Руска балерина има хуману мисију у Србији: Зближава два братска народа

Драган ВУЈИЧИЋ

понедељак, 18. 05. 2020. у 17:00

Руска балерина има хуману мисију у Србији: Зближава два братска народа

Наталија Шатиљина Фото Приватна архива

Наталија Шатиљина је од 1999. становник Београда. Заступник је најчувеније руске фабрике за израду звона
КАДА је Наталија Шатиљина дошавши у Србију 1999. балетанке заменила бизнис "дрес кодом" као директорка чувене руске фабрике за израду звона из Јарославља, имала је само благослов Московске патријаршије и нејасну слику о братству двају народа. Рускиња по рођењу, сада Београђанка по сталном месту живљења, користи сваку прилику да зближава руски и српски народ.

Уз породицу, сина студента на београдском Правном факултету, данас има стотине пријатеља и врло мало времена да "живи као сав нормалан свет". Телефон јој, каже, не мирује, јављају се људи са свих страна, из матичне Русије и омиљене јој Србије...

- Исти људи нашем и вашем народу чине зло. Хоће да нам узму душу! А, то је једино што није на продају - констатује Наталија.

Шатиљину смо пре десетак дана гледали на ТВ приликом онлајн преноса Параде у част 75 година од победе, када је са пријатељима из Београда узела учешће у обележавању јубилеја. Испратила је протеклог викенда генерала Чернишова и његов здружени одред Министарства одбране Русије који је дезинфиковао болнице по Србији. Побратимила је припаднике руског АБХ са нашим падобранцима из 63. бригаде.

РЕЛИКВИЈА ПРЕДАЊЕ каже: "Када је Исус скончао на крсту, римски војници су бацали коцку за прву одежду коме ће припасти, док хитон, пошто је био прелеп, нису хтели да деле него су га скинули целог. Тај хитон се налази само на три места у свету, у Грузији, у Немачкој и део је завршио у Русији". Србија је прва земља у коју је он стигао. Парче тканине, хитона који је натопљен Христовом крвљу, има чудотворене моћи - сматрају хришћани.

Побратимила је шест српских и руских градова, последње Ростов на Дону са Ивањицом, а на реду су Сремски Карловци и Краљево, који су заједно са њом већ нашли братске градове у великој земљи.

Прошле године, активно је суделовала у доношењу у Србију једне од највећих хришћанских светиња, хитона Исуса Христа, дела одежде којом је носио када су га распели на крст.

- То је делић одеће Исуса Христа натопљен крвљу када је разапет на Голготи. Хитон или часну ризу су из Русије донели монаси по благослову руског патријарха Кирила. Мислим да је време да га изнесемо у литији по градовима Србије, јер нас је овај вирус загадио, пре свега духовно. Уз честице одежде Христове које је исплела Богородица, дешавају се чуда "по мери вере" сваког човека - тврди типична Рускиња Наталија.

Руска балерина о пријатељству двају народа говори кроз Толстоја:

- Наш велики писац о правим и лажним пријатељима је записао: "Не волим надмене људе који мисле да све могу и све су у стању да обећају. Пожелим тада да им дам рубљу уз савет: Када сазнаш своју праву цену, врати ми кусур!"... И током последње кризе око вируса показало се ко су Србији пријатељи. Европљани или Американци који су затворили границе, или братски руски народ који је послао своје стручњаке - наводи Рускиња, додајући:

- Слушала сам пре неки дан како ваш председник Вучић нуди помоћ Русији. Пошле су ми сузе...

Објашњава Шатиљина и како два народа могу још више да се приближе не чекајући "одобрења" државних администрација.

- Моја хуманитарна мисија у "Црквеним звонима" сведочи управо о томе. Рецимо, руски проволигаш Ростов прошле године је играо фудбал у Попинцима, Краљеву, Ивањици и то је био фестивал правог пријатељства. Са друге стране, у Ростову ниче српска дом, Ивањичка кућа, који гради наше Министарство културе. Не треба нам много да испреплићемо наше градове кућама пријатељства и културе - завршава активисткиња Наталија.

ЛИТИЈА УЛИЦАМА БЕОГРАДА

- ИДЕЈА да организујемо црквену литију са ношењем светог хитона улицама Београда примљена је одлично. Уз одобрење државних и црквених старешина надам се да се ускоро можемо надати оваквом свенародном окупљању. Руски патријах, шаљући светињу у Србију, благословио је да хитон обиђе све епархије да би се народ окрепио у вери и да би био мир међу људима - вели Шатиљина.

Наталија у друштву руских стручњака за дезинфекцију болница и наших војникаБЕРЕТКА 63. ПАДОБРАНСКЕ

ПУКОВНИК Видоје Ковачевић ми је одобрио да се сликам са беретком 63. падобранске бригаде и то је за мене велика част - говори Наталија. - Мој отац је био војно лице и знам колико треба да се заради таква част. Надам се да ћемо заједно марширати на правој паради у Москви ускоро, када прође вирус.