ОДЛИЧНО сам, немам никакве тегобе, била сам добро и свих претходних дана. Од почетка болести супер сам се осећала. Код куће сам и јако ми је лепо. Боље, наравно, него у болници. Али сви се чувајте, носите маске и рукавице. Ко ће други да нас чува, ако нећемо сами.

Ово је, за "Новости", поручила млада Кикинђанка Марта Катаи (18) која је победила ковид-19, и у уторак по подне, после шест дана, из Клиничког центра Војводине из Новог Сада отпуштена на кућно лечење.

Била је најмлађи пацијент лечен у овој установи. Њена победа и успех лекара су огромни, јер је већ десет година дијабетичар. Не зна где је могла да се зарази короном. Лекари су јој рекли да је због њеног ослабљеног имунитета, било довољно и да прође поред неког ко има вирус.

- Претпрошле среде са школом сам била на једнодневном излету у Београду. Посетили смо Скупштину, шетали градом, ишли у кафиће. Имали смо доста времена и били на више различитих места. Довољно је било да се неко на улици, у пролазу, накашљао поред мене - објашњава девојка.

ДОБРА ПРОГНОЗА - ПОСЛЕ неопходног периода лечења, пацијенткиња је у добром општем стању отпуштена на даље кућно лечење које подразумева спровођење мера изолације и предвиђен лекарски надзор од стране инфектолога. Пацијенткиња је имала инсулин зависни облик шећерне болести - наведено је у обавештењу Клиничког центра Војводине. Иначе, Марта је посебно истакла љубазност лекарског особља које је бринуло о њој и труд који су показивали да јој помогну.

Већу драму од ње, чини се, преживљавали су њени родитељи. Душа им се кидала, јер нису могли да буду уз своју јединицу, пошто раде у иностранству. Марта је са баком код куће у Кикинди.

- Било нам је јако тешко. Свакодневно смо се чули. Она је, на срећу, била добро, сви резултати су били добри. Шећер јој је био одличан, била је весела, па смо се надали најбољем. Уместо нас о њој су бринули бака и наши пријатељи, породица Николин, којима смо неизмерно захвални - каже Мартин отац Саша Катаи.

Болест јесте шокирала Марту, али накратко. Ни у чему је није поколебала. Оптимистична је и ведра. Матурант је на смеру архитектонски техничар. Уметничка је душа. Већ десет година је члан Дечјег позоришта "Лане" и припрема се за пријемни на академији. Детаљно нам је описала како се одвијао најдраматичнији дан у њеном животу:

- У понедељак увече сам добила температуру 39,5. Нисам посумњала на корону. Отишла сам у Хитну службу, добила инјекцију и температура је спала. Ујутро је мој педијатар послао Хитну службу и одвели су ме на снимање плућа. Због високог шећера од 24,9 задржана сам на Инфективном одељењу кикиндске болнице. Сутрадан су ми радили тест и по подне саопштили да сам позитивна на корону. Био је то шок. Као да су све лађе потонуле - препричава победница, која потврђује да Кикинда, ипак, није "српски Вухан".

И поред горког сазнања, добро се осећала. У целом току лечења била је доброг општег стања.

- Свакодневно су ми радили анализе. Три пута сам снимала плућа. Све је увек било у реду. Налази шећера су ми одлични - прича Марта и захваљује другарима из "Ланета" на подршци. Нова заједничка победа биће упис на академију.