Слика диносауруса хладне крви, која је у нашу машту усађена захваљујући филмовима из серијала "Парк из доба Јуре“, могла би бити тотално погрешна односно наша веровања о диносаурусима каже се у новој студији научника са Јејл Универзета.


Већ је познато да су неки диносауруси имали перје као птице и да су били разнобојни. Они су највероватније и звучали као птице – испуштали су звук који је сличнији гугутању голубова него режању. Сада је истраживање са Универзитета Јејл дошло до новог сазнања које је довело у питање још једну од њихових одлика


Наиме, према закључцима ових научника, крв која је текла кроз вене диносауруса највероватније је била топла, што значи да они нису били створења хладне крви као што се до сада сматрало.


"Диносауруси су на еволуционој тачки између птица, које су топлокрвне, и рептила, који су хладнокрвни. Наша открића указују на то да су све веће групе диносауруса имале вишу телесну температуру од температуре окружења у ком су живели - каже Робин Досон, која је спровела ово истраживање док је била на докторским студијама геологије и геофизике на Јејлу.


До овог открића истраживачи су дошли проучавањем фосилизованих љуски јаја трудона, малог месоједа, мајасоре, биљоједа, и мегалулитуса, који припада групи дуговратих огромних диносауруса.


Проучавајући распоред атома кисеоника и угљеника у љускама јаја, истраживачи су могли да израчунају унутрашњу температуру тела мајке.


" Јаја делују као древни термометри јер су се формирала унутар диносауруса "каже Пинчели Хол, асистент на Јејлу и коаутор студије.


Како би утврдили температуру окружења у ком су јаја положена, научници су спровели исту врсту анализе на јајима хладнокрвних бескичмењака, који попримају температуру свог окружења.


Тако су установили да је телесна температуру диносауруса које су проучавали била виша од температуре средине у којој су живели. За разлику од рептила, чија телесна температура варира у зависности од спољашње температуре, диносауруси су, према закључцима ове групе истраживача, били способни да одржавају сталну телесну температуру.


Колико је телесна температуру била виша у односу на спољшању зависило је од врсте диносауруса. Трудонова је била виша за 10 степени, мајасорина за 15, а мегалулитусова је била виша за три до шест степени Целзијуса.


"Оно што смо открили упућује на то да је њихова способност да подигну своју температуру у односу на температуру окружења била рана еволутивна одлика диносауруса " каже Досонова.


Прочитајте још: Откривен диносаурус с вилицом која личи на преврнуту галију


Дискусија о томе да ли су диносауруси били топлокрвна или хладнокрвна бића дуго се води међу палеолозима. Студија из 2014. године елиминисала их је из обе групе.


"За разумевање диносауруса веома је битно да знамо да ли су били хладнокрвни или топлокрвни. То мења ниво њихове активности и начин на који су били у интеракцији са средином "објашњава Хол.


Ово истраживање би могло да да одговор и на питање због чега су диносауруси имали перје. Наиме, Досонова тврди да им је оно у почетку омогућавало да одржавају телесну температуру, док је касније могло да служи за сексуално привлачење у време парења или за летење.


(zanimljivostidana.com)