Ненад Голубовић (37), из Зајечара, звани Чапе, маштао је да постане познати певач народне музике. Сан му се нагло прекинуо 2006. године, када је, након тешке саобраћајне несреће, остао инвалид, везан за колица. Човек, који је сарађивао са најпознатијим српским музичарима у наредне две године, каже, био је "биљка, која је видела само небо". А, онда је, пре три године, решио да у Кални, код Књажевца, отвори пољопривредно газдинство и, у инвалидским колицима, почне да се бави узгојем коза, сорте алпина, које дневно производе до 10 литара млека.

- Имао сам велике снове - у колицима, ведрог осмеха, прича Ненад. - Радио сам са Шабаном Шаулићем, Снежаном Ђуришић, Љубом Аличићем, Слађом Алегро... Снимио сам дует са Ренатом Хенцом, обишао целу Европу, све док пре 14 година нисмо, након наступа, из Лесковца, кренули назад за Зајечар.

Чапе је био на сувозачком седишту. Жена која је возила ауто, изгубила је контролу над колима, скренула на супротну страну коловоза, пробила заштитну ограду и возило је са надвожњака пало са висине од неколико метара. Том приликом, Ненад је поломио кичму и остао доживотни инвалид, прикован за инвалидска колица.

- Наредне две године су биле пакао - сећа се Голубовић. - Бање, рехабилитација, болнице... Могао сам само да лежим на леђима и све што сам, у најбољем случају могао да видим, било је - небо! А, онда ми је и саопштена најцрња могућа дијагноза - остао сам доживотни инвалид!

Од момка који је важио за нову наду српске музичке сцене, Чапе је дошао у ситуацију да мора да прихвати нову реалност - да никада више неће моћи да хода. Нераздвојни део његовог живота постала су - инвалидска колица.

- Пре три године, гледао сам ТВ и мењао канале - присећа се Ненад. - Не знам зашто, јер раније ту емисију никада нисам гледао, пажњу ми је привукло "Знање, имање". Чуо сам о алпино козама и у тренутку одлучио - почећу да се бавим узгојем тих животиња.

Чапе у књажевачком селу Кална има породично имање. Купио је одмах десетак јарића и, у инвалидским колицима, кренуо да их чува. Са козама је дневно проводио и по десет сати, а успут је и учио све о њима.

- Данас имам уматичено стадо од 30 коза, а план ми је да ту цифру дуплирам - открива нам планове Голубовић. - Продавао сам, у међувремену, јариће, а већ наредне године, када будем имао око 50 коза, почећу да се бавим продајом млека и прављењем сира. И држава даје добре субвенције. Верујте, пољопривреда ме је вратила у живот... Седим у колицима, чувам своје стадо и - срећан сам...

Чапе каже да од овог посла може пристојно да се живи. Треба пуно одрицања, али се исплати.

- Поред тога, опет сам почео да се бавим и певањем - осмех је озарио Ненадово лице. - Позвао ме је отац Лене Стаменковић, која је српској јавности постала позната у такмичењу "Пинкове звездице", и питао ме да се са његовим бендом поново латим микрофона.

Ненад је оклевао, али је љубав према музици победила. На првом наступу, на једном испраћају у селу Рготина код Зајечара, госте је распаметио својим вокалним способностима.

- Искрено, бојао сам се да ни микрофон нећу моћи да држим у рукама - не крије Чапе. - Али, чим сам почео да певам, осетио сам као да са тим никада нисам ни престајао. Публика је била у делиријуму.

Ненад сада има у плану да сними први албум, а при крају је и снимање дуета са Бобијем, из Амадеус бенда.

- Знате шта је најбитније? - изненада је упитао Чапе. - То да се никада не предате! Нема места очајању, тузи, депресији. Остао сам жив, и поново се бавим оним што волим. Нека вас оборе милион пута. Устаните, отресите прашину и - наставите да се борите. Ја само једно знам - никада се нећу предати. Борићу се док у мени има даха...