Бујановац – Браћа Данило (17) и Андрија (15) Дабетић из Бујановца понос су овог малог града на југу Србије. Млади кошаркаши, који су започели спортку каријеру у клубу „Плеј 017“ У Бујановцу, наставили су да нижу спортске успехе у два италијанска града где их је затекла пандемија.

Данило је све време у Рапалу градићу који се налази у близини Ломбардија, млађи Андрија је до пре пар дана био у граду Пјанбино област Тоскана, па се придружио брату у Рапалу. Обојаца су на истој спортској академији.
Њихова мајка Јелена Матић Дабетић прича за Новости како наизменично са истом зебњом прати ситуацију и у Итали и у Србији.

- Свакој мајци која деца нису поред ње је сада тешко. Мени је утеха што знам да су у изолацији, али опет мени и супругу се живот свео на стрепњу и чекање њиховог позива. Док су остале породице у Србији углавном у породичним домовима наша се окупља на скајпу – прича Јелена.

Каже да деца имају одличне услове и за тренинг и за живот, прате наставу онлајн исто као деца у Србији.

- Четири недеље су у карантину, ја сам желела да дођу кад је све ово почело, али они нису желели. Супруг Иван такође спортиста је био глас разума и сматрао да децу не треба излагати путовању. После свега верујем да је то била права одлука – каже Јелена.


Јелена и Иван се са синовима чују пар пута дневно, она у шали додаје да као просечна мајка из Србије најпре пита да ли су добро јели. Причају о њиховој свакодневници и чекају да све прође како би се уместо на скајпу окупили у породичном дому у Бујановцу.