Потежу се по судовима, живе у мраку: Михаиловићи у стану солидарности живе без струје

Б. ПУЗОВИЋ

четвртак, 02. 04. 2020. у 14:20

Потежу се по судовима, живе у мраку: Михаиловићи у стану солидарности живе без струје

Породица Михаиловић / Фото Приватна архива

Због судских процеса којима се годинама не назире крај, невоље трпи петочлана породица Михаиловић из Љига. Иако су се уселили још 2013. године, из "Ливнице" поручују да им простор никада није додељен

ЗА разлику од остале деце, наш син, ђак првак Матеа не може преко телевизије да прати наставу, јер у стану у ком живимо већ годину дана нема струје. Немамо ни телевизор, ни основне услове за живот, и са зебњом сваког дана ишчекујемо да нас избаце из стана солидарности, у који смо се 2013. године уселили.


Ово кажу супружници Александар (38) и Маријана (28) Михаиловић из Љига, који са троје деце, седмогодишњим Матеом, годину млађим Михаилом и четворогодишњом ћерком Маријаном, живе у згради солидарности, у Улици др Љубе Сајића бб, у једном од два стана некадашње фирме "Ливница". И то без струје од јанура прошле године.


- Стан у приземљу, где живимо, припао је мом оцу Зорану Михаиловићу, некадашњем раднику "Ливнице", који је био први на ранг-листи за доделу - каже Александар. - Због приватизације фирме, промене директора, смене власти, станови никад нису додељени, па је отац тужио ово предузеће, али се судским поступцима крај не назире. Кров над главом нисмо имали, неправду више нисмо могли да трпимо, па смо се у стан уселили. Протеклих година више пута тражили смо од Електродистрибуције Љиг да пријавимо струјомер на наше име, али су то увек одбијали с образложењем да стан мом оцу није званично додељен и да немамо власнички лист. Почетком прошле, 2019. године, усред зиме скинули су бројило и од тада живимо у мраку.


У "Ливници" Љиг истичу, међутим, да су неосноване тврдње да стан солидарности припада породици Михаиловић. Кажу да никада у фирми није била формирана ранг-листа за доделу, а зграда није довршена, нити јој је издата употребна дозвола. Зоран Михаиловић, кажу, средином јула 2013. године неовлашћено се са сином, снахом и троје малолетне унучади уселио у стан, па је против њега "Ливница Љиг" поднела тужбу, која је окончана извршним решењем Основног суда у Мионици о принудном исељењу.


Матеа учи уз свећу

- Против Зорана Михаиловића поднели смо и кривичну пријаву, па је у Основном суду у Мионици за самовлашће осуђен на четири месеца затвора, условно на годину дана - кажу у "Ливници". - Михаиловић се иселио из стана, али је у њега уселио сина са породицом. Зоран Михаиловић је стамбено обезбеђен, живи у породичној кући своје супруге, у којој су одрасла његова три сина. Не постоји никаква правна ни морална обавеза "Ливнице" да стамбено збрине Зорана Михаиловића, ни његовог сина који никада није био запослен у нашој фирми. Корисник електричног бројила је Општина Љиг, а Миахиловићи нису плаћали струју, па је због тога искључена.


НЕПРЕКИДНА СТРЕПЊА


КО зна шта ће са нама бити у оваквим условима, у време епидемије вируса корона - каже нам Маријана. - Живимо као у средњем веку, без сијалице, фрижидера, бојлера. Син учи и пише домаћи уз светлост свеће, а децу купам тако што на плинском шпорету загрејем воду. Исељењем нам више не прете, јер су одустали пошто то не могу да ураде правним средствима, па су искључили струју и оставили нас у мраку, надајући се да ћемо сами изаћи. А ми немамо где!
Коментари (2)

alfa...!

03.04.2020. 06:21

Mtna posla oko stana,koliko vidim,stan je solidarnostni,a pominje se vlastnički list?...

Beba

06.04.2020. 01:11

Ljudi, morate da shvatite da je gotovo sa dobijanjem stanova . Nigde na svetu se ne daju stanovi . Vi ste oboje mladi ,ima posla zavrnite rukave i na posao. Dosta vise sa guranjem dece napred , ucenje uz svece itd .Kako sam razumela vi ama bas nikakva prava nemate na taj stan. Zao mi je sto deca ispastaju ali vi morate raditi a ne traziti za dzabe. Ako sada ne radite ,kada ce te. Srbi samo radom mozemo stvoriti uslove bolje nasoj deci.