Прави “бејби бум” у “Бетанији”, за једну ноћ пет парова близанаца! Шта мислите, да ли је било више дечака, или девојчица?

Љ. П.

среда, 27. 05. 2020. у 07:26

Прави “бејби бум” у “Бетанији”, за једну ноћ пет парова близанаца! Шта мислите, да ли је било више дечака, или девојчица?

Фото: Н. Карлић

У новосадској Клиници за гинекологију и акушерство за 24 сата рођене укупно 24 бебе
НОЋ између понедељка и уторка у историји новосадске Клинике за гинекологију и акушерство, познатијој као "Бетанија", дуго ће се памтити и препричавати. У породилишту је на свет дошло чак пет парова близанаца, па не чуди што се све орило од дечјег плача.

Не зна се ко је у овом "храму" беба био срећнији због "бума" близанаца, да ли лекарско и медицинско особље, што је све, срећом, протекло у најбољем реду, или пет мама које су усхићене приновама, на груди одједном привиле по два детета. Интересантан је и податак да су међу ових десет беба, бројније девојчице, и оне воде са седам према три.

У првом случају рођени су дечак и девојчица, у другом две девојчице, трећи пар су опет девојчица и дечак, а четврти и пети порођаји су се завршили рођењем по две девојчице.

Иначе, од 25. маја ујутро од седам сати до сутрадан у исто време, у "Бетанији" су рођене укупно 24 бебе и то 13 девојчица и 11 дечака.

ШАНСЕ ПРИЛИКОМ спонтано зачете трудноће шанса да се роде близанци или тројке износи свега један до два одсто. Европски просек је 17 одсто близаначких трудноћа зачетих из поступка ВТО, а 0,5 одсто су три плода. У Клиничком центру Војводине просек је 30 одсто близаначких и пет одсто троплодних трудноћа из поступка ВТО.

Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, како наводе у овој здравственој установи је једина терцијарна здравствена установа у домену гинекологије и акушерства у Војводини, на којој се годишње роди више од 6.500 беба, а хоспитализује, оперише и амбулантно прегледа више од 40.000 жена из целе Војводине.

- У последње две године проценат вишеплодних трудноћа у општој популацији значајно је порастао пре свега услед повећања успешности и обима употребе вантелесне оплодње као методе лечења стерилититета - наводе у пи-ар служби КЦВ: - До пре неколико година близанци из поступка ВТО чинили су 45 одсто свих близанаца, док су 55 одсто били спонтано зачети, а данас се ово изменило тако да сада близанци из вантелесне оплодње чине више од 70 процената свих близанаца, док је за 90 одсто тројки заслужна вантелесна оплодња.Коментари (3)

Predrag

27.05.2020. 07:50

Masala neka su zivi i zdravi sa svojim porodicama i ja imam brata blizanca i znam kako je to lepa stvar..

Јабре

27.05.2020. 07:53

То је сасвим нормално, природа увек одреди да се рађа више жена од мушкараца, јер један мушкарац може у теорији да има децу са 1000 жена а с колко мушкараца жена може да има децу је ограничено.

Анти Антифа

27.05.2020. 08:43

По овоме "Бетанија" је у 19. веку јер су сви од мајке преко сестара до лекара изненадили близанцима. Очигледно у Србији је веома лоша нега трудница и све је препуштено случају,те се до самог порода не зна да ли је једна беба, близанци или тројке.