ЗА само месец дана, живот докторке Ане Јаћимовић (38) претворио се у сурову и неизвесну борбу. Због неодређених болова у рамену и стомаку урадила је снимак скенером, који је показао промене на дебелом цреву, а на операцији у Параћину хирург, који је требало да уклони тумор, само ју је отворио и - затворио. Према причи Аниног брата Драгана, рекао је да је реч о врло агресивном карциному, са метастазама у трбушној дупљи, те да не зна шта би уопште оперисао.

- Само шест дана касније, 30. марта, усред епидемије вируса корона, Ана је други пут оперисана у Клиничком центру Србије - каже Драган, Анин брат. - Операција инвазивног аденокарцинома трајала је осам сати, а променила су се два хируршка тима. Учинили су све што су могли. После операције се опоравила и по одлуци конзилијума примила прву хемотерапију. Скенер плућа од пре десетак дана показао је, међутим, да су метастазе на три места захватиле оба плућна крила. Операција није сада могућа, помаже само биолошка терапија. О каквој терапији ће бити реч, видеће се кад буду готове анализе које очекујемо за неколико дана. Те терапије су различите и зависе од врсте карцинома.

Анине метастазе на плућима су, по речима њеног брата, откривене тек после контроле и другог снимања на скенеру. Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) не покрива папрене трошкове биолошке терапије. Колики ће они бити, знаће се кад буде предложена врста лека. Породица је већ плаћала анализе и снимања који су рађени у приватним установама јер подмукла болест не дозвољава да се губи време. Само два снимања и анализе коштали су око 150.000 динара. Још две врсте анализа треба да се ураде у Румунији, па да се прецизно дефинише врста биолошког лека и сазна његова цена.

Докторкина породица неће имати новца да то плати. Због тога су Анине колеге и пријатељи покренули хуманитарну акцију. За само неколико дана укључио се цео град. Како кажу суграђани који су се већ одазвали, Ана је као докторка Дома здравља радила највише у селима Дреновац, Доње Видово и Бусиловац. Током година помогла је многима својим знањем, пожртвованошћу и хуманошћу, ред је зато да се њој сада помогне. Ана је имала уговор на одређено, није у сталном радном односу, што компликује ситуацију.

БОЛЕСТАН И БРАТ

МЛАДА докторка која се суочава са правом животном драмом живи у Крежбинцу у домаћинству са својим родитељима. Њен брат Драган је ожењен и са супругом и ћерком живи у истом дворишту, у посебном објекту. Он се већ две деценије лечи од мултипле склерозе и прима инвалидску пензију од само 14.000 динара.

ПОМОЋ

АНИНЕ колеге и пријатељи оформили су фејсбук-групу "Помозимо др Ани Јаћимовић - ваше мало за њу значи живот". Њени чланови најављују постављање штанда у центру града за прикупљање помоћи и хуманитарну продају ручно прављених козметичких производа. Они који су у могућности да помогну овој младој жени да добије животну битку, средства могу да уплате на рачун 160-5400101143569-79 у Банци Интези.