Широм планете играју Ministry of broadcast, а направили су је - Новосађани: Игрица представили у Токију, већ је освојила десетак награда

Б. ЦАРАНОВИЋ

05. 03. 2020. у 13:00

Широм планете играју Ministry of broadcast, а направили су је - Новосађани: Игрица представили у Токију, већ је освојила десетак награда

Фото Приватна архива

Сања и Душан Чeжексу мултидисциплинарни дизајнери, или "хибриди" како их зову, и у свету су најтраженија професија

ВИДЕО-игру, коју однедавно играју клинци широм планете "Ministry of broadcast" - осмислили су Новосађани Сања и Душан Чeжек у сарадњи саTwin Petes студиом из Брна! Овај млади брачни пар успео је да се пробије у светској индустрији видео-игара! Пре готово деценију отиснули су се прво у Беч, затим Братиславу, па Праг, где су кроз свој креативни студио "Фуш енд Даш" развили видео-игре, које освајају интернационалне награде!

Крајем прошле године Сања и Душан су се као једини Срби представили и на највећој светској конференцији у Токију, а недавно је у целом свету објављена њихова игра за "Нинтендо Свич", "Плејстејшн 4", "Пи-си" и "Мек". Њихова дела приказују се на фестивалима игара широм света и обилазе највеће светске галерије. Игра коју су комплетно осмислили, нацртали, написали, чији су на неки начин сценаристи и редитељи, али и креатори самих ликова "Ministry of broadcast" већ је једна од омиљених.

- Јединствено за наш рад је уметнички приступ изради игара - кажу Сања и Душан. - Мултидисциплинарни дизајнери, или "хибриди" како нас зову, у свету су најтраженија професија. Компјутери и интернет су нам отворили свет у којем можемо да изразимо сву креативност.

Обоје су дипломирали на Академији уметности у Новом Саду, а како кажу игрице су им обојиле велики део детињства, утицале на формирање хумора и креативности. Сања је прве игре почела да ради као фриленсер пре седам година, упоредо радећи у рекламној агенцији. Иако је више од 10 година провео у овој области и освојио све награде, Душан је изузетно велики љубитељ игара.

- Он је одрастао уз све играчке конзоле, а ја сам вечери проводила играјући се са својом екипом "Кол оф дјути", "Харт оф даркнес" - прича Сања. - Велики сам обожаватељ добре нарације, сценарија и илустрације, те се највише проналазим у разним авантурама. Данас креирамо комплетне визуелне и наративне форме игре. Прављењу игре приступамо као снимању филма. За почетак се уверимо да имамо добру причу на основу које после све градимо.

Душан и Сања Чeжек


Једна од њихових највећих жеља је да направе школу за образовање младих кадрова за гејминг сектор, који према њиховом мишљењу полако преузима доминацију у креативним индустријама.


Гејмерска конференција у Токију


ТОКИЈСКИ ШОУ

ТОКИО гејм шоу на ком су учествовали Душан и Сања, највећа је светска гејминг конференција, коју само у једном дану посети више од 100.000 људи. Наш пар је добио позив организатора да представе игру, а како кажу, поносни су што су показали да наша земља може да буде расадник младих и талентованих који се баве овом најбрже растућом граном индустрије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Видео-игре више штете девојчицама


ОЛАКШИЦЕ

ГЕЈМИНГ индустрија је врло развијена на нашем подручју, али мањкају инвестиције, финансијске олакшице младима који желе да приступе гејмингу, а немају искуства с тим - каже Душан. - Добра вест је да се на Академији уметности у Новом Саду отворио смер за дизајн видео-игара. Ако млади пожеле да уђу у ову индустрију, неопходно је да само знају да желе да уђу, а претходно искуство у којој год области оно било, може увек много да им помогне.


У СРБИЈИ РАЗВИЈЕНО 70 ИГАРА

ЈЕДАН од најрелевантнијих и најутицајнијих недељника намењен пословним људима, "Економист", похвалио је прошле недеље развој и успех технолошких (ИТ) компанија у Србији. Посебно је истакао извоз производа из овог сектора, а издвајају блокчејн и индустрију видео-игара. Само прошле године у Србији је развијено више од 70 видео-игара, а њиховом производњом бави се око 1.500 стручњака, углавном младих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације