо са неким иностраним клиникама о томе где би наша Лана могла да га добије - каже Ланин отац Димитрије. - После терапије, још три месеца би требало да остане у болници.

Лана је, прави мали борац и храбро подноси све прописане вежбе. На њој виде да се и она труди и да, као да разуме, сарађује. Не може сама да се окрене у креветићу, али се напреже да помери врат. Маленој не силази осмех с лица, посебно када угледа брата Лазара.