Заљубио сам се у Србију: Млади Мексиканац Карлос Франко ОДУШЕВИО нацију током гостовања у Слагалици, за Новости открива како је пожелео да живи у Београду

С. ВИДАЧКОВИЋ

петак, 10. 04. 2020. у 18:00

Заљубио сам се у Србију: Млади Мексиканац Карлос Франко ОДУШЕВИО нацију током гостовања у Слагалици, за Новости открива како је пожелео да живи у Београду

Фото: Принтскрин РТС

Млади мексиканац Карлос Франко одушевио гледаоце , за "НОВОСТИ". Брзо су га освојили људи и обичаји, историја и култура наше земље
ЦЕЛА нација била је одушевљена када је почетком недеље у квизу "Слагалица" такмичар био симпатични Мексиканац. Без проблема одговарао је на питања из граматике српског језика, која је за странце увек тешка, а показао је и завидно познавање српске историје, културе, спорта, чак и привреде, кроз игре "најдужа реч", "спојнице" и "асоцијације.
Карлос Елијас Франко Луиз (27) већ пет година живи у Србији. Рођен је у граду Пачука у близини Мексико Ситија. У мексичкој престоници студирао је политичке науке, при катедри за међународне односе, а 2012. године, у размени студената отишао је у Москву. Ту је научио руски језик, први пут се сусрео са ћирилицом, коју сада чита и пише. Како открива, за "Новости", шармантни и насмејани Мексиканац, у главном граду Руске Федерације упознао је људе са Балкана и пожелео да посети наш регион.

- Имао сам велику жељу да као туриста посетим балканске земље - каже нам Карлос. - Прво сам био у Бањалуци, свидели су ми се љубазни и добронамерни људи. Из Републике Српске сам отишао у Хрватску, потом у Северну Македонију. Ипак, Београд и Србија су ме највише одушевили. Заљубио сам се на први поглед и помислио сам како би било лепо живети овде, међу вашим дивним народом. Кад сам се вратио у Мексико, пренео сам породици своје утиске и одушевљење. Одлучио сам да упишем мастер студије међународних односа на Факултету политичких наука у Београду. Тако сам се 2015. доселио у Србију.

У нашој земљи стекао је пријатеље, са којима је кроз разговор и дружење савладао српски језик. Пратио је вести на телевизији, читао текстове у новинама, а са друштвом је редовно ишао на квизове у пабове. Тако се и одлучио да знање провери у "Слагалици".
- У тим пабовима, кроз квизове, упознао сам и своје садашње другаре - испричао нам је Карлос. - Срби су врло слични Мексиканцима, по темпераменту, духовитости, отворености. Спремни су да помогну, воле да се друже... То је био главни разлог због којег сам изабрао Србију за свој дом. Обишао сам готово целу земљу, од Војводине до Косова и Метохије. Заиста живимо у прелепој земљи. Посетио сам пријатеља у Лепосавићу, видео лепоту српских манастира на Космету, боравио у Жупи код Александровца, али и у месту надомак Бегеја. Сви су ме лепо угостили и кроз та путовања сам много научио о Србији, народу, традицији и историји.

Учествује у паб-квизовима

Карлос нам је рекао и да му новонастала ситуација око вируса корона баш не прија. Отворен, дружељубив, заинтересован за људе и свет око себе, каже да тешко подноси дане изолован у стану. Недостају му пријатељи, али се нада да ћемо ускоро победити вирус и да ће се све вратити у уобичајене токове.

- Ових дана пишем мастер рад, са друговима и породицом у Мексику разговарам телефоном, да мало ублажимо тај карантин, којег морамо да се придржавамо - каже нам Карлос. - Размишљао сам да одем у Мексико и да будем са породицом док овде траје ванредно стање. Све се, међутим, одиграло за неколико дана: границе су затворене, а летови су обустављени, тако да нисам успео да организујем пут за кратко време. У Мексику још нису предузете оштре мере у борби против вируса, јер је тамошња ситуација много блажа него овде. Жао ми је што нисам са својима, а на неки начин ми је драго јер сам у Србији. После пет година живота овде, осећам се као Србин. Као ваш. Желим да останем у Србији. Ко зна, можда овде пронађем љубав, оженим се и постанем српски зет!

Карлос у "Слагалици" Фото Принтскрин РТС

ПОНОВО ЋУ У "СЛАГАЛИЦУ"

КАРЛОС није незадовољан својим учешћем у "Слагалици", али нам каже да је "могао много боље". Открио нам је да планира да се опет пријави за овај дуговечни, популарни квиз у којем су му, истиче, највише муке задале "асоцијације". У програму РТС, наш саговорник је редован гост у једној игри квиза "Ја волим Србију".

Воли да буде са пријатељима

Коментари (6)

Muchachos

10.04.2020. 18:48

Dobro došao i jos bolje ostao ovde uz svoju bolju polovinu koju ces, nadamo se, uskoro sresti izavoleti jos vise nego sto si zavoleo Srbiju. Viva Mexico.

Francesco

11.04.2020. 10:51

Eto, Meksikanac juče dođe u Srbiju i nauči srpski jezik, za 3 godine će ga govoriti kao da je rođen ovde. Evo i vrapci na granama cvrkuću na srpskom, samo nasa kral nikako da nauči jezik..

И Наши Студенти®

17.06.2020. 07:24

...харају по Мексику и Колумбији..друже се дернече паре зарађују..чист реципроцитет..