ДОК овог пролећа снег и сунце играју бесконачну игру смењивања, у Луњевици код Горњег Милановца многи се питају који ће нови изум следећи изаћи из помало тајновите радионице Радослава Грујовића (64), у овим крајевима знаног као Гибо Лимар. Овај дипломац Више саобраћајне школе, који се одавно окренуо занатству и, како вели, непревазиђеној животној школи, Србију је већ задивио чудесним направама.

Вешт занатлија и иноватор, Грујовић је из маште у стварност преточио бројне, најнеобичније изуме: џиновску трубу, "трубицикл", шпоретић који стаје на длан, лампек који даје целих 50 милилитара ракије...

- Трубу дугу 22 метра, на Сабору трубача у Гучи представио сам као једну од најатракција - с поносом прича Грујовић. - Осим свирке на људски дах, може да свира и на компресор, па се милозвучни тонови чују баш далеко. Пречник обода "шешира" јој је три метра. Израђивао сам је три месеца, а утрошио сам две и по тоне материјала. У њој сам чак направио и шест "собица" за спавање. Спавали су у њој странци, пристигли на Сабор.
На прошлогодишњи Сабор трубача Гибо Лимар је испраћен са изумом званим "трубицикл".

- Ту голему трубу покреће возач, педалама као на бициклу - објашњава Грујовић. - За највеће успоне постоји мотор. На њему се вози безбедно, свира у трубу ко зна. "Трубицикл" возим растављен на три дела, у комбију, састављам га на планини Јелици, па одозго у Гучу. У њега, ако треба, одмах се уграђује звучник јак 200 децибела.
Највеће и најминијатурније, али да све апсолутно функционише, пред провером свих стручњака из надлежних струка! Ово је Грујовићев мото и мотив за све серије изума.

- Шпоретић дуг 25, широк 10 и висок 15 центиметара, "ради" на дрва и на угаљ, а стане на већи длан - вели Грујовић. - Правим их по старинском француском моделу, а у српским крајевима познати су као "гароња". Исти модел могу да израдим да буде дуг и до два метра. Осим тога, моји лампеци за печење ракије су запремине од свега 50 милилитара до десет литара.

Радослав Грујовић


"ГВОЗДЕН" СА ПОГОНОМ НА ПЕСАК

БИЋЕ човек од лима, али не робот јер у њему нема никакве електронике - најављује Грујовић свој нови изум. - назваћу га "Гвозден". То име симболизује Шумадију, њену чврстоћу и отпорност. Ходаће само на "гориву" од обичног песка, који ће му бити покретач специјалних полуга. Исти тај песак, "Гвоздену" је обновљив извор енергије...