Превеслаће Атлантик за оболеле од рака: Крушевљанин у посади која је на необичном путу од Португалије до Јужне Америке (ФОТО)

Д. МАТОВИЋ

четвртак, 09. 04. 2020. у 20:00

Превеслаће Атлантик за оболеле од рака: Крушевљанин у посади која је на необичном путу од Португалије до Јужне Америке (ФОТО)

Предраг (други слева) са посадом

Предраг Трипковић мисију посветио деци која се лече у Институту за онкологију
КРУШЕВЉАНИН Предраг Трипковић (58) чамцем од карбонских влакана храбро је запловио у незаборавну авантуру. Уколико успе у свом науму, овај економиста биће први Србин који је превеслао Атлантски океан, од Европе до Јужне Америке. Постаће, такође, и најстарији човек на свету који је веслом "оверио" 6.500 километара Атлантског окена - од Португалије до Француске Гвајане.

У ову ризичну пустоловину није га одвела само глад за адреналином, већ и племените побуде. Његова мисија је хуманитарна, посвећена деци оболелој од рака која се лече у Институту за онкологију и радиологију Србије и њиховим родитељима у удружењу "Увек са децом".

Тачно у 14 часова 4. марта, са још четири члана посаде, запловио је преко Атлантског океана. Дуг и изазован пут требало би да пређу у рекордном року од 47 дана. Ових дана су негде на половини Атлантика. Живот на броду сведен је на два сата веслања и два сата одмора, а осим физичке издржљивости, оваква експедиција захтева и огромну менталну снагу.

ПОМОЋ ЗА МАЛИШАНЕ СВОЈИМ подвигом Трипковић жели да покаже да и у најтежим тренуцима, и у отежаним условима, има наде. Да покаже да за племинитост нема препрека. Подршка и помоћ малишанима оболелим од рака је потребна. Помоћ за ову децу може да се уплати на жиро-рачун Удружења "Увек са децом": 265-1610310004281-79.

- Знам да ће, већ после неколико завеслаја, да почну да се буне и тетиве на скочним зглобовима, а ни палац десне руке неће проћи незапажено. У последње време, имам грчеве у листу леве ноге, а да бих избегао бол у десном куку, придржавам ногу када је убацујем у веслачку педалу. Престао сам да узимам бруфен, само ми замаскира повреде, а не помаже да се преброде. Каква уживанција, јадам се самом себи. Биће ово дугих два сата, помислио сам - написао је пре два дана Трипковић у бродском дневнику који са пратиоцима дели на фејсбук-странама "Номад култура".

Капетан брода Холанађанин Ралф Туијн је већ осам пута превеслао ову маршруту. Намерава да обори два сопствена рекорда. Предраг му верује:

- Он је легенда, професионални авантуриста који у слободно време ради као висококвалификовани медицински брат. И Ливар Нујстед, носилац више Гинисових рекорда - 163 дана на океану, 3,5 милiона завеслаја, 20.000 превесланих километара, улива поверење. Ливар је уметник, сликар, пореклом са Фарских Oстрва.

Предраг Трипковић

Најмлађи члан посаде Дарах је официр британске војске, ултрамаратонац и искусни једриличар. Ту је и Ирац Шејн Рајан, параолимпијац, искусни веслач који ће после ове експедиције бити прва слепа особа која је превеслала океан. Дружина мала, али одабрана.

Ливар Нујстед, власник бројних гинисових рекорда

- Када не веслам, боравим у предњој кабини - пише Трипковић. - На отвореном делу чамца нема места ни за шта осим за веслаче. Све ствари у кабини морају бити потпуно спаковане и увек на истом месту како би Шејн могао да се снађе. У кабини се и једе. Мој цимер је млади, школовани официр. Ради као робот - одсечним, увежбаним покретима пакује ствари и невероватном брзином се облачи и свлачи. Синоћ, када смо преузели смену, затекли смо јак ветар и таласе. Луда вожња наслепо, све до јутра, када смо, напокон, могли да видимо шта нам се приближава. Личило је на контролисани рафтинг. Мом официру се то све свидело, јер је те ноћи кренуо да весла као никада до тада. Док ово пишем лежим у топлој врећи у кабини, поред официра, ништа ме не боли, топло ми је и нисам ни гладан ни жедан.


Атлантик је до сада успешно превеслало тек мало више од 1.700 људи, било би лепо да ову екипу прати мирно море.

Прилика да упознају Атлантик

СПАСЛИ СЕ ВИРУСА?

ОВДЕ, на Атлантском океану, наша петорка је сигурна од заразе вирусом корона - написао је Горан. - Поручују нам: барем сте се спасли вируса. Да ли смо се стварно спасли, да ли можемо да се слободно окренемо себи и да се боримо за своју тренутну егзистенцију, не размишљајући о вирусу корона, о својим породицама, пријатељима? Да ли Шејн, слепи члан посаде, може да не мисли о томе шта ће бити са њим када једном стигне у Француску Гвајану, а аеродроми затворени? Да ли Ливар може да се не брине шта се дешава са његове три ћерке и супругом на Фарским острвима? Да ли ја могу а да се не питам са којим сам правом овде на дебелом мору а не код куће, када се моја породица суочава са потпуно новом и неизвесном ситуацијом?