ВАРВАРИН-ВАРВАРИН је у суботу био најтужније место у Србији: пре тачно 21 годину, од последица НАТО бомбардовања моста на Великој Морави, погинуло je 10, а рањено 30 цивила. Литургија у Цркви Светог Успења била је посвећена молитвама за страдале, који су се тог 30.маја, 1999.године на Свету Тројицу нашли недалеко од богомоље.

Код споменика настрадалим варваринским мученицима, одржан је помен, а породице настрадалих и бројне државне и локалне делегације, пријатељи и мештани, полагали су венце где су уклесана имена настрадалих Милана Савића (24), Војкана Станковића (31), Толе Апостоловића (74),Миливоја Ћирића (66), Зорана Маринковића (33),Стојана Ристића (56),Драгослава Терзића (68),Ружице Симоновић (55) и Ратобора Симоновић (38) и најмлађе међу жртвама, Сање Миленковић(16)

-Оца сам нашла у капели, када сам га угледала, лежао је међу другим телима, као да је жив-сведочи за “Новости” Верица Ћирић, ћерка великог хероја,проте Миливоја Ћирића(66),који је погинуо на мосту када је дотрчао да помогне осталима.

Под кровом цркве где је служио добри прота,осликана је фреска “Варварински мученици”, која приказује 10 жртава злочина, као 10 анђела-чувара Темнића.

-Пре 21 годину био је сасвим обичан пролећани,сунчан дан, православни празник Свете Тројице, 50.дан од Васкрса,када добар вредан,поштен и частан народ овога краја Србије, зна тачно како се на овај и на друге верске празнике дочекују гости и путници-намерници-каже Зоран Антић,државни секретар Мнистарства рада.-Али тога 30.маја,1999.године, није било ни драгих гостију, нити добрих намера путника у авионима НАТО.

Бол и туга у нашим срцима остају, никада нећемо заборавити имена варваринских жртава.

Делегација Владе,Министарства рада, Министарства одбране, општина и градова Расинског округа и удружења за неговање слободарских традиција одале су пошту недужним цивилима.Председник општине Варварин,Војкан Павић поручио је да је обавеза преживелих да се сећају. Марија Крсмановић, ученик генерације, симболично је у Велику Мораву бацила венац. Иако је епидемија изменила протокол који се сваког 30.маја одржава код моста, народ се поново окупио не заборављајући суграђане и злочин без изговора.

ПРВИ ПУТ БЕЗ БОРЦА ЗА ИСТИНУ-ГАБРИЈЕЛЕ СЕНФТ

ПОСЛЕ ко зна колико година,литургија,помен и сећање на страдале Варварина у суботу је,због епидемије, био без Габријеле Сенфт(71), немачке фоторепортерке, која је делила судбину српског народа током НАТО бомбардовања и која се већ две деценије бори за истину о страдању на Великој Морави.


Објавила је бројна фото-сведочанства и разговоре са породицама и преживелима.Потресне приче објављене су и у засебној књизи “Мета”, коју је Габријела неуморно промовисала у својој земљи.