За минут су убили 11 војника: Болна сећања на почетак НАТО агресије

Е. В. Н.

24. 03. 2020. у 08:00

За минут су убили 11 војника: Болна сећања на почетак НАТО агресије

Светозар Ковачевић Фото Лична архива

Данас се навршава 21 година од почетка НАТО агресије на СР Југославију. Ракетирање војног склоништа у касарни у Куршумлији преживео је само официр ВЈ Светозар Ковачевић, начелник ПВО
ТАЧНО је 21 година од почетка НАТО агресије, али то се не заборавља. А и како бих могао да заборавим тај дан, то вече око 20 часова, у склоништу куршумлијске касарне "Боровњак", сада "Топлички јунаци", када је за само неколико минута погинуло једанаест припадника наше војске и још нас на десетине рањено. Пет минута раније, једна од првих ракета пала је на прокупачку касарну у којој је био центар везе наше војске где је прва жртва бомбардовања био војник Бобан Недељковић. Ко може да заборави ту угашену младост? Ко може да заборави страдање свог народа? Готово да нема ноћи, а оне су ми најтеже, да се живо не сетим тог времена разарања и смрти.

Ово су сећања, болна сећања, Светозара Ковачевића (70), из Куршумлије, резервног официра Војске Југославије, начелника противаздушне одбране у куршумлијској касарни "Топлички јунаци", јединог преживелог у бесомучном нападу НАТО на касарну "Топлички јунаци" и склониште које је било намењено челницима тадашње ВЈ. У "атомском склоништу", како су га звали због изузетне опремљености, после знака за ваздушну опасност било је тридесетак официра који су се затекли у касарни. У тренутку ракетирања, у канцеларијама које су се налазиле у склоништу, остала су деветорица официра из куршумлијске јединице и двојица потпуковника из Ниша, док су остали кренули на вечеру.

- Склониште од армираног бетона на више од седам метара испод земље било је прави мали градић. Чак су поред канцеларија у њему била склоњена и командно-штабна возила - прича нам Ковачевић. - Склонили смо се ту јер смо били убеђени да нам бомбе ништа неће моћи. И заиста, први "томахавк" који је ударио, није нанео никакву штету, али су потом за минут-два на исто место, ударила још два велике разорне моћи. Пробили су склониште и све је нестало у трену...

Алексинац Фото Игор Маринковић

Наш саговорник је задобио тешке опекотине, а спасао га је и на рукама у куршумлијски Дом здравља однео пријатељ Никола Виријевић. После указане помоћи у Куршумлији и Прокупљу пребачен је у нишку војну болницу. Сећа се и да је после друге детонације изгубио свест, али памти добро последњи поглед упућен пријатељу и колеги Влади Недељковићу који је, у том тренутку, са столицом одлетео увис... Знао је, каже, да је Влада тада отишао међу бесмртнике који су живот дали за отаџбину.

- Када сам се освестио у болници, сазнао сам да је Никола Виријевић међу рушевинама угледао моју ногу која се померала - казао нам је Ковачевић. - Извукли су ме тек из трећег покушаја али ме у првом моненту нико није препознао јер сам био буквално као угљенисан. Схватили су ко сам тек када су из мог џепа извукли војну књижицу. Лице и коса су ми били потпуно изгорели, ране и гелере имао сам по глави и читавом телу, остао сам без мишића на десној нози, а бутна кост ми је била "отворена". Најгоре су, ипак, биле опекотине које су ми стварале стравичне болове.

Приштина Фото З. Јовановић

После вишедневног лечења у воној болници, Ковачевић је изашао на сопствени захтев да би уступио место рањеним војницима који су своју земљу бранили на Космету. А управо због близине са Косметом, појашњава Ковачевић, међу првим метама у земљи бомбардована је куршумлијска касарна.

- Крстареће ракете погодиле су вентилациони отвор који се налазио на писти изнад склоништа, а касније смо сазнали да је локатор у њега поставио Вилијем Вокер, тадашњи шеф верификационе мисије Оебс, који је касарну посетио неколико дана уочи бомбардовања - испричао нам је Ковачевић.

Алексинац Фото Д. Миловановић


С много туге и бола каже и да нема ноћи да се не присети те тешке ноћи и бомбардовања војног склоништа, својих погинулих колега и свега што су наш народ и земља преживели. Његов пријатељ који га је спасао, економиста Никола Виријевић, у то време командни резервни старешина куршумлијске касарне, каже:

- Куршумлијска касарна бомбардована је одмах на почетку те бесомучне и бестијалне агресије, јер је било предвиђено да се у њој склоне генерали Павковић и Лазаревић. Они који су се нашли ван склоништа и који су остали неповређени одмах су покушали да помогну колегама затрпаним у рушевинама. Посао су им, међутим, отежавали прашина, гасови и висока температура. Све је изгледало као да нас је погодио најразорнији земљотрес.


Бомбе које су на данашњи дан, пре тачно 21 годину, пале на склониште у Куршумлији и широм Савезне Републике Југославије означиле су почетак НАТО агресије на једну суверену европску државу. Србија и Црна Гора бомбардоване су без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, гажењем Повеље УН, кршењем завршног документа ОЕБС из Хелсинкија, и Париске повеље.

Београд

Нема више сумње да је бомбардовање СРЈ било тежак злочин, без оправдања и дон дан-данас - некажњен. Да би се обрачунао са једном малом земљом, цивилизовани Запад је погазио готово све сопствене норме и принципе и у намери да оствари своје циљеве, огромном силом се обрушио на један народ и његову државу. Циљ је био да се Косово и Метохија, уз помоћ војне силе отргну од матице и предају Албанцима како би они остварили своје националне интересе.

Пуних 78 дана Србија је била поприште смрти и бола, разарања, уништења, демонстрације силе. НАТО је агресију започео са 464 летелице, а завршио са 1.040. Оне су лансирале више од 400.000 пројектила, а СРЈ је гађана и са 1.000 крстарећих ракета. Укупна маса ових убојних средстава била је око 22.000 тона. Северноатлантска алијанса је, користећи опасну и забрањену муницију, повела и хемијски рат који до данас није окончан.

Београд Фото Д. Миловановић


У рату су храбро гинули војници, страдали су и деца, цивили у домовима, пацијенти у болнацима, путници у аутобусима и возовима. Ракете "томахавк" испаљиване са Јадранског и Средоземног мора, авио-бомбе, злоћудне касетне пројектиле и топовске гранате, падали су широм земље. У рату који је трајао од 24. марта до 10. јуна, српске снаге су имале 753 погинулих: 589 војника и 172 полицајца. НАТО је и убио око 2.000, а ранио око 10.000 цивила. Уништио је или оштетио 1.026 цивилних објеката. Потпуно је разорено седам индустријских и привредних објеката, 11 енергетских постројења, 38 мостова, 28 радио и ТВ репетитора, 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 основних и средњих школа, 29 манастира и 35 цркава. У ноћи 23. априла, у 2.06 НАТО је у нападу на зграду телевизије усмртио 16 радника Радио-телевизије Србије, што је био први случај у историји да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

Укупна материјална штета у СРЈ процењена је на више од 100 милијарди долара. Трагови се и данас виде на рушевинама у центру Београда, у Алексинцу, Нишу, Грделици, широм Косова и Метохије...

Нови сад


Војска Југославије, њено Ратно ваздухопловство и ПВО, Трећа армија и Приштински корпус, специјалне и инжењеријске јединице водиле су неравноправну, нефер борбу. Но, и у таквим околностима браниоци отаџбине су чинили немогуће. Штавише, многобројни маневри које су тада учинили и данас се изучавају и саставни су део светског војничког искуства. Неспорно је и да Војска Југославије, посматрано из угла теорије ратовања, није изгубила овај рат, а историчари тврде да је његов епилог заправо резултат невиђеног притиска и претње биолошким нестанком народа.

А, тих страшних и тешких дана 1999. године, и народ Србије и Црне Горе држао се храбро и пркосом је бранио земљу. Грађани су за време тих мучних пролећних дана показали су своју најбољу страну. Били су уједињени, храбри, мирни, али и пуни ината. Нису се уплашили здружене НАТО алијансе. Одупирали су се колико је било могуће. Неки у униформи, други на својим радним местима. Бранили су себе и своје.

Грделичка клисура Фото А. Станковић


МЕТА БИО И ПУТНИЧКИ ВОЗ

ТОКОМ агресије на СР Југославију, НАТО авијација је противно свим важећим конвенцијама о заштити цивила, пројектилима гађала и један међународни путнички воз. Композиција 393 погођена је, 12. априла око 11.40, док је прелазила преко железничког моста на Јужној Морави у Грделичкој клисури. Воз су погодила два пројектила: први је одвојио локомотиву и први вагон од остатка композиције. Следећи пројектил, уништио је трећи вагон, док је четврти, због високе температуре од ватре остао залепљен за шине.

Према званичним подацима, у смрсканим и изгорелим вагонима живот је изгубило петнаест, а повређено је педесет путника, међу којима је било и деце. Погинула су и двојица радника железнице - кондуктер Зоран Јовановић, који је радио свој посао, и његов колега Петар Младеновић, који је ишао на посао. Међу погинулима су били и тек венчани Ана Бјелетић и Иван Марковић, истраживачи у области хемије.

Панчево Фото З. Јовановић

РЕЗОЛУЦИЈА 1244

ПИТАЊЕ да ли је морало да буде рата отворено је од 24. марта 1999. до данас. Одговори су и даље различити. Неспорно је, међутим, да су Резолуција 1244 и Кумановски споразум, као резултати тромесечне одбране земље, и данас, упркос притисцима Запада, и даље најјачи адути Србије у борби за Косово и Метохију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (65)

usaf

24.03.2020. 08:11

Porazavajuca cinjenica da se po srpskim medijima broj poginulih drasticno menja-od cifre 750-par hiljada?Zar je moguce da drzava nije u stanju da dokumentovano prebroji svoje zrtve?Potpuno nepotreban sukob koji je izazvala vlast u Srbiji!Rezultat-sve ono sto je medjunarodna zajednica zahtevala-ispunjeno je posle bombardovanja,a moglo je i bez bombing!

Драган П.

24.03.2020. 11:18

@usaf - Није међународна заједница, него НАТО. Већи део света је осудио бомбардовање или га барем није подржао, као што ни данас не признаје "Косово". Друго, када је то у историји нека држава мирно пристала да јој се противправно отме део територије? У таквим случајевима најчешће почиње рат. Зашто Хрвати нису мирно прихватили отцепљење Крајине и муслимани РС? И какав ти је то поган надимак? Ти си провокатор.

Петар Н. Сремац

24.03.2020. 14:28

@usaf - Драгане, ради се о Хрвату који живи у Србији. По свој прилици му је деда био усташа. Иначе псеудоним "усраф" је од USAF што у преводу значи "Америчко ваздухопловство".

Лука Д. Поповић

24.03.2020. 08:29

Погибија војника у Куршумлији је типичан пример "НАТО локатора" који сумаркирали склониште. Кривце треба тражити међу официрима, НАТОколаборантима, а нарочито двојцом, којима се ни данас не суди. Оба суЦрногорци а један је познат и по надимку : "генерал Натовац"!

Lilli

24.03.2020. 13:42

@Bob - da je počeo Bog da vraća, onima koji su poželeli Nato avionima vedro nebo nad Srbijom, sa dva zla, korona i zemljotres i to baš u vreme početka Bombardovanja Srbije!!!!

Анти Антифа

24.03.2020. 08:35

Слава свим палим јунацима и невиним жртвама у одбрани Отљџбини! Презир дезертерима и онима што су побегли у агресорске земље

Банаћанин

24.03.2020. 08:43

North Allison Terrorist Organization NATO. предложен за нобелови награду, јер је допринео човечанству! Која срамота и лицимерје!

Мр Радомир Шћепановић

24.03.2020. 08:44

А онда када чујем за српске политичаре да кажу за НАТО учеснике окупације Србије, ,,Наши пријатељи" извадио бих им срце на живо!

Mortalkombat

24.03.2020. 10:47

@Piroćanac 100% - Zasto i italiju bombardovanje je bilo potrebno i trebalo je mnogo ranije

dragan

24.03.2020. 14:00

@Piroćanac 100% - Nema nista gore nego kad se magarac iz hrvatske, siptar, muja nakaci ovde i pokusava da prosipa baljezganja i glumi pametnijeg nego sto njegove 3 sive celije dozvoljavaju. Sikter stoko

Miki-Zg

24.03.2020. 09:11

Kada je ministar Matić u Vladi Miloševića tražio pomoć svjetskih Židovskih čelnika za pomoć .Odgovor : Ne možemo ništa učiniti za SRJ ( Srbiju ) vi ste osuđeni na teška razaranja ,stradavanja .Osim toga Olbrajt ,Holbruk ,V.Klark ,Voker su iz iste branše -zločinačke !

dragan

24.03.2020. 13:57

@Miki-Zg - A ministar Matic odavno zivi u usa, izgleda da je odradio fin posao kod poslodavca

Дачо

24.03.2020. 09:20

Неки су славили што нас убијају,зашто,имамо и имаћемо последице,зашто,ако смо криви а Нисмо,па Зашто

Kimi

24.03.2020. 09:48

A sta da kazu Srbi u RS ili RSK? Kod njih je rat trajao 1500 dana. Dok ste vi u Srbiji ladili da ne kazem sta.

dragan

24.03.2020. 13:56

@Kimi - Ma da. Zato je ovde bilo poratno stanje, nestasice svega i i flacija uzasna jer smo ladili onu stvar. Ajde bezi i ne lupaj gluposti

Milan Jovanovic

24.03.2020. 10:05

Nikada nisam glasao za Miloševića,ali mi je sada žao što nije stigao da tuži Nato zlikovce.Bez obzira što bi i taj sud bio antisrpski ali bi taj legitimni zahtev za materijalnu nadoknadu štete imao svoju težinu. Slava Srpskom junacima koji su dali svoje živote u odbrani svoje zemlje

Prellee

24.03.2020. 10:07

Bolesna želja pojedinih ljudi i koja je formirana zadnjih 30.godina, posebno im je zadovolsjtvo da uništavaju MALE države koje su mediji PROGLASILI neprijateljem, koji su "dobro" naoružani da bi SVJETU TA "demokratska" PREDSTAVA IZGLEDALA IOLE SMISLENA, mada je to tipično US BULLY ponašanje NAD MALIM, OD STRANE "VELIKOG" ODBRAMBENOG nato ZLOČINCA.Neću reči da je najviše urađeno iz mržnje Njemačke, a onda su platili dobro i US su uvukli u ovaj prljavi posao. Sve greedy man i divljaci krvožedni.

r srpska

24.03.2020. 10:22

Treba napraviti muzej u Beogradu i spoemeik veliki i ispisati imena svih ubijenih žrtava koje su evropska unija i zapad ubili i sve turiste koji dođu odvesti da vide spomenik,poklone se sjenama žrtava,da se nikad ne zaboravi šta je nato uradio srbiji zajedno sa evropom i amerikom i kakvu su nam poruku poslali za budućnost

Draga

24.03.2020. 10:31

NEOPROSTIVO. Nikad to ne sme da se zaboravi, tolike žrtve, materijalna šteta i teške posledice po zdravlje ljudi i fizičko i psihičko. Užasne stvari rade NATO i SAD i danas.

RistaCrnohumorista

24.03.2020. 10:34

Mene su tog dana poslali da sa praznom puškom dajem stražu sa još sedam vojnika pored magacina naoružanja, radara i antenskih kola vojna pošta 3065.Dok su starešine se sakrile u podrume i rovove, dvadeset metara od nas je pogodila protivradarska raketa u antenska kola. Toliko o sposobnosti našeg starešinskog kadra!!!

Joksa

24.03.2020. 10:35

Pa drage naše izdajice koji ste za NATO neka neka vas bog u paklu pošalje i vas i vašu familiju da vam laza nestane.

datum koga treba da se setimo sa tugom u srcu

24.03.2020. 10:52

bombardovanje je došlo kao završni cin politike beograda devedesetih sve su tadašnji politicari koji su cinili vlast cinili da stvaraju sukobe da bi ostzali na vlasti kao faktori mira a visoki oficiri vojske ne dadoše živote negoi gurnuše nevinu decu da izginu a oni dobiše vile na dedinju I sve benefite zato što su slušali politicare tadašnje koji su cinili vlast u beogradu baš kao I patrioski politicari ni jedan ne ode dobrovoljno da brtani srbiju mislili da je njihov život vredniji od detet

Pedja

24.03.2020. 11:09

Bog im vratio kako su zaslužili.Nek je vječna slava našim junacima u odbrani otadžbine.

Влада

24.03.2020. 11:18

Ко је кликнуо да му се свиђа ова вест, рука му се осушила! Каквих бре дебила има у овој земљи, то је страшно! Остали крвници нека уживају у Корони, јер је Бог јачи од свих њих заједно!

Miso.Pec

24.03.2020. 11:23

Šta vredi što je rezolucija 1244 UN najači adut Srbije kad je sama Srbija najmanje pominje,kada govorimo o nato,uvek moramo naglasiti nato fašisti jer onakve počinjene zločine nad civilima i decom u ravni je sa genocidom a što je najgore mi sa njima takvim danas održavamo zajedničke vežbe.

Pucke

24.03.2020. 11:34

Vraća njima BOG polako..Samo sto smo mi Narod koji se neraduje tudjom nesrećom

Miso.Pec

24.03.2020. 11:34

Činimise da Solana i Ahtisari imaju nekakvih problema sa korona virusom i da se spremaju da idu kod njihovog saradnika Viktora Černomedina.Bog nije mali,vratiće svima po zaslugama.

Apis

24.03.2020. 11:37

bombardovanja treba emitovati svakog dana na sve televizije sa nacionalnom frekvencijom

Sela

24.03.2020. 12:02

Sve je počello od režima milloševiča kad je poče da ubija nevine ljudi na kosovo i molim vas objasnite narodo koliko albanaca ubijeno budite fer majke čekaju još 1600 ljudi da ih sahrane a nema ga ih nigde hvala na redaksiju

ivan

24.03.2020. 13:47

@Sela - nista nije pocelo od milosevica... pocetak se i ne zna. zna se samo da je na hilandaru sahranjen otac skenderbega, da je u beogradu palata albanija nayvana u znak zahvalnosti albaniji, da su tokom 1. i 2. svetskog rata bande arnauta zulum cinile nad srbima, da su srbi nekad vracali, a posle 2. svetskog definitivno izgubili moc da se odbrane od agresije. da je bilo zlocina bilo je. sa svih strana. bojim se da ako nastavimo da se revansiramo necemo daleko.

dragan

24.03.2020. 13:55

@Sela - Sto volim ove pametne. Po njihovoj izjavi oni su plan bombardovanja imali daleko pre Rambujea kao i kampove za obuku terorista kroz koje je proslo poprilican broj njih iz tzv. atlantske brigade, u kojoj su bila i ona braca Bitici koje ovde danas mnogi zale kao da su dosli da sade drvece i cvece ovde a ne da nas ubijaju. A ove price Milosevic kriv moze samo olos da potura ovuda pokusavajuci da pridobije intelektualno inferiorne osobe takvim baljezganjem

Leštanac

24.03.2020. 14:19

@Sela - "sale" ti si stvarno ološ i lažovčina koji i dalje pokušavaš kao ovaj virus da širiš naistine, ne samo o Predsedniku Miloševiću već o celom Srpskom narodu. Bedniće.

буки

24.03.2020. 12:15

Усаф, нити је све што сте захтевали испуњено, нити ће икад бити. То што су се 90-их против Срба удружили локални и међународни зликовци, и што смо 99 потписали резолуцију 1244, није крај. Живи доказ си ти усафе, који не силазиш са наших портала, стално нешто жвалавећи. Да си заиста добио то што ти треба, не би имао овде шта више да тражиш. Овако...., ништа није готово и ти то најбоље знаш, само упорно себе лажеш. Поздрав.

Mama

24.03.2020. 12:16

Ko ovo zaboravi ne zasluzuje da zivi.Ko ovo oprosti ne zasluzuje Srpsko drzavljanstvo niti da se Srbinom zove.

Mama

24.03.2020. 12:16

Ko ovo zaboravi ne zasluzuje da zivi.Ko ovo oprosti ne zasluzuje Srpsko drzavljanstvo niti da se Srbinom zove.

sablja

24.03.2020. 12:29

To je bilo i proslo, bijo je teski zlocin, covjek bi pomislio da ne moze veci, ali nazalost, veci je kad neko te pocinioce zla,naziva svijim prijateljima jos i dan danas. To je sramno, ponizavajuce i bezumlje.

Prellee

24.03.2020. 12:36

Agresivnu politiku US od 90. godina mogu zaustaviti samo velike sile, Rusija i Kina zajedno. Ne zaslužuje US ono poštovanje koje su imali 90. godina. Od tada su mnogo greški napravili, mnogo bili agresivni sa osiromašenim uranijumom, bombardovali, mjenjali vlade...Ja sam im vjerovao, ne vjerujem u njihove dobre namjere, ni namjere NATO. Oni žele rat i ništa drugo, to im je glavni zadatak. Njemačka idejni tvorac razbijanja EX-YU, a izvođać radova, zločinačka alijansa NATO.

gogi

24.03.2020. 12:47

dok mi je dete od 4g plakalo dozivajuci majku a bombe padale moja supruga je lezala u podrumu porodilista te 1999g i donela na svet cerku na ovaj svet sada je velika devojka koja studira svako ko mi pomene da je za ulazak u nato...seme mu se istrebilo!!!

Aki

24.03.2020. 13:05

Slonište o kome pišete je bilo Osnovno komandno mesto Treće armiije, po meni sve što nije ispod neke planine ili brda, kao Straževica npr. nje bezbedno, to su morali znati i projektanti. Pavković je bio svestan ove činjenice. Straževica je ceo rat gadjana sa najjačim bombama koje su imali, nisu je ni ogrebali....

lala

25.03.2020. 09:16

@Brko - Vozovi, mostovi, bolnice, pijace, civilne zgrade.... Junačine. ALI. Evo muslimana, stižu u hordama. Naplatiće im muje sve, polako. Puna ih EU. Mi , Srbi, nikada nismo od Turaka nastradali za 5 vekova koliko od braće hrišćana za par decenija u XX veku. Nama i mujama Rimokatolici su zajednički neprijatelji.

Mica Bor

24.03.2020. 13:48

Odigrali su krvavu predstavu , pred ocima ne zainteresovanog sveta ! Mnogi su je zaboravili , osim nas koji ce je pamtiti mozda i vratiti ako mogadnemo !

Leštanac

24.03.2020. 14:10

Svi časni gradjani Republike Srbije znaju i svesni su štetu i posledice koje su Nato bombe nanale nama, sem žute bande, koja i dan danas ih štiti i opravdava. Smatram da je krajnje vreme da se formira specijalni sud, uostalom kao i po završetku bombardovanja, a koji je žuta banda ukinula, i da još dok ima živih svedoka da se Nato agresori, zarad istine i istorije osude.

Синај

24.03.2020. 14:13

Da se to u 21 veku nacistima oprosti NE.Po njima treba pljuvati na svakom koraku.Dabogda ih sve to zadesilo gde go ih ima a prvog Stolcemberga sekretara pa sve redom.

Miljan

24.03.2020. 14:53

Niko ne smije ovo da zaboravi niti smije da dozvoli da djecu našu o ovome ne nauči. Zlikovci koji su nam ubijali narod i djecu bez ikakvog razloga. Svo zlo svijeta sazdano u pet slova NATO

Denzel

25.03.2020. 07:09

Pa zar stvarno mislite da je Srbija onako bezveze bombardovana? Ništa zbog rata u Sloveniji, pa Hrvatskoj, pa Bosni pa na Kosovu? Tužno...

Kakve veze ima Srbija

25.03.2020. 09:40

@Denzel - s ratom u Zloveniji? Zlovenački teroristi i separatisti su ratovali protiv JNA, jedine legitimne i legalne vojske... a, njihovi zločini nikada nisu procesuirani.

Lex

25.03.2020. 21:37

Нема времена за повратак, нисмо знали, преварили су нас, данас је касно за жаљење. Касно је да се извиним, али жао ми је ...