После отварања прелаза са Мађарском: Не треба тест, цариници деле упутства о корони, преко границе за 10 минута!

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 05. 2020. у 19:00

После отварања прелаза са Мађарском: Не треба тест, цариници деле упутства о корони, преко границе за 10 минута!

При преласку из Аустрије у Мађарску сваку особу "мере" по 20 минута Фото Ј. Лемајић

Отварањем граница почеле су да саобраћају и аутобуске линије до Беча, Штутгарта, Диселдорфа и других градова Западне Европе, али је и у њима путника засад врло мало
ПРВОГ дана викенда после отварања свих граничних прелаза са Мађарском, нашу државну међу прешло је нешто више од 300 путничких возила, аутобуса и комбија. Иако за улазак у Србију више није потребно показати негативан тест на вирус корона, нити путнике чека самоизолација, како се уверио репортер "Новости", из земаља ЕУ долази само ко мора.

- Ништа нам нису тражили, само смо у пасошу добили упутства како да се понашамо. Обе границе смо прошли за десетак минута, што је раније било незамисливо - прича нам Игор К. из Београда, кога је пандемија ковида 19 затекла на раду у Салцбургу. - Морали смо да се вратимо због регистрације кола и друге папирологије, па смо зато кренули на пут чим су укинули карантин, јер не можемо да останемо толико дуго у Србији. У повратку ћемо урадити тест у нашој земљи, а имамо и потврде о запослењу и када треба да будемо на радном месту, тако да, не верујем ни да ће бити проблема при повратку.

Игорова прича је, чини се и најчешћи разлог због кога су се наши држављани првог викенда по отварању наше границе упутили у домовину. Многима, како су нам рекли, истиче радна или боравишна виза па су били приморани да се врате.

ЧИЊЕНИЦЕ СА Мађарском су отворени сви веклики гранични прелази Хоргош, Келебија и Бачки Брег. У функцији су и они мањи - Хоргош 2, Бачки Виногради, Бајмок, Ђала и Рабе.

- Урадили смо тест на вирус корона у Бечу јер док год нисмо стигли на границу нисмо знали шта нас очекује, да ли је заиста укинута провера или ће бити у неком временском периоду. Нисам желео да ризикујем па се цела породица тестирала и сви смо, богу хвала, негативни - прича Милош Поповић, који са четворочланом породицом путује у околину Ваљева. - Радим само ја, жена брине о деци, тако да смо морали да се вратимо да не би укинули додатке које добија. Пре епидемије смо поднели папире за радне и боравишне дозволе на неограничен период, али сада је све то стало.

Отварањем граница почеле су да саобраћају и аутобуске линије до Беча, Штутгарта, Диселдорфа и других градова Западне Европе, али је и у њима путника засад врло мало.

- Још се људи плаше вируса, јер су и у Немачкој биле на снази заиста ригорозне мере и људи су их се придржавали. Вероватно им је још увек такав осећај и путује само ко мора - каже возач аутобуса који саобраћа на линији Београд- Диселдорф.


У Србију се улази без проблема, али зато је процедура за полазак кроз земље Европске уније много ригорознија.

- Допутовали смо из Тирола и на граничном прелазу са Мађарском су нас проверили, мерили нам температуру, проверавали су нас и у систему да нисмо случајно међу оболелима. То одузима доста времена, јер по особи то траје барем двадесетак минута - говори Суботичанин Тихомир М.

Наши грађани туристички још не могу пут Мађарске, већ то могу да учине само они који тамо раде или, пак имају земљу и оранице. Пролазак специјалним коридором и на Никелсдорфу, граничном прелазу између Мађарске и Аустрије, могућ је за оне који раде или имају пребивалиште у некој од земаља Европске уније.Полупразан аутобус из Беча на ХоргошуСТРОГЕ МЕРЕ

ЗА улазак на територију Мађарске, било да су у транзиту, или да тамо раде, нашим држављанима потребни су - радна виза, пријава пребивалишта у земљу у коју иду, потврда о запослењу од послодавца и негативан тест на ковид 19. Пријава адресе потребна је и за децу, јер уколико немају, мађарски цариници их третирају као туристе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)