МИГРАНТИ и избеглице који је требало да буду премештени из препуних прихватних центара широм Србије у Школско-рекреативни центар у Делиблатској пешчари остаће тамо где већ јесу - потврђено је за "Новости" у Комесаријату за избеглице и миграције. Ова одлука уследила је само дан после протеста мештана села Делиблата, у општини Ковин.

- У нашим центрима у овом тренутку има 8.500 људи и зато је било потребно неке растеретити. Наредбом је за те потребе опредељен Школско-рекреативни центар "Чардак". У међувремену смо добили нове инструкције према којима ће тај објекат бити опредељен за друге намене - кажу у Комесаријату.

Капацитет "Чардака" је око 180 лежаја и привремено ће ипак бити намењен за карантински смештај током трајања ванредног стања због вируса корона. Комесаријат је до сада већ ослободио прихватни центар у Суботици, са 60 места, за карантин. Ту су махом боравиле породице које су дуже чекале на мађарској листи за прелазак у ЕУ. Мигранти су из Суботице у највећем броју премештени у Крњачу.

Придошлица са Блиског истока на улицама више нема, а не бележе се ни нови илегални уласци. Према речима комесара за избеглице Владимира Цуцића, у прихватним центрима нема заражених новим вирусом. Објекти у Кикинди, Сомбору и један код Шида дупке су пуни, па ће део тих људи бити пребачен у друга два центра код овог места, која се припремају за отварање.

Иначе, мигранти су током ванредног стања затворени у смештајима које чува војска, а излаз је омогућен само уз посебне дозволе и у пратњи, нпр. кад је реч пацијентима на дијализи.

Неки су се чак организовали у пружању помоћи Србији и почели да - шију маске. Такође, сиријске и арапске избеглице смештене у Бујановцу упутиле су писмо нашим властима, у коме се стављају на располагање током ванредног стања. Како кажу, међу њима има болничара, радника, фармера, али су сви пре свега људи који нуде сваку врсту помоћи за коју Влада сматра да је потребна - од медицинске, преко разношења робе људима у карантину, до чишћења улица.

"Вирус не прави разлику између домаћих грађана и избеглица, и зато стојимо једни уз друге у заједничкој борби", наводе у писму.

НЕПРЕКИДНИ ЛЕКАРСКИ НАДЗОР

ПРИХВАТНИ центар за мигранте код Пирота тренутно збрињава 193 особе, које су под сталном контролом лекара и Војске Србије - кажу у овој установи.
Према речима Др Радмиле Зец, епидемиолога у ЗзЈЗ у Пироту, о мигрантима даноноћно брине по један лекар овдашњег дома здравља и сви придошли се одмах изолују због потенцијалне опасности од заразе. Код њих нема улаза ни излаза, а кретању "слободњака" брине војска.В. Ћ.

ПОЧЕЛИ ДА САРАЂУЈУ

МИГРАНТИ су у почетку тешко прихватили да не могу даље ка Европи, јер су мислили да су мере усмерене против њих. Када су видели да је нови вирус озбиљна ствар и да је цео свет у изолацији, почели су да сарађују - каже Цуцић за "Новости".