Бацио сам маску са уста и дао вештачко дисање суграђанину који је пред апотеком пао ко свећа, рекао је за портал Пинк.рс храбри фармацеут Зулфер Бахтијари (35) из Борче који је свесно ризиковао свој живот како би спасао други.

"Узео сам га у наручје да га прегледам и јасно сам видео да је ситуација озбиљна и да се бори за живот, човек је наиме, врло тешко је долазио до даха, имао је гушење", рекао је Бахријари.

Он је додао да је призор био врло драматичан.

"Његова борба са животом је кратко трајала, убрзо је дисање престало, а са њим срчани рад и пулс. Одмах сам кренуо са АБЦ техником спашавања живота која између осталог подразумева и давање вештачког дисања уста на уста и масажу срца тзв. реанимација. Реанимација је трајала око 1. мин а за то време мени, верујем и свима који су посматрали крв нам се заледила, да ли ћу успети да га вратим", каже наш саговорник.

Он објашњава да је у тим моментима био јако уплашен, као и да се никада нисе сусретао са тако реалном ситуацијом, и додаје:

"Хвала Богу успео са сам да му вратим живот. Несрећни господин је поновно почео снажно да дише, јер је био без даха дуже од једног минута, срчани рад такође, откуцаји су били снажни.


На питање да ли му је било јасно да овим, иако хуманим чином, ризикије свој живот, у ово доба епидемије корона вирусом, као и да ли је сматрао да то може бити опасно, он каже да му тако нешто уопште није пало на памет.

"О томе нисам размишљао нити једне секунде. Једино о чему сам размишљао у страху је како да му спасим живот. Реанимација је траја преко једне минуте и ја, а и сви присутни за то време били смо престрављени. Несрећног господина нико није познавао, нисмо знали који је разлог његовог пада, гушења и целокупне ситуације. Када се све завршило управо то бацање моје маске и давање вештачког дисања, масажа срца и оживљавање је код одређених посматрача побудила снажне емоције. Препознали су у мени хероја, пример хуманости, несебичности и доказ људскости. Управо због тога што се сви плаше тренутне заразе за коју сви знамо да је јако опасна по живот, из тог разлога је кренула лавина објава на друштвеним мрежама које су наишле на врло позитиване коментаре. Садржаји су врло брзо постали вирални", каже Бахтијари.

Он истиче да је веома срећан што је несрећном господину успео да спасе живот, што је, како каже, успео да га врати његовој породици и што му се стање стабилизовало.

"Сазнао сам да господин нема никакву инфекцију, нити заразу већ је срчани болесник. Анализе још трају и желим му брз опоравак. Сада са ове дистанце овај догађај посматрам као хуман гест јер сам успео да спречим да се још један живот тог дана у Србији угаси. Био би пресрећан када би могао више да их спасим", рекао је храбри Бахтијари.