БИЛО је и биће у Србији много хуманих људи спремних да помогну другима не очекујући никакву корист ни признање. У јеку пандемије новог вируса корона позитивне приче исписују лекари ризикујући свој живот на првим линијама борбе, волонтери који старијим суграђанима свакодневно уливају наду да нису сами, апотекари, продавци, војници, полицајци...

Хероја у овом тешком периоду је много. Хероја који не штеде себе да би другима било боље. Њихова племенитост нама је путоказ, јер и најједноставнији гест понекад враћа веру у људе. Већ годинама Компанија "Новости" негује акцију "Најплеменитији подвиг", а о томе ко су подвижници овог времена, за наш лист говоре чланови жирија за доделу истоимене награде: Тања Бошковић, Верица Ракочевић, Веселин Јевросимовић и Бранко Станковић.

Тања Бошковић, глумица: Целим срцем сам уз лекаре

У ОВИМ тешким данима сваки човек који је икоме покушао да да део себе је срећан, а самим тим је и херој. Подвижник. Моји хероји су лекари др Мома Јаковљевић, др Нада Васић и др Дана Грујичић. Они су моји лични хероји, без обзира на ово што се сада догађа. Увек су били најљуди у сваком смислу и давно је требало да мислимо о њима. Спремни су да се жртвују да ми, сви остали, будемо здрави. Гиганти људски, докторски, професорски. Мало ко може да се мери са њима.

Наилази Васкрс и треба да васкрснемо као нови људи. Бољи него што смо били. Да мислимо у радости о сваком прошлом дану, а да мислимо у превеликој радости о сваком будућем дану. Све остало није достојно човека.

Хероји овог времена су сви лекари и целим срцем сам уз њих. Али, они су хероји према којима су се многи људи понели нечасно. Говорило се да су корумпирани, а то није истина. Они су изванредни стручњаци у својим пословима и неизмерно сам им захвална за сваку малу и велику победу у борби са вирусом корона. Свесна сам њихових великих напора да излече оболеле. Свесна сам њихове пожртвованости и жао ми је што их више не чувамо. Строгим придржавањем мера заштите највише можемо да им помогнемо. Неки грађани, нажалост, не поштују оно што нам говоре лекари.

Иако живим сама, а спадам у категорију грађана који не смеју да излазе напоље, поштујем прописане мере. Највећи проблем ми представља бацање ђубрета, али нећу никоме да стајем на муку. Сигурно има оних којима је много, много теже него мени. Изолација ми прија. Напокон сам се дочепала своје куће. Бавим се ручним радом, шијем модне маске, све око мене блиста. Волим кућу и заиста се предивно осећам. Кућни послови су чаробни. Некад су жене живеле као госпође. Данас сам увила косу, дотерала се, седим и хеклам - као права госпођа. Уживам.

Веселин Јевросимовић, власник "Комтрејда": Племенит је свако ко сада даје део себе


У ОВОМ тешком времену најплеменитији су на првој линији фронта. Племенити су лекари, војска, ватрогасци, полиција. Племенити су волонтери, људи који ризикују здравље и живот да би помогли болеснима, да би помогли нашим лекарима, иако им то није посао. Племенити су сви који помажу старијим људима. Племенит је сваки човек који даје део себе да би помогао другоме.

Вирус ковид 19 не прави разлику. Сви смо исти пред овом болешћу. Сви можемо да будем погођени и сви смо заједно у овој тешкој борби коју човечанство није видело. Цела планета је угрожена. Боримо се против болести која се брзо шири, а многи то и даље не схватају озбиљно. Упоређују је са грипом, јер очигледно не знају да је десет пута заразнија.

Кина је епидемију брзо превазишла захваљујући самодициплини. Србија се заштитила колико је могла, али сигуран сам да све зависи од наше самодисциплине. Наш највећи проблем је то што су многи људи прочитали свакакве глупости на интернету, помислили да су паметнији од лекара и игноришу њихове савете. То игнорисање може скупо да нас кошта. Врло сам рационалан и не мешам се у оно што други знају боље. Не можемо ми лекаре да учимо шта да раде.

Светско здравство, међутим, није спремно за овакву врсту болести. Глад за профитом довела је до мањка других ствари. Медицинско особље, респиратори, маске, средства за дезинфекцију, болнички кревети тренутно су вреднији од злата.

Уверен сам да после пандемије вируса корона свет неће бити исти. Економија ће се променити, погледи на свет ће бити другачији. Они који се нису пребацили на дигиталну економију схватају да су направили огромну грешку.

У Америци је кренула озбиљна рецесија, неколико милиона људи је остало без посла. Људи који су довели до рецесије сада имају изговор да је крива епидемија. Америчка економија је водећа у свету и од ње зависе економије других држава. У овом моменту потребно је три године да се врати на ниво пре пандемије, што засад није лоше. Србија нема амерички буџет, али мислим да наша влада добро ради у овој ситуацији и да су донете добре мере.

Бранко Станковић, новинар и аутор "Квадратуре круга": Невоља нас је опет зближила

НЕ могу да снимам емисије, па сам узео годишњи одмор и склонио се на Тару. Овде време проводим радно. Не пишем, већ сређујем башту и помажем старијим комшијама. У селу Заовине живи троје стараца, сваког дана носим им дрва и храну. У овом тешком времену потребна нам је солидарност и надам да ће нас ова невоља поново зближити, као што је било у време НАТО бомбардовања када су се људи окупљали и делили све једни са другима. Не можемо да се дружимо као тада због изолације и онога што диктирају ванредне мере, али можемо другима да помогнемо.

Катарза која се дешава у људима, бојим се, трајаће кратко. Искуство је показало да су се људи током бомбардовања три месеца дружили у подрумима, делили све што су имали од комада хлеба до цигарете, а кад је све прошло више се нису јављали једни другима у лифту. Дружили су се више са телефоном него са људима.

Бојим се да нам треба дужа катарза. Имамо више времена да будемо сами са собом, времена да се преиспитујемо. Можда ће то да допринесе нашем освешћењу, али не верујем да ће да нас потпуно промени. Технологије су много учиниле, изгубили смо оно што човека чини човеком. Обезљудили смо се. Рашчовечили. У сваком случају, потребно је да се преиспитамо сами са собом и пред другима - докле смо стигли и куда иде људска врста.

За мене су лекари и медицинско особље највећи хероји овог времена. Хероји су и сви други који сада морају да раде - у продавницама, превозу, војска, полиција...

Верица Ракочевић, модни креатор: Mој дубок наклон свим медицинарима


ДОБА короне је погодило цео свет, погодило је и Србију. И овог пута, као и обично, имамо хероје и антихероје. Највећи хероји су здравствени радници који стављају своје животе на коцку и жртвују своје породице, несебично изгарајући у борби против релативно непознатог непријатеља. Хероји су и волонтери који несебично помажу онима којима је то неопходно. Антихеројима бих назвала све оне који не поштују одлуке Владе Србије, оне који опште добро нације стављају по страни зарад других интереса.

Колико лошег по наше животе доноси ова ситуација, толико и доброг има у целом овом хаосу. Окренути себи, породици, имамо времена за размишљање о приоритетима у животу. Материјално губи смисао, постаје неважно све оно што нам је било приоритет, дајемо предност другим вредностима које смо у трци за бољим стандардом негде успут заборавили. Време је да размислимо колико смо изгубили контакт са истинском срећом, где је нестала емпатија, колико је породица као матица доброг друштва изгубила у трци за нечим што ју је разјединило.

Добра ствар је да ће планета, на коју смо у тој бесомучној трци заборавили, мало продисати и прочистити природу загађену од наших жеља за нечим што ју је разболело. Мислим да ће људи имати неке друге приоритете, а наша акција за најплеменитији подвиг много истинских хероја следеће године.

Све оне бриге које сам имала о заради сада су у другом плану и једино истински желим да ја, моја породица и цело друштво из овога изађемо здрави и као бољи људи. Због година, дане проводим у самоизолацији, поштујући све забране. Тужна сам што не могу својом активношћу да помогнем на други начин, али сопственим примером желим да дам допринос у целом овом хаосу, који неки људи нису схватили друштвено одговорно.
Дубоки наклон свим дивним људима, првенствено медицинском особљу, који ће нас спасти ове глобалне несреће.