ВЕЛИКОМ броју најстаријих у Србији забрана изласка из куће уведена пре две недеље тешко је пала. Многима је требало неколико дана да схвате да је најбоље да ових дана остану код куће и да забораве на виђања са унуцима, шетње са пријатељима и шах на Калемегдану. Репортери "Новости" су разговарали са некима од њих који су, чини се, добро осмислили како да оплемене своје "ванредно" слободно време.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


ДАНКА ПЕТРОВИЋ ИЗ ЈАГОДИНЕ ВИШАК ВРЕМЕНА ПРОВОДИ УЗ ПАМЕТНИ ТЕЛЕФОН


ЛАКШЕ ЈЕ УЗ СМЕХ И ЗАБАВУ ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА


Паметни телефон има годинама, никада са њим није експериментисала, али је забрана изласка из куће последњих дана "натерала" да почне да ужива чак и у видео--чету. Овако пензионерка Данка Петровић из Јагодине (72) убија време који проводи у карантину.


Сада се свакодневно слатко насмеје фотографијама са чета које јој шаље ћерка Јасмина.


- Она сваке вечери смисли нешто забавно и ја се смејем до бесвести.


Данкина ћерка каже да њена мајка никада није волела да се снима.


- Неколико дана сам је молила да укључи камеру, а онда сам успела да је наговорим када сам јој рекла да желим да је насмејем. Када је укапирала како се користе ефекти, свакодневно разговарамо најмање по сат времена и непрестано се смејемо. Зато апелујем на децу осталих пензионера да нађу начин да забаве своје усамљене родитеље који су у карантину - саветује Јасмина.


Данка није баш особа која воли много да шета, али јој недостаје што не може да загрли своје три ћерке, а недостаје јој и дружење са комшиницама. Довољно јој је што може да изађе на терасу, а шетњу надокнади траком за трчање.


Ова пензионерка је и одлична куварица, а у улици је најчувенија по спремању популарних "чорбуљака" ни од чега.


- Основни састојци сваке моје чорбе су шаргарепа, пашканат, целер, црни, црвени лук и празилук. Када проври, додам поврће које имам: келерабу, тиквице, карфиол, кромпир, парадајз, боранију... Најбитније је да се поврће не прекува. Уместо запршке на крају додам кашику павлаке. Ако неко воли гушћу чорбу, може да дода макароне. Тако настане фантастично јело, практично, ни од чега - открива Данка свој рецепт. (З. Г.)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


БРАЧНИОМ ПАРУ БЛАГОЈЕВИЋ НИЈЕ ДОСАДНО ИАКО НЕ ИЗЛАЗЕ ИЗ КУЋЕ


УНУЦИ БРИНУ О ПОШТОВАЊУ ИЗОЛАЦИЈЕ


Дара и Гроздимир Благојевић са Петловог брда кажу да им уопште није досадно иако не излазе из куће две недеље. Дуго су већ у пензији и много времена проводе заједно. Дара се не смирује ни у време изолације и стално поспрема по кући.


- Време прође у спремању ручка и читању књига - каже ова времешна београдска пензионерка. - Пошто прелистам новине на таблету, одиграм коју игрицу крене и надметање са супругом у "Не љути се човече".


Унуци Урош и Филип их редовно обилазе и "проверавају" да ли крше правила и излазе из куће. Обоје се слажу да је председник донео праву одлуку да се старијима од 65 забрани излазак из куће како се не би заразили. Да фрижидер буде пун брину унуци, а Дара их понекад и предухитри и умеси хлеб пре него што се они ујутру јаве да направе списак за набавку.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


МАРИЦА МИТИЋ КАО ДА СЕ ПРИПРЕМАЛА ЗА ВАНРЕДНЕ МЕРЕ


ВРЕМЕ КРАТИ УЗ ШТРИКАЊЕ И НОВИНЕ


Марица Митић (85), домаћица из Руњана, код Лознице, каже да у условима ванредне ситуације живи стабилно као да се за њих припремала. Сваког дана штрика чарапе од чисте вуне, обавезно, као и претходних неколико деценија чита "Вечерње новости", воли књиге, а тренутно ужива у есејима Исидоре Секулић, прати ТВ емисије, а највише се радује "Слагалици".


- Исидора Секулић је живела сама, али није била усамљена, код ње је, и у поодмаклим годинама, било све "под конац" у њеном домазету, како је звала свој топли дом. Жалила се на главобољу и сличне муке, али никад на самоћу и досаду - каже наша времешна саговорница. - Имам све што ми треба, а што ми зафали донесу ми деца, истог часа када им кажем, па ми не смета ово стање.


Сви који јој помогну од баке Марице добијају по пар вунених чарапа, чију је вештину штрикања савладала пре готово седам и по деценија. (В. М.)


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


ЗОРИЦА ПОПОВИЋ ИМА ВРЕМЕНА ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ОДЛАГАЛА


СРЕЂУЈЕ СТАРЕ УСПОМЕНЕ


Пензионерку Зорицу Поповић из Београда није обесхрабрило увођење ванредног стања и немогућност да изађе из куће. Сада је нашла времена за све оно за шта га никада није било довољно.


- Решила сам да док траје ова ситуација урадим све оно што одавно одлажем. Почела сам са сређивањем старих албума који ме, док их гледам, подсећају на лепе дане. На тај начин се борим против изолације - каже нам Зорица. - Доста времена проводим и читајући, а тренутно ми пажњу заокупља Чехов и његове "Приче".


Препоручује свима да ово време искористе и максимално се посвете себи, а када све прође, поново ћемо у парк са унуцима и дружење са пријатељима.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * *


СВЕТЛАНА ДИНЧИЋ ОДЛУЧИЛА ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТНЕ НАВИКЕ


СЛИКАЊЕ И КАФЕНИСАЊЕ УЗ ВИДЕО-ПОЗИВ


Светлана Динчић из београдског насеља Калуђерица је у пензији однедавно. Тек што је почела да се привикава на нов начин живота, задесило је ванредно стање и ново прилагођавање.


- Осим устаљене рутине кувања ручка, почела сам да штрикам капе и џемпере. Хеклање је идеална занимација чак и за оне жене које никада нису држале игле у рукама. На интернету постоје одлични савети и објашњења за све што желите да штрикате. Технику сам брзо усавршила и капу исплетем за два дана - открива нам она.


Није Светлана заборавила ни своје пријатељице у време изолације и полицијског часа.


- Сваког јутра пијемо кафу у својој кући са упаљеним камерама за видео-позив - открива нам савремени начин кафенисања. - А, све чешће нађем времена и за сликање, које никада нисам имала док сам радила.