НАЈСТАРИЈА Београђанка Надежда Павловић (108) са Врачара, због мере кућне изолације, остала је без своје геронтодомаћице Љиљане Андрејевић (65), која о њој брине већ 18 година. Како за "Новости" објашњава Љиљана, геронтодомаћица која је њу заменила, долазила је, али само до улазних врата до пре недељу дана, док је медицинска сестра Завода за геронтологију, која води рачуна о њеној хигијени, обилази само радним данима пре подне. Због тога нема неопходну 24-часовну негу.

Откако је ступило на снагу ванредно стање, ванредно је и у дому бака Наде. Како би имао ко да брине о њој и у поподневним сатима, али и викендом, њен седамдесетшестогодишњи син ангажовао је приватну медицинску сестру, која сада због полицијског часа не може да је посећује.

- Веома ми је тешко када знам да о њој сада нема ко да брине. Њу треба неко да окупа, пресвуче, а сада је осуђена да викендом нема никакву негу - каже Љиљана.

- Геронтодомаћица је смела само до улазних врата да јој донесе намирнице, али не и да уђе. Ујутру јој дође медицинска сестра, али то није довољно, па ју је и по подне и увече обилазила приватна медицинска сестра са Канаревог брда. Пошто ради приватно, она не може да добије потврду да се креће у време полицијског часа.

Како објашњава Љиљана, медицинска сестра долазила је таксијем два пута дневно, што је било довољно да покрије остатак дана и викенде када не долази кућна нега.
- Њен син јој је плаћао такси, али сада жена нема радни налог да би могла да се креће. Од данас је пооштрена и забрана кретања током викенда, тако да је препуштена сама себи. Сва срећа, па њен син зна да кува, па може да спреми ручак, иначе не знам шта би - забринута је Љиљана.

На питања која смо упутили Секретаријату за социјану заштиту Града Београда, до јуче по подне нисмо добили одговор у вези са конретним случајем, као и на то на који начин и у ком капацитету је организован рад геронтодомаћица у ванредном стању.

ЗАЈЕДНИЧКИ РИТУАЛИ

ПРИЧУ о томе како је вирус корона и увођење мере кућне изолације за особе старије од 65 година раздвојио Надежду Павловић и њену геронтодомаћицу Љиљану Анрејевић "Новости" су објавиле недавно. Како нам је тада речено, заједничку јутарњу шетњу сада су замениле ходом од кревета до кухиње, али свака за себе у свом стану. Љиљана је пре десетак дана напунила 65 година, тако да не сме даље од улазних врата, па своју пријатељицу не може да обиђе и однесе јој намирнице. Ритуал спремања еликсира од свежег воћа, који је у данима вируса преко потребан, накратко су прекинуле, па справљају напитак свака за себе. А бригу о бака Надежди, о којој је Љиљана до сада водила рачуна, преузео је њен син.