НА Сретење, Милован Милутиновић (72) кренуо је пешке из свог Ужица до Москве. Последњих дана фебруара стигао је до Суботице, одакле ће према Келебији, па даље кроз Мађарску до Харкова, Минска и на концу да 9. маја буде на чувеном московском Црвеном тргу. Намера му је да у руску престоницу стигне на Дан победе, да стисне руку председнику Владимиру Путину и да му дарује своју ракију стару пола века.


На одисеју, коју је назвао "Путину у походе", дугу 2.640 километара "ужички Супермен", како га зову, одлучио се због велике љубави према руском председнику, али и због обележавања 75 година од победе над фашизмом.


- Путина не волим само ја, када би урадили анкету бар 80 одсто младих људи у свету би га волело - прича нам Милован, ког смо сусрели на магистралном путу, на улазу у Суботицу. - Док корачам кроз Србију, сабирам утиске, бројим возила која прођу поред мене, а за сваки километар који пређем мимоиђе ме бар десет хиљада возила, и сви они виде нашу заставу и лик Владимира Путина. А, мени у глави најчешће мисао о томе како нас 1999. не би бомбардовали да је он тада био председник Русије. Уверен сам, ма милион одсто, да ће ме он примити и пружити ми руку.


Иако је загазио у осму деценију, Милован каже да је физички спреман боље него неки момци од 30 година. Са шапком на глави, ранцем од 22 килограма на леђима, транспарентом на коме су Путин и он у кимонима за џудо, а у рукама са торбицом и буклијом, "ужички Супермен" дневно пређе између 30 и 40 километара. Иде главним путевима, а Ужице, Косјерић Ваљево, Београд и Нови Сад само су нека од места које је прошао од Сретења. У градовима га људи заустављају и фотографишу се са њим.


- Сви су углавном одушевљени, али било је и неких непријатних ситуација - даље ће Милован. - У Србобрану, у који сам ушао по ноћи, зауставила ме је саобраћајна полиција и морао сам све да истресем из ранца, који сам после пола сата поново паковао. У том граду нигде није било хотела где бих преспавао, па сам наставио 15 километара до Фекетића. То је најлошији пут који сам видео. Стигао сам до Фекетића и до хотела који ради до 23 часа, а стигао сам у 23.10 и све је било затворено, тако да сам седећи спавао у врећи за спавање.Прочитајте још: Идем пешке за Москву да поздравим Путина!


Милован ће границу прећи на Келебији, а како каже, очекује да ће га у Будимпешти сачекати бајкери, који ће му помоћи. Шта га све очекује на дугом путу не може ни да претпостави. Челичном вољом и ентузијазмом очекује да ће до 9. маја стићи у Москву.


- Чврсто верујем да ћу успети и да ћу се руковати са Путином - јасан је Милован.


ПЕШКЕ И ДО ЛОНДОНА

МИЛОВАН Милутиновић је пензионер, каратиста са црним појасом пети дан. Пре осам година стигао је у Лондон пешке. Тада је препешачио више од 2.400 километара, изузев Ламанша.