АКО треба великом брзином на два точка да окреће ауто око људи - може, да јури напред док јој друга возила иду у сусрет - исто може... Није јој непознато ни превртање у колима. За њу као да важи возачко правило - што агресивније, то је узбудљивије. Али само док је на тркачкој стази. На улицама је пажљив и опрезан возач.

Милица Тикић не само да је лепа, већ је и изузетно храбра. Ова двадесетосмогодишња девојка из Парте код Вршца годинама се такмичи на дрифт тркама. Као једина жена у Србији која се бави дрифтингом, разбила је све предрасуде о умећу жена за воланом. А у последње време постала је и озбиљна конкуренција највештијим каскадерима.

- Одувек сам волела аутомобиле. Моје друштво је посећивало ауто и мото трке и у мени се родила жеља да се опробам - прича нам Милица. - У почетку су ме одвраћали од тога, говорили су ми: "Где ћеш ти да возиш трке!" Нисам одустајала и мало помало некако сам ушла у свет дрифтинга.

Дрифт је специфичан начин вожње аутомобила у коме се задњи крај возила контролисано "заноси". Оно што даје посебну атрактивност и осећај максималне контроле возила на стази јесте чињеница да се проклизавање кола надовезује из једног у друго серијски, те је везаност свих пролазака кроз кривине налик грациозном плесу аутомобила.

- Дрифтинг је једина ауто-мото дисциплина која код нас иде узлазном линијом - каже Милица. - Нас је око 25 такмичара, али има доста новајлија. И нико не одустаје.

Милица се такмичила не само у Србији, већ и у Хрватској, Словенији, Бугарској...

- Гурам међу мушкарцима. Да је лако, није. Мени као жени је још теже. Гуме се мењају после неколико кругова, али некако се сналазим уз помоћ другара.

Необична девојка постала је сензација на "Инстаграму", где има око 15.000 пратилаца.

- Лепо је кад ти много људи поклања пажњу, али то има и лошу страну - каже нам. - Сваку моју грешку пропрате негативним коментарима.

Откако је одлучила да се бави необичним спортом, сама купује аутомобиле. Први ауто је зарадила тако што је радила као тракториста и на бензинској пумпи.


Милица на стази у Ваљеву/Фото Приватна архива


- Од родитеља не тражим новац, сама се сналазим - искрена је Милица. - Дрифтинг је скуп спорт. С обзиром на то да све сама финансирам, није ми лако. За седам година, дошла сам до аутомобила средње класе. Али не желим више да улажем, јер тај новац не може да се врати. Зашто бих бацала превише пара кад се овим спортом бавим за своју душу? Мој ауто има 300 "коња", док јачи иду и до 700. Такви аутомобили коштају 25.000 евра!

Милица са родитељима живи у селу Парта код Вршца:

- Организујем прославе, бавим се угоститељством, али и пољопривредом. То је породични посао и радим шта год треба. Родитељи нису били против тога да се бавим дрифтингом, али су ми рекли да морам сама да обезбедим новац. Хвала им на томе. Много сам више добила.

За воланом је Милица као мушкарац, али је у дубини свог бића права жена.

- Аутомобили које возим увек су розе - открива нам. - У почетку сам лепила налепнице с натписом "Хелоу Кити", било је слатко и симпатично, а сад стављам "Хелоу Мици".

Свет аутомобилизма Милицу је одвео и у филмске воде. Као каскадер појавила се у неколико страних филмова, а овдашњој публици је позната и из спота за хит "Банга по снегу" Ристе, Јале Брата и Бубе Корелија.

- Почело је тако што сам била каскадер у холивудском филму "Ибица", дублирала сам једну од главних глумица - каже Милица. - Видели су да сам добра и на мотору и у колима, уследили су позиви за друге филмове и серије. Екипама је био потребан дублер за сцене брзих вожњи у серији "Беса" и дошли су до мене. Стигао је позив за боливудски хит Kotigooba 3. Индијци су конзервативни и кад сам се појавила на снимању, мислили су да сам спремачица. Били су у шоку кад су схватили да дублирам главног глумца, убрзо сам их одушевила и понудили су ми да идем у Боливуд. Била је то веома напорна али лепа сарадња. Добила сам понуде за још захтевније сцене и могу да кажем да сам не само хазардер, већ и каскадер.


"СТРАДАЈУ" ГУМЕ

АУТОМОБИЛСКИ спортови су скупи, што је случај и са дрифтом. Током једне вожње, зависно од стазе, потроши се од 20 до 30 гума. Нова гума кошта између 30 и 60 евра, а ја немам спонзоре - каже храбра Милица.


РИВАЛИ И ДРУГАРИ

ДРУГИ дрифтери се према Милици понашају пријатељски и заштитнички.

- На стази смо ривали, а у приватном животу другари - каже Милица. - Док се надмећемо, нико никоме не попушта, али и не подмеће "клип у точкове". Не јуримо награде од ко зна колико милиона долара, ово је Србија, не желимо да повредимо другог зарад победе.