ВРАЊАНАЦ Горан Мишић, који је огласио да продаје бубрег да би измирио дуг за струју, јер не може да поднесе да му деца живе у мраку, каже да му стиже подршка из целе Србије, али не и конкретно решење. Зато је решио да започне штрајк глађу. Из Електропривреде, међутим, тврде да је Мишић осим нагомиланог дуга, и крао струју, што је, како кажу, кривично дело.

- Искрена исповест и потез који сам предузео из очаја, многе је дирнуо - рекао је Мишић за "Новости". - Јављају се, питају како смо и говоре да је то неправда. Неки су ми предочили и да је продаја бубрега кривично дело. Знам то, али бих за децу дао живот, а не бубрег. Због тога сам све ближе одлуци да започнем штрајк глађу.

Каже и да не може више да поднесе да му се жена и деца муче у мраку, а он је поштено зарадио плате које му бивша фирма дугује.

- Нисам безобразан и бахат, само сам очајан - говори Мишић. - Веровао сам да ће ми бивша фирма, која је отишла у стечај, а дугује ми више од 40 зарада, све то исплатити. Одмах бих исплатио дуг за струју, за који верујем да је камата већа од самог износа дуговања.

Не скрива Мишић да се нада да ће неко услишити његове молбе и помоћи му да дуг измири бар на рате, ако не другачије.

- Речено ми је у Електродистрибуцији да дуг мора бити измирен у целини како би нам поново укључили струју, а са једном платом од тридесетак хиљада, коју прима супруга, могу само да сањам да ћу дуг платити одједном - каже Мишић. - Нисам одустао од продаје бубрега, али ћу гладовати да бих скренуо пажњу на своју безизлазну ситуацију.


Породична кућа Мишића


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Горан продаје бубрег због дуга за струју: Очајнички корак Врањанца


Пре неколико дана, Горан Мишић је објавио на "Фејсбуку" да "даје" бубрег ономе ко може да му помогне да измири дуг за струју. Из Електродистрибуције су изразили жаљење због тешког стања породице Мишић, али су нам у одговору предочили да је Мишић "крао струју", те да се закон мора поштовати.

- Мишић је поред нагомиланог дуга за електричну енергију, због којег је тужен, откривен и у неовлашћеном коришћењу - наводи се у одговору ЕПС. - Према расположивим подацима, Мишић од јула 2013. године није платио ниједан рачун, а према висини рачуна у зимским месецима који премашују 20.000 динара очигледно је и да се греје на електричну енергију. За снабдевање електричном енергијом од јула 2013. до јануара 2020. године Мишић ЕПС дугује 924.818,51 динар укључујући износ за који је тужен. Осим тога, дуг "ЕПС Дистрибуцији" за електричну енергију испоручену до јуна 2013. износи 1,67 милиона динара.


ЕПС: НЕМА РАТА

ЈАВНО предузеће "Електропривреда Србије", у координацији са Владом Србије, омогућавало је купцима електричне енергије репрограм дуговања и плаћање на рате у више наврата, али та опција више не постоји. Подсећамо и да је крађа електричне енергије кривично дело и да је ЕПС у обавези да се исто односи према свим купцима - наводи се у одговору овог предузећа.