Исти црни сценарио - када се надвију тешки градоносни облаци - готово сваке године загорча живот пољопривредницима, а највише воћарима, у југозападној и централној Србији. Тако је било и у уторак по подне, односно у среду. Арсенал испаљених противградних ракета није истопио много ледених пројектила, који су "избомбардовали" засаде, воћњаке и стоку.

У олуји, праћеној градом, гром је синоћ убио три расне краве домаћина Гордана Поповића из села Грубетићи на Рогозни.


- Било је страшно, шест крава, које су ми све што имам, олуја је затекла испред куће. Три су се од кише и града склониле испод стрехе, а друге три испод оближњег дрвета. Одједном је јако севнуло и пукло, и краве које су биле под дрветом одмах су попадале. Кад смо после грмљавине изашли, већ су биле мртве. Две су биле уматичене и требало је ускоро да се отеле. Штета прелази 4.000 евра, и не знам да ли ћу моћи да се опоравим од овога што ме је задесило - каже домаћин Гордан Поповић.


Наглашава да је срећа у томе што нико од фамилије није страдао покушавајући да краве склони у шталу.


- Надам се да ће ми Град Нови Пазар и добри људи помоћи да надокнадим бар део штете, јер од крава цела породица живи, од њих издржавам троје деце, супругу и старог оца - истиче Поповић.У ивањичком крају град је падао на Голији, и то највише у деловима Дајића брда, Девића и Придворице. Овде су највише настрадали малињаци, где су оштећене родне гране.

- Таман је све почело лепо. Плодови су се оформили и мислили смо да ће ово бити одлична година. Међутим, град нам је однео сигурно пола рода - казао нам је Ивањичанин Миланко Марић. - Дејствовала је противградна станица са више ракета, и можда је то мало умањило величину градљика. Једина шанса је да се поставе мреже...


На Пештерској висоравни је, у неким селима, скоро пола сата падао град величине кокошјег јајета. На неким деловима висоравни пашњаци су се белели од леда, а многи мештани су једва извукли живу главу спасавајући стоку. У селима Багаџићи и Богути олуја је рушила, а град ломио цреп на крововима. Потпуно су уништени пролећни усеви, воћњаци и пашњаци.


- Све нам је уништено, нисмо имали где да заноћимо, кров куће је сравњен, штала срушена, краве су ми повређене, а и ја сам добро угруван док сам покушавао да евакуишем стадо са пашњака - каже Вујадин Ракоњац, домаћин из села Багачићи код Сјенице.


- Било је страшно, једва смо спасли живу главу и стоку. Штала ми је комплетно откривена, кровна конструкција уништена, а озбиљно је оштећена и кућа. Апелујем на општину Сјеница и Владу Србије да нам помогну да санирамо штету бар на објектима - каже Вукашин Заграђанин из села Богути.


Вукашин Заграђанин,фото М.Н.Снажно невреме, праћено олујним ветром, кишом и крупним градом, погодило је у уторак и у среду ујутру ариљски крај. Град који је у почетку био величине ораха, а потом лешник, а, буквално је око три сата иза поноћи протутњао центром Ариља, али, према првим информацијама, није причинио већу штету. На срећу, град није погодио околна села, па тако нису настрадали малињаци, по којима је ово место познато.

ВЛАСИНА СЕ ЗАБЕЛЕЛА КАО УСРЕД ЗИМЕ

Јако невреме које је погодило југ Србије касно поподне, највише је погодило подручје Власинског језера.

Фото И.Арсић

Јака киша, праћена снажним ветром, почела је да пада око 17 часова. Ситнији град падао је местимично на целом подручју југа Србије. Ипак, највише га је било око Власинског језера, углавном, величине лешника. Власина, позната по бајковитим призорима током најхладнијих месеци, забелела се као усред зиме.


Фото И.Арсић

За сада, није познато колику је штету невреме нанело овом подручју Србије. Киша је наставила да пада, а према прогнози метеоролога, југ Србије чекају падавине и у четвртак.

(Д. Ристић)
Фото И.Арсић


ПАО ПЛАТАН У СМЕДЕРЕВСКОЈ ТВРЂАВИ

Невреме праћено јаком кишом оборило је стабло платана у Смедеревској тврђави. Стабло је пало поред клупе, недалеко од Дубровачке куле код Дунавске капије. Платани у тврђави, иначе, стари су више од пола века. Према неким подацима, посађени су између два светска рата или непосредно после Другог светског рата. Иначе, невреме које је током ноћи захватило Смедерево није нанело већу штету усевима и културама овог краја, чак кише је било мало у односу на пређашњу сушу, кажу у Пољопривредно-саветодавној и стручној служби у Коларима.

Фото Н.Живановић

(Ј. И.)


СТУШТИЛО СЕ КАО ДА ЈЕ АПОКАЛИПСА


СНАЖНО невреме, праћено олујним ветром и градом мало мањим од тениске лоптице, протутњало је у уторак по подне студеничким, ушћанским и рудњанским крајем, удаљеним од Краљева седамдесетак и више километара, причинивши значајну материјалну штету.


Град, какав ни најстарији мештани не памте, у селу Долац, у студеничком крају, у којем је само пре неколико дана пожар прогутао 50 хектара борове шуме, готово потпуно је уништио пластенике, баште, воћњаке, засаде малина, кукуруза и кромпира, тешко општетио кровове кућа, аутомобиле...

Уништене баште


- Стуштило се са свих страна као да је апокалипса. За само неколико минута град ми је потпуно уништио готово хектар малињака и воћњака. И мој комшија је исто прошао. Штета је тотална, а обојица живимо од пољопривредне пензијице од по 12.000 динара - каже за "Новости" Радољуб Бачкуља, мештанин Долца. - Страдао ми је и цреп на кући, а у недавном пожару изгорео ми је забран. Потeрaла нас мука и несрећа...У студеничком крају за кратко време сручило се чак око 40 литара воде по квадратном метру. То је покренуло бујице, које су тешко оштетиле локалне путеве, па је прилаз до појединих домаћинстава готово немогућ.

- Пут практично и не постоји више. Одсечени смо док надлежне службе не реагују - додаје Бачкуља.


Слично је било и у околним селима, као и селима суседног рудњанског и ушћанског краја. У селу Полумир, недалеко од рударске варошице Ушће, у Ибарској клисури, упркос дејствовању противградне одбране, падао је град величине лешника.Снажно невреме, праћено градом величине кликера, није заобишло ни Врњачку Бању и околину. Канализација није могла одједном да прими кишницу, па су поједини, нижи, делови Бање били пола метра под водом. Осим тога, у врњачким селима Грачац, Вранеши и Ново Село многим домаћинствима страдали су засади јагода и боровница. А колика је штета, кажу мештани, моћи ће прецизно да се утврди тек када се очисте велике количине нанетог блата.


(Г. Ћ.)