ОСТАЦИ пећи, два огњишта, мноштво керамичког посуђа са занимљивом технологијом производње и посебно интересантне, разноврсне антропоморфне фигурине у свим културним слојевима, чију намену и примарну функцију тек треба истраживати... Све ове предмете из периода од 5000 до 4500 година пре нове ере, археолози су у јануару и фебруару пронашли на локалитету "Краљево поље" надомак Ћуприје. И, показало се да је, насупрот очекивањима, реч о врло вредном локалитету.

- Потврдиле су се наше раније тврдње да је средње Поморавље са 85 неолитских насеља једно од најгушће насељених области током неолита на простору централног Балкана - оценио је руководилац истраживања проф. др Славиша Перић из Археолошког института. - Реч је о винчанском насељу површине двадесетак хектара са културним слојем до два и по метра, два до три нивоа становања, са изузетно богатим и разноврсним покретним материјалом и врло добро очуваном архитектуром у дубљим слојевима. Број налаза много је већи у односу на друга неолитска насеља, поготову на тако малом простору. Надам се да ће обрада резултата истраживања поткрепити значај овог локалитета и створити могућност његове заштите.

Ово млађе неолитско насеље винчанске културе, претходна два месеца увелико су истраживали екипа стручњака Археолошког института из Београда, Завичајног музеја из Јагодине и група студената археологије, а у организацији Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца. Досад су пронашли најмање два хоризонтална становања с ентеријером уобичајеним за стамбену архитектуру млађег неолита. Реч је о вредном налазишту које заслужује систематска истраживања и укључивање у пројекат "Средње Поморавље у неолитизацији југоисточне Европе".

Локалитет "Краљево поље", био је познат још осамдесетих година прошлог века када је Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу вршио пробна ископавања. Тада се сматрало да је он мањег обима. Испоставило се, међутим, да је реч о много већем локалитету, који се придружује локалитетима "Дреновац", "Супска" и "Мотел Слатина".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Археолошка открића 2019. године: Од невиђених фресака у гробници до ризнице сребрног новца"Краљево поље" је, нажалост, било на удару трагача за благом, које често називају дивљи археолози. Постоје докази да су на два места вршена бесправна ископавања током којих је испретуран археолошки материјал. Бесправни копачи траже антропоморфне фигурине и предмете од племенитих метала како би их продавали на црном тржишту.- Надам се да ће Завод за заштиту споменика културе овај локалитет прогласити за археолошко налазиште и ставити га под заштиту и да ће бити уграђен у просторни план општине Ћуприја - каже професор Перић. - Само тако ћемо моћи да предузимамо мере против дивљих археолога. Иако не постоји адекватна казна за штету коју начине, битно је да се процесуирају и да они који намеравају да се баве тим послом знају да могу да буду кажњени, али треба пооштрити и казне.


Директор ћупријског музеја "Хореум Марги - Равно", Новак Новаковић, казао је да су истраживања, настављена после готово четири деценије. Врло су, како каже, значајна због мапе праисторијских локалитета у ћупријској општини и обогаћивања археолошке збирке музеја веома лепим неолитским материјалом винчанске културе. На тај начин Ћупричани ће бити у прилици да створе ширу слику о културама и цивилизацијама које су егзистирале на територији данашњег града.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Истраживања код Ћуприје: Испод Супске остаци неолитског насеља


Др Славиша Перић Фото З. Глигоријевић


ОШТЕЋЕЊА

ПРОФЕСОР Перић је додао да је, нажалост, плићи културни слој оштећен приликом пољопривредних радова и да је за време полагања цеви за гасовод "Турски ток" уништено око 2.500 квадрата локалитета.

- Гасовод је убрзао заштитна ископавања, која су археолози вршили у јануару и фебруару, у изузетно тешким условима, али су извукли максимум. Учинак би био много већи да су та ископавања обављена пре радова на гасоводу.