Ко ће пре до ванземаљаца: Кинези и Американци у трци за откривањем “малих зелених” (ВИДЕО)

NovostiOnline

понедељак, 25. 05. 2020. у 14:01

Ко ће пре до ванземаљаца: Кинези и Американци у трци за откривањем “малих зелених” (ВИДЕО)

Фото Free images pixabay

Кинески истраживачи који раде на ФАСТ телескопу, највећем радио-телескопу на свету, разрађују стратегију потраге за ванземаљским животом. Тако се и Кина укључила у трку за ванземаљцима, у којој се са Американцима надмећу ко ће их први пронаћи
Кинески истраживачи који раде на ФАСТ телескопу, највећем радио-телескопу на свету, разрађују стратегију потраге за ванземаљским животом. Тако се и Кина укључила у трку за ванземаљцима, у којој се са Американцима надмећу ко ће их први пронаћи.


ФАСТ или „Небеско око“, највећи је радио-телескоп из једног дела на свету, промера чак 500 метара. Његовом употребом Кинези су постали „конкуренција“ интернационалном пројекту СЕТИ, који кроз мрежу радио-телескопа трага за сигналима из свемира, пише „Спејс.ком“.


„У већини научних поља од Другог светског рата доминирају западњаци. Кина их, међутим, сада стиже, а у неким сегментима и надмашује. Кина већ сада има ресурсе да постане водећа светска нација у неколико сегмената научних истраживања и развоја технологије“; каже Мајкл Мишу, аутор књиге „Контакт са ванземаљским цивилизацијама: Наше наде и страхови у вези са сусретом са ванземаљцима“.


Мишу додаје да ФАСТ телескоп може Кини дати могућност да путем радио сигнала контактира ванземаљску цивилизацију ако она постоји.Даглас Вакох, председник компаније МЕТИ из Сан Франциска, која такође трага за ванземаљском цивилизацијом преко радио-таласа, тврди да се трка у свемиру, каква је била шездесетих година између САД и Совјетског Савеза, ипак неће поновити. Он каже да је кључ у потрази за ванземаљцима, међународна сарадња.
„Мрежа радио-телескопа широм света трага за сигналом из свемира. У време када се међународни односи заоштравају, астрономи то треба да избегну. Астрономи који открију ванземаљски сигнал свакако ће доживети међународно признање, али они који то покушају да ураде сами, ризикују да њихово откриће остане без потврде и да тако буде веродостојно“, рекао је Вакох.


Он објашњава да је међународна сарадња важна и због тога што радио-телескопи треба да преузимају сигнал са одређене звезде у зависности од положаја Земље, јер један телескоп може да га прати само у одређеном делу дана.


„Уколико више телескопа не уочи исти сигнал са одређене локације из свемира, онда се можда ради о техничкој грешци. Или, уколико се неки сигнал појави на једном телескопу, могао би брзо да нестане ако астрономи који раде на њему не обавесте колеге на телескопу који би могао да га преузме“, објашњава Вакох.


Стивен Дик, амерички астроном, сматра да трка Кине и САД у потрази за ванземаљцима заправо значи да се две велике земље укључују у решавање једног од највећих научних питања данашњице, али да их компликују геополитички односи.


Дик додаје да ће однос научника према могућем сигналу из Свемира зависити од тога шта ће нам он поручивати.


„У то ће морати да буду укључени не само астрономи, већ и други научници из сфере друштвених наука. Контакт са ванземаљцима могао би да нам промени научне, филозофске и религијске ставове на начин који сада не можемо да предвидимо“, каже Дик.


rs.sputniknews.com

Коментари (1)

mi (ni)smo andjeli

26.05.2020. 08:00

Više bi me fasciniralo da se svetske sile okrenu istraživanju zemlje i njenih OBNOVLJIVIH energetskih resursa...