ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ДА није било удружења "Сви Срби у Паризу", тешко да бисмо сазнали за претње и нападе које су у главном граду Француске недавно доживели мала Николина и дечак Лазар. Девојчици је прећено ножевима преко друштвене мреже, а храбри малишан је одбио да скине крст, због чега га је тукла група вршњака.

Овај сајт који је у понедељак увече у Културном центру Србије прославио деценију постојања, неизоставни је пратилац живота Срба у једном од највећих градова света, не само по величини, већ и по броју наших земљака. Према неким проценама, у Граду светлости живи између сто и сто педесет хиљада Срба, што Париз демографски сврстава у ранг једног Крагујевца, а иза Београда, Бањалуке, Новог Сада, Ниша, Беча и Чикага. Многи од њих управо су везани за "Све Србе у Паризу".

- Започео сам овај пројекат пре деценију, сам, а и данас га сам водим. Врло сам поносан на све што је до сада постигнуто - каже за "Новости" Саша Пешић, човек који стоји иза целе ове приче.

Он истиче да је његов сајт најпосећенији у читавој српској дијаспори у свету. Посети га око пола милиона људи месечно, просечно око 17.000 људи свакога дана. Групу и страницу на "Фејсбуку" прати 70.000 чланова.

- Људи верују нашим информацијама, што ме посебно чини срећним - истиче Пешић.

Осим вести, на сајту и фејсбук-страници могу да се нађу корисне објаве и подаци о српској култури и традицији, и на српском, и на француском језику. То, како каже наш саговорник, омогућава да веб-страницу прате и Французи, као и наши људи који овде дуго живе или су ту рођени, па слабије говоре српски.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ.
Имала је троје деце, а онда је родила петорке: Стресно је преко ноћи постати мајка осморо малишана, сад знам неке трикове који помажу (ФОТО)

Ту су, такође, и неизбежни огласи, на основу којих се одвија свакодневни живот српских Парижана. А хуманитарне акције су посебна прича. Преко сајта се сакупља помоћ за Србе на КиМ, обезбеђен је потребан новац за пресељење православног манастира у Француској, послата су средства за подручја пострадала у поплавама у Србији и Републици Српској.

- Током поплава 2014. године, за десетак дана напунили смо шест шлепера и сместили 24 тоне помоћи, укупне вредности милион и по евра. У сваком тренутку под шатором помоћ је паковало седамдесетак људи - подсетио је Пешић.

Организовао је са Западноевропском епархијом СПЦ, први пут ове године, пливање за часни крст у околини Париза, када се окупило чак хиљаду и по људи.

Преко сајта, Срби се данас организују и за пружање помоћи деци и одраслима који долазе на лечење у Француску. Хумани епилог добила је и потресна прича о нашем Парижанину који је преминуо у овом граду и чије је тело лежало у мртвачници пуна два месеца, док коначно "Сви Срби у Паризу" нису сазнали за ову вест и потрудили се да посредују у прикупљању помоћи за његов испраћај у отаџбину.

Било је и других, лепих, тренутака, а Саша Пешић је подсетио на неке од њих.

- Младић, који живи у Србији, желео је да упозна свог оца кога никада није видео. Знао је само да живи у Француској. Послао нам је своју фотографију и податке и већ исте вечери седео је са својим оцем у Паризу - пренео је Пешић.

Било је још сличних ситуација. Тако је отац једног нашег житеља Обервилијеа, на париској периферији, дошао сину у посету, па изашао из стана да купи цигарете. Залутао је, и без знања језика се изгубио. Алармирана је полиција, али је вест објављена и преко фејсбук-странице "Сви Срби у Паризу". Потрага је, тако, успешно завршена. Отац је нађен следећег дана на аутобуској станици.


У ГОСТЕ ХИЛАНДАРУ

САША Пешић је истакао да изузетно добро сарађује са Управом за сарадњу с дијаспором, амбасадом, конзулатом, епархијом, нашим медијима, српским удружењима у Паризу. Захвалио се и манастиру Хиландару где су препознали његов рад и позвали га у госте пре две године.