ПОТВРДИЛА се пословица, да се пријатељ у невољи познаје - као злато у ватри. У редовним и мирним околностима, баш као усред глобалног пожара изазваног вирусом корона, Ужичани имају драгоцену подршку: пионир и важан актер кинеског привредног бума Линда Вонг, директорка "Јихаи групе", привредник, лидер бројних бизнис и хуманитарних асоцијација, посвећени филантроп, упутила је дирљиво писмо подршке свим Ерама.

Уз писмо, на адресу ужичке градске управе стигли су и цртежи деце из "Јихаи групе", којима се даје подршка вршњацима у Србији. Гест дирљив, остаће урезан у памћењу Ера:

"Драги ђаци и учитељи. Како се пандемија вируса шири Србијом, ми изражавамо нашу дубоку пажњу и забринутост због ситуације у вези са вирусом, с обзиром на то да ми врло добро знамо кроз шта ви сада пролазите. Наша деца из "Јихаи групе" су нацртали неколико фотографија преносећи на тај начин свој благослов на све вас. Мама Вонг такође веома брине о Вама и моли Вас да водите рачуна о сопственој заштити, да носите маске када сте напољу и да излазите само у случају преке потребе. Дубоко пријатељство између 'Јихаи' и Србије је као и челично пријатељство између Кине и Србије, што ће се и потврдити током времена. Ми ћемо лично увек бити ту уз Вас и увек ћемо бити при руци да Вам помогнемо у борби против изазова који Вас прате. Управо сада, епидемиолошка ситуација у Кини је у основи под контролом и иде набоље. Ми верујемо да ће Србија смоћи снаге да се заједничким снагама успешно бори против вируса".

Фондација Линде Вонг посвећена образовању, Ужицу је донирала цео један вртић у насељу Пора, који је у знак захвалности кинеским привредницима и Линди Вонг добио назив - "Јихаи мама Вонг". Тада је 120 малишана нашло своје место у најмодернијем вртићу, а кад је зафалило новца, иста групација обезбедила је новац за завршетак још једног вртића, у насељу Бела земља.


Цртежи деце из најмногољудније земље

"Новости" су још у јуну 2015. године биле у прилици да добију ексклузивни интервју са овом, по много чему, јединственом женом:

- Кина и Србија су просторно веома удаљене, али смо ми веома посвећени осећањима, имамо дубоко и традиционално пријатељство. Ова чињеница смањује географску удаљеност, јер је пожељно радити са неким са ким се одлично разумете. Срца су нам на једном месту, блиски смо као људи. Овај однос је приснији него када бисмо говорили о другим земљамa - рекла је тада ужичка мама Вонг. - Током сусрета двојице премијера, Вучића и Кећијанга, децембра 2014. године сва врата су отворена. Успостављена је међудржавна, међубанкарска, струковна сарадња, терен је припремљен на нивоу држава и привреде.


ДОЧЕК ЗА ПРИМЕР

- КАДА некога питате за нашу корпорацију, видећете осмех и подигнут палац у знак одобравања. Радите тако, часно, па успех неће изостати - додала је Линда Вонг. - Били смо у многим државама, али нигде нисмо имали овако топао пријем, начин на који смо дочекани у Србији може послужити за пример свакој влади света. Ми ћемо нашу реч одржати, помоћи ћемо колико год је могуће.