КАДА снег напада подно Копаоника, Небојша Несторовић (41) из Блажева први устаје! Треба поранити да се обиђе имање и малињак, подмире овце, помогне старој мајци. И све то пре него што крене у Брус, у Електродистрибуцију, где Небојша већ скоро 20 година ради као монтер.

Када се заврши дежурство, нови посао за овог горштака тек почиње: свакога дана, Небојша превали стотинак километара, док обиђе нека од свих 13 села и четири засеока о којима брине као председник Месне заједнице Блажево. Старим људима доноси намирнице из Бруса, који је само од центра његовог села удаљен 32 километра.
Сва седишта у колима пуна: наслагане десетине кутија лекова за болесне комшије и мештане планине, детерџенти и прашкови, разна средства за кућу и пољопривреду. Гепек затвара тако што седне на њега.

- Направим план тако да у једном "цугу" обиђем што више суседних села, колико се може - сведочи, за "Новости", Несторовић. - У тај део моје месне заједнице, вратим се за неки дан, док у међувремену обилазим и испоручујем за друге. Сви имају мој број телефона, а ја, богами, код себе спискове за око 400 домаћинстава. Многима знам и број личне карте, ЛБО за пацијенте, бројеве здравствених картона.

Дешава се ових дана да се многи досете да су какав лек испустили на списку. Неша у апотеци стрпљиво чека. Наизуст памти све бољке својих људи. Кога мучи притисак, а кога кости боле на промену времена. "Принелап" три кутије - Радуње, "брисопролол" за Боранце. "Андоли" и "тигрова маст" путују у Судимље. Да ли имају "аспирин" у Белом Пољу и Чокотару? Нису написали. Ајд, дај, комшинице, две кутије, да им се нађе.

У Иричиће јуче четири џака брашна, сутра у Доње Левиће због квасца. Зафалило.
- Не радим то ја од јуче. Када сам ишао у Средњу електротехничку школу у Брус, а после и пети степен у Прокупљу, увек сам имао неки списак, увек је требало некоме старијем да се припомогне - открива хуманитарац са Копаоника. - После сам се запослио, али нисам напуштао Блажево. Касније сам постао и председник Месне заједнице. То радим већ 10 година. Неће да ме мењају.

Сва седишта у колима су му увек пуна

КАД СВЕ ПРОЂЕ, ВЕСЕЉЕ НА ПЛАНИНИ!

- Кад се све заврши, направићу велику прославу на планини. Волим и да певам, па и тако забављам људе - каже Небојша, који нема одговор на питање како све постиже.
Посла за њега, каже, има током целе године. Гаји малине на 70 ари, има 30 оваца, али и шљиве, јабуке, крушке, 30 ари кромпира. У "редовном" стању, решава проблема са другачијих спискова: асфлатирање, чишћење, вода, светиљке. Никада није, каже, размишљао да трајно напусти људе у блажевском крају.