Горан уместо продајом бубрега, ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ тражи решење за дуг: Из ЕПС потражују више од два и по милиона

Ј. СТОЈКОВИЋ

петак, 28. 02. 2020. у 09:27

Горан уместо продајом бубрега, ШТРАЈКОМ ГЛАЂУ тражи решење за дуг: Из ЕПС потражују више од два и по милиона

Горан Мишић Фото Ј. Стојковић

Не назире се расплет за врањанца који продаје бубрег да би платио струју

ВРАЊАНАЦ Горан Мишић, који је огласио да продаје бубрег да би измирио дуг за струју, јер не може да поднесе да му деца живе у мраку, каже да му стиже подршка из целе Србије, али не и конкретно решење. Зато је решио да започне штрајк глађу. Из Електропривреде, међутим, тврде да је Мишић осим нагомиланог дуга, и крао струју, што је, како кажу, кривично дело.

- Искрена исповест и потез који сам предузео из очаја, многе је дирнуо - рекао је Мишић за "Новости". - Јављају се, питају како смо и говоре да је то неправда. Неки су ми предочили и да је продаја бубрега кривично дело. Знам то, али бих за децу дао живот, а не бубрег. Због тога сам све ближе одлуци да започнем штрајк глађу.

Каже и да не може више да поднесе да му се жена и деца муче у мраку, а он је поштено зарадио плате које му бивша фирма дугује.

- Нисам безобразан и бахат, само сам очајан - говори Мишић. - Веровао сам да ће ми бивша фирма, која је отишла у стечај, а дугује ми више од 40 зарада, све то исплатити. Одмах бих исплатио дуг за струју, за који верујем да је камата већа од самог износа дуговања.

Не скрива Мишић да се нада да ће неко услишити његове молбе и помоћи му да дуг измири бар на рате, ако не другачије.

- Речено ми је у Електродистрибуцији да дуг мора бити измирен у целини како би нам поново укључили струју, а са једном платом од тридесетак хиљада, коју прима супруга, могу само да сањам да ћу дуг платити одједном - каже Мишић. - Нисам одустао од продаје бубрега, али ћу гладовати да бих скренуо пажњу на своју безизлазну ситуацију.


Породична кућа Мишића


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Горан продаје бубрег због дуга за струју: Очајнички корак Врањанца


Пре неколико дана, Горан Мишић је објавио на "Фејсбуку" да "даје" бубрег ономе ко може да му помогне да измири дуг за струју. Из Електродистрибуције су изразили жаљење због тешког стања породице Мишић, али су нам у одговору предочили да је Мишић "крао струју", те да се закон мора поштовати.

- Мишић је поред нагомиланог дуга за електричну енергију, због којег је тужен, откривен и у неовлашћеном коришћењу - наводи се у одговору ЕПС. - Према расположивим подацима, Мишић од јула 2013. године није платио ниједан рачун, а према висини рачуна у зимским месецима који премашују 20.000 динара очигледно је и да се греје на електричну енергију. За снабдевање електричном енергијом од јула 2013. до јануара 2020. године Мишић ЕПС дугује 924.818,51 динар укључујући износ за који је тужен. Осим тога, дуг "ЕПС Дистрибуцији" за електричну енергију испоручену до јуна 2013. износи 1,67 милиона динара.


ЕПС: НЕМА РАТА

ЈАВНО предузеће "Електропривреда Србије", у координацији са Владом Србије, омогућавало је купцима електричне енергије репрограм дуговања и плаћање на рате у више наврата, али та опција више не постоји. Подсећамо и да је крађа електричне енергије кривично дело и да је ЕПС у обавези да се исто односи према свим купцима - наводи се у одговору овог предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Сурутка

28.02.2020. 10:12

Рачуни морају да се плате као што се све плаћа на свету.Могао је много раније да оде у ЕПС и да затражи репрограм дуга,сигуран сам да би му изашли у сусрет али да не паметујем ко зна каква их мука мучи..Него,зашто се не крене од свих нелегалних потрошача који црпе струју из семафора,бандера,шахта и сл. ?

Miki

28.02.2020. 22:31

@Сурутка - I treba da plati ! Dobro poznate face ! Sad igraju na kartu sažaljenja! Ne naredite na trikove ! Glumci su to !!!

nikanor

28.02.2020. 10:28

Ako ja mogu da plaćam struju svakog meseca može i on. Duguje mu firma 40 nezarađenih plata? Pa šta je radio tih 40 meseci? Od čega je živeo? Sedeo kad kuće i čekao?

Pp

28.02.2020. 12:53

Moja majka koja ima 72 godine i penzionerka je, ne mora da radi, ali ipak uvek vrlo lako nadje neki posao da zaradi dodatno, za toliko je sposobna. I ovaj gospodin je mogao da radi svo to vreme a ke da lezi i čeka da mu drzava ili mi porezni obaveznici plaćamo račune. Mogao je da radi fizičke poslove, da bere maline, papriku, kupi krompir, kopa, cepa drva...

Ja

28.02.2020. 13:12

Neinformisanost ljude kosta mnogo. Na stranu to da li se nelegalno prikljucivao (to je problem druge vrste) ali potrazivanja javnih preduzeca od fizickih lica zastarevaju nakon godinu dana, po cl 378 ZOO. Dovoljno je da se tuzeni pozove na zastarelost, i sva dugovanja starija od godinu dana, ukljucujuci i kamate, zastarevaju. EPS ih moze voditi kao potrazivanje odredjeno vreme ali ih mora kad tad otpisati. Verujem da bi znacajno manju cifru mogao platiti i da bi mu struja morala biti ukljucena.

Srbija

28.02.2020. 13:16

Eto to je tako kad ostanes u Srbiji da zivis i ne odes negse u inostranstvu. Nema leba u Srbiji, samo racuni, PDV na PDV to na kamatu pa onda na to PDV sa akcizom i sve to porez sa naravno zateznom kamatom. To je odprilike ideja nasih politicara koji ionako ne rade za Srbiju. Obzirom da od takve drzave nema zive od prodaje Rudnika zlata u Boru Komercijalne banke i ama bas svih resura u Srbiji. Mediji ih podrzavaju do totalnog samounistenja Srbije

за почетак

28.02.2020. 13:23

А ко ће одговарати из Електродистрибуције зато што му није искључена струја после 3 месеца неплаћања?

Leštanac

28.02.2020. 13:32

Uopšte ne opravdavam ovog potrošaća. Šta je čekao da se toliko nagomilaju dugovi? Očito da i u distribuciji ima nekog ko ga je štitio i nije dosada isključen sa mreže.

Vla

28.02.2020. 21:48

@Leštanac - Jesi li nepismen, iskljucen je odavno ali se ukljucivao sam jer ima decu a ne prima platu, sto ne jure direktore firme gde je radio, njima treba iskljuciti struju, da bog da vas isto zadesi, sve vas koji napadate coveka, da ne dobijete 40 mjeseci plate

Leštanac

02.03.2020. 20:51

@Leštanac - "Vla"! A što nije otišao negde nešto da radi, bere jabuke, trešnje ili bilo koje drugo voće ili da cepa drva? Jok pravio decu i sada krade struju, a mi obični gradjani da plaćamo njegov nerad i šerećenje. Ej, na fejsu objavio da će da preoda bubreg. Ma idi begaj.Lenčuga.

rista

28.02.2020. 13:40

dug za električnu energiju zastareva nakon jedne godine, dakle, sav dug koji imate a koji nije utužen je zastario. dalje, kamate može da obračunava samo sud i to od dana utuženja, nikakvu kamatu ne može da vam obračuna EPS verujem da dugovi od pre 2013 kao i posle iste godine su zastareli jer tada EPS nije redovno utuživao dužnike, tako da kad se sve navedeno uzme u obzir dug će vam biti daleko manji

Srbiji i narodu

28.02.2020. 19:30

trebaju PROSVETITELJI! Ajmo elito školovana, pomozite napaćenom i nepismenom Srblju. A da, ne možete, radite za strane NVO!

Denis

28.02.2020. 20:27

Kako volim ovakve komentare, struja mora da se placa, ovo mora ono mora. Sa vasih pozicija je sve jednostavno. No ima i drugie strane. Umesto jedni drugima da pomazemo umesto da se zapitkujemo i komentarisemo tako nesto. Zato nam i ide tako. Razumem coveka, jer ova država nema sluha ni za sta. Odnosno samo da otima od malih, a prema estradnim umetnicima i kriminalcima nema nikakvih naplata... I vama sa takvim komentarima je uredu...

ipos

28.02.2020. 22:28

Zanima me, kako je jedna velika estradna zvezda mogla da (takodje) krade struju za kucu na Zlatiboru, i grejanje tamosnjeg bazena, i da joj se isposluje dogovor, gde je platila trecinu racuna, i to na rate?