МЕТАЛНА бурад, укупно 34, са више хиљада литара опасног отпада, ни после шест месеци нису уклоњена из шуме крај обале Велике Мораве у атару Лугавчине, надомак Смедерева. Полиција их чува даноноћно већ пола године, а у Министарству за заштиту животне средине за "Новости" кажу да ће опасан отпад уклонити "у наредном периоду".

Репортери "Новости" у среду су се уверили да је бурад и даље на истом месту, крај пута до сепарације шљунка на Великој Морави, удаљеној више километара неприступачним тереном од села Лугавчина. Како сазнајемо, у бурићима, означеним једино бројевима исписаним фарбом је органски отпад који садржи течне и полутечне опасне супстанце. Око гомиле - полицијска трака.

Према сведочењу власника шуме и њиве, Бранислава Давидовића, отпад је пронашао случајно 27. септембра 2019. године, и одмах обавестио надлежне. Од тада, овде се ништа није променило.

- Готово шест месеци се на овом месту ништа не догађа, нико то не склања, држава ћути - казао нам је Давидовић. - Нико ме не обавештава када ће то однети. Не знам тачно ни шта је унутра. Нешто отровно, сигурно, чим је полиција ту и дан и ноћ.

Полицајац на дужности слеже раменима. На дежурству у шуми је само двананест часова током дана. У ноћној, такође, дванаесточасовној смени, дежурају по двојица припадника полиције. И тако пола године.

Недуго након открића ових бурића са опасним садржајем, полиција је утврдила и ко је отпад незаконито оставио овде. Реч је о тридесетогодишњем мушкарцу М. П. из околине Јагодине. Против њега је поднета кривична пријава за незаконито одлагање опасног отпада у редовном поступку. Републичка инспекција наложила му је да опасан отпад уклони о свом трошку. Отпад није уклонио, већ је нестао.

Река је удаљена стотинак метара од буради Фото Н. Живановић

У Основном јавном тужилаштву у Смедереву, за "Новости" је потврђено да се окривљени на позиве тужиоца није одазивао, те је за њим расписана потрага.

Надлежно да обезбеди превоз и безбедно одлагање отпада, у складу са законским прописима је Министарство за заштиту животне средине. На наша питања када ће то учинити, прецизног одговора нема.

- Министарство заштите животне средине у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Тужилаштвом спроводи активности на уклањању незаконито одложеног опасног отпада, и у складу са постојећим законским процедурама, опасни отпад ће у наредном периоду бити уклоњен и збринут - наводи се у одговору нашем листу.

Из Министарства потврђују да је, после анализе, установљено "да се у бурадима налазе органски отпади који садрже опасне супстанце, физичких својстава течних, вискозних и пасте". Надлежни, такође, тврде да нема разлога за забринутост мештана ни јавности.

Због присуства полиције, нико бурићима не сме да приђе. Ипак, полицајци су немоћни пред обилнијим падавинама или корозијом, која је већ наступила.

- Шта ако набуја Велика Морава, као што зна у пролеће? Ено је протиче, стотинак метара од бурића или ако исцури то у земљу? Држава је дужна да то склони, а кривца нека јуре за његово - сматра власник њиве Бранислав Давидовић.

ПОКРЕНУТ ПРЕКРШАЈНИ ПОСТУПАК

РЕПУБЛИЧКИ инспектор за заштиту животне средине је, после привођења лица осумњиченог за незаконито одлагање отпада, у октобру 2019. године извршио ванредни инспекцијски надзор, и издао решење осумњиченом да уклони опасни отпад. Против њега је поднета и пријава за покретање прекршајног поступка због неизвршења решења - кажу у Министарству.