Морали су да глуме нинџа корњаче, јунаке цртаних филмова, јер мали пацијенти су се плашили свега: Како су у дечјој ковид-болници у Нишу бринули о болесним малишанима са југоистока Србије

Јелена Ћосин

среда, 27. 05. 2020. у 13:29

Морали су да глуме нинџа корњаче, јунаке цртаних филмова, јер мали пацијенти су се плашили свега: Како су у дечјој ковид-болници у Нишу бринули о болесним малишанима са југоистока Србије
Малишане плашилe маске, приче које су чули, прочитали или видели на телевизији
ОД 19. марта до данас кроз ковид-болницу за децу у Нишу прошло је 88 пацијената који су имали респираторне симптоме, од којих је 30 било позитивно на корону, али и двоје деце која су прележала кавасаки синдром који се доводи у везу са овим вирусом - каже координатор и дечји хирург Анђелка Славковић.

Иако се ситуација са короном средином маја мало стабилизовала, па је изгледало да ће се пуни болнички капацитети смањити, или да ће болница бити угашена, јавила су се нова жаришта у Врању и Лесковцу, па се у Нишу тренутно лечи 14 деце - од којих је 11 позитивно, док троје чека на резултате тестова, као и девет пратилаца.

- Наши капацитети су увек били пуни, пошто покривамо цели југоисточни регион. Имамо децу из свих крајева, али их је највише из Ниша. Међу оболелима од короне највише је деце у узрасту од 10 до 18 година, и мало више је девојчица. Сва та деца су са средње тешком или лакшом клиничком сликом, нека на кисеоничној потпори, али нисмо имали деце на респиратору - каже, за наш лист, Славковићева.

КАВАСАКИ СИНДРОМ Двоје деце прележало је у дечјој ковид-болници упални кавасаки синдром, који се повезује са ковидом 19. Међутим, како каже координаторка те болнице Анђелка Славковић, деца нису била позитивна на корону. - Дошли су са високом температуром, са отеклим лимфним жлездама и променама на кожи. То је на време препознато и лечено без већих проблема, али морало смо да будемо на опрезу са тим, јер се Кавасакијев синдром доводио у везу са короном - каже она.

Осим што су због короне неретко морала да користе кисеоник, уз високу температуру, упалу плућа, разне стомачне и друге тегобе, деца позитивна на ковид суочавала су се у овој болници и са многим страховима које је код њих изазивало све оно што су о корони данима гледали у медијима, али и сама опрема под којом је читаво особље морало да ради. Због тога је пред лекарима био и тежак задатак да осмисле начин како да децу ослободе страха.

- Глумили смо да смо нинџа корњаче, да смо дошли да се дружимо са нашим малим јунацима. Деца су уплашена и када дођу на обичну хируршку интервенцију, а камоли сада, у овим условима, када виде скафандере, наочаре, маске. Страх је велики, нарочито код мање деце. Старија пак свашта прочитају и виде у медијима, тако да су уплашена за свој живот. Сви смо се прилагођавали ситуацији у циљу да се деца ослободе страха и почну да сарађују - прича нам Славковићева.

Она каже да су родитељи који су позитивни на ковид били уз своју децу, али да су ту могућност имали и они који су били негативни.

Анђелка Славковић

- Ми увек предочимо родитељима да улазе у ковид-зону, да могу да добију заразу, и они сами одлучују хоће ли остати са својим дететом или не. Упознати су са тиме где се налазе и добију сву заштитну опрему, уколико одлуче да остану - истиче Славковићева.

Додаје и да опреме никада није мањкало, као и да је великом брзином оформљена дечја ковид-болница са тимом лекара који већ има искуства са респираторним инфективним болестима.

- Особље је из Клинике за дечје интерне болести. То су педијатри из интензивне неге и остало особље које има искуства са другим респираторним инфекцијама као што су морбиле и грип, а с друге стране, нама су доста помогли и млади лекари који су дошли. Наша клиника их је добила десетак и они су се активно укључили у целу причу - казала је она.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације