МЛАДИ научник Никола Крстић из Београда, са својим "Анора" тимом, осмислио је "лајф маск", маску за заштиту од заразе вирусом корона. Реч је о јединственом производу у Србији, који је у понедељак представљен Фонду за иновације и чека се одговор да ли ће моћи да покрену производњу.


У разговору за "Новости", Никола нам је открио да је маска направљена од хипс пластике са специјалним филтерима. Она се, како каже, може користити и после престанка опасности од вируса ковид-19, и то против разних врста загађења.

- Маска ће имати X-13 филтере, који ће пречишћавати ваздух - објашњава Никола. - Такви филтери се могу мењати на 10 до 14 дана, а могу се откувавати у води. А, оно што је сада најважније јесте могућност да се за месец дана произведе око 100.000 оваквих маски. Реч је о потпуно домаћем производу, који ће се производити у фабрици у Инђији. Планирано је да маске буду бесплатне, а ако то не буде било могуће, цена ће бити око 200 динара.

Никола Крстић је већ познати млади српски научник. О њему су, пре нешто више од две године, "Новости" прве писале, као о матуранту београдске Електротехничке школе "Никола Тесла", који је осмислио рукавицу за слепе. Он је данас директор стартап компаније, и добио је грант од 80.000 долара за усавршавање свог изума.

Првобитни 3Д модел рукавице коју је осмислио, имао је две функције и био је повезан на мобилни телефон. Две године касније све је унапређено: рукавица "анора" се навлачи на руку, има десет функција, "говори" осам језика, препознаје препреке, боје, новчанице, открива "залутале"... Финална верзија ове рукавице се очекује у мају, и то са две нове функције и могућношћу управљања на додир прста.

ПОМАЖУ И МАШИНЦИ
У ЖЕЉИ да помогну медицинском особљу, група мастер инжењера Машинског факултета у Београду осмислила је иницијативу "Маска за све". Ови талентовани младићи су, у року од 48 сати, урадили потребну техничку документацију и упутство за једноставну и брзу израду заштитних визира за лица, која је доступна на www.maskazasve.com. - Наша идеја је била да људи у мањим срединама могу сами да направе маске, без коришћења специјалних апарата - каже Милош Петрашиновић, студент друге године докторских студија.