Марс се тресе сваки дан, сонда открила чудно магнетско поље

Новости Онлине

28. 02. 2020. у 23:59

Марс се тресе сваки дан, сонда открила чудно магнетско поље

Depositphotos

Сонда која се спустила на црвену планету пре 15 месеци открила много сеизмичких активности, неочекивано снажно локално магнетско поље и око 10.000 вртлога ветра
МАРС можда изгледа суво и прашњаво споља, али има изненађујуће живахан „унутрашњи живот“. Према последњим открићима мисије „InSight“, америчке свемирске агенције НАСА-е, која је пре 15 месеци послала сонду “Lander InSight“ на црвену планету, откривено је много сеизмичких активности, неочекивано снажно локално магнетско поље и око 10.000 вртлога ветра који су прешли преко површине Марса.

Откриће објављено у часописима Nature Geoscience и Nature Communications помоћи ће научницима да открију тајне унутрашњости Марса и разумеју зашто изгледа толико друкчије од Земље.

- Оно што нам ови резултати стварно показују је да је Марс данас активна планета - каже Брус Банердт, главни вођа мисије чије је седиште у Калифорнији.

„InSight“ се налази у 30-ак метара широком кратеру на вулканској висоравни на којој су ствари на површини планета старости од 3,7 милијарда до само 2,5 милиона година. Око 2.500 километара даље налази се вулканско подручје препуно доказа о рекама лаве и знакова да је вода некад текла површином.

- Све што је било активно у задњих неколико милиона година може бити активно и данас, посебно у дубини - каже Банердт.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАСА на Марс шаље ровер да истражи кратер Језеро

“Lander“ има сеизмометар који мери потресе у горњим слојевима Марса и опремљен је сензорима за температуру, ветар и магнетски притисак. Уређај је забележио 174 потреса до 30. септембра. Не значи да су ти земљотреси исте јачине као на Земљи, јер су се догодили на већој дубини од оних који се уобичајено догађају на Земљи.

- Али, ако стојите на правом месту могли бисте да их осетите - каже заменица водитеља мисије Сузан Смрекар.

Техтонске активности на Марсу изазване су деформирањем и пуцањем горњих слојева планета што је резултат хлађења и скупљања унутрашњости планета.

Велики потреси на Марсу ређи су него што су научници очекивали и није било оних снажнијих.

На Марсу смо у истој ситуацији у којој су почетком 1900-их били геофизичари на Земљи, каже Банердт и додаје да научници имају тренутно много више података него закључака.

Смрекар каже како још нема директних доказа да постоји магма у дубинама Марса.


Аутор: 24сата

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације