Очекује нас ПАКЛЕНО ЛЕТО: Нису проблем дани, муке ће донети ТРОПСКЕ НОЋИ

NovostiOnline

петак, 22. 05. 2020. у 21:41

Очекује нас ПАКЛЕНО ЛЕТО: Нису проблем дани, муке ће донети ТРОПСКЕ НОЋИ

Илустрација

Лето ће, несумњиво бити топло, али то не мора да значи да Србију очекују посебно високе, тропске температуре
Очекује нас изузетно вруће и суво лето за регион Балкана, а ево шта на то каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

- Пре свега, важно је да се истакне да су најпоузданије прогнозе оне за период за наредних 10 до 15 дана, тако да се на те дугорочне сезонске прогнозе не можемо у потпуности ослонити - истиче Ђорђе Ђурић.

Лето ће, каже он, несумњиво бити топло, али то не мора да значи да Србију очекују посебно високе, тропске температуре.

- Температуре расту из године у годину, све чешће се сусрећемо са температурама и по 40 степени. У време наших бака и дека, таква температура десила би се можда два или три пута у току лета, сада су много чешће, али често имамо и налете освежења и пљускова. Од 2000. године температуре су у сталном порасту, али битно је да нагласимо да за изузетно топло лето није потребно да имамо тропске температуре – довољно је само да су константно око 32,33 степена и добијамо изузетно топло лето у просеку - каже Ђорђе Ђурић, закључујући да постоји могућност да ће лето бити топлије од просека за наше услове, али и да ће бити таласа освежења.

Оно што ће многе мучити, међутим, су тропске ноћи, које су последњих година у урбаним срединама велики проблем.

- То је типично за велике градове, попут Београда, када су температуре ноћу око и изнад 25 степени. То је проблем микроклиме - због много бетона а мало дрвећа, температура је осетно виша него у околини града и очекивано је да ће и ове године бити тако, будући да су ноћи из године у годину све топлије - поручује Ђорђе Ђурић, а преноси Блиц.рс.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)