МАЛИ Срећко (5) из Пољне код Трстеника, који је остао сироче 12. децембра 2018, када су му се родитељи удавили у бунару, напустио је прошле недеље хранитељску породицу. Како сазнају "Новости", кренуо је на адаптацију у једну породицу, која ће га, највероватније, усвојити. Тачно 14 месеци после трагедије у којој је изгубио мајку Слађану (50) и оца Часлава (57) Анђелковића, малишан чију судбину је пратила цела Србија, биће у тзв. периоду привикавања код будућих усвојтеља до шест месеци.

У Центру за социјални рад у Трстенику нису могли да говоре о случају због законских ограничења. Према подацима, до којих су дошле "Новости" из више других извора, између дечака и потенцијалних усвојитеља, који су из Срећковог родног краја, већ се при првим сусретима показала изузетна наклоност.

- Цео поступак је вођен врло пажљиво и у складу са строгим правилима службе. Потенцијални усвојитељи су изузетан брачни пар који је показао да је са дечаком врло компатибилан и невероватно се уклапају - наводи незванично извор "Новости".

Пре само годину дана такав расплет је био незамислив. Омалени, промрзли дечкић, који је четири дана био сам у кући, покривен само ћебенцетом показао се као јунак. Почео је да плаче, тражећи родитеље Слађану и Часлава, али њих није било. У то време били су мртви, у бунару дубоком шест метара.

- Био сам те ноћи да изјавим саучешће у комшилуку, у једној другој породици у селу - сведочи за "Новости" Рака Поповић, први комшија породице Анђелковић. - Дошао је Саша Димитријевић, мештанин, и рекао да је чуо дете како плаче. Схватио сам то озбиљно, кренуо да зовем прво Часлава, па Слађану. Били су недоступни. Знао сам да нешто није у реду.


Нова породица живи близу дечаковог родног села ПољнаМештани су позвали полицију, ушли у кућу и ту затекли уплашеног дечака. У случај се одмах укључио Центар за социјални рад из Трстеника. Дете је санитетом хитно пребачено у крушевачку болницу и после седам дана опоравка пуштено на кућно лечење. Привремени дом нашли су му стручњаци Центра за социјални рад и Срећко је почео да живи код хранитељске породице. Вратио се и у вртић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ.
Ватикански тајни архив преименован у Апостолски архив

Уз посебну пажњу саопштено му је шта се догодило. У међувремену, Анђелковићи су сахрањени, а опроштају на локалном гробљу у Пољни присуствовало је цело село. Сви су се питали шта ће бити са Срећком. Дечак је неколико дана пре трагедије био болестан. У суботу је примио инјекцију, али у недељу није имао ко да га одведе у Дом здравља.

Његови родитељи били су у браку дуже од шест година, а обоје су иза себе имали по брак. Часлав је око годину дана био ожењен девојком из Македоније. Слађанин први супруг је преминуо, а из тог брака има сина.

Обдукцијом је утврђено да су супружници настрадали услед утапања.


Слађана и Часлав Анђелковић


БИЛИ СУ СИТУИРАНИ

НАЈБЛИЖИ рођаци Анђелковића испричали су за "Новости" да су Часлав и Слађана били ситуирани, да је глава куће радио у "Првој петолетки" и да су имали велико имање са комплетном механизацијом, као и стан у Трстенику. Мештани Пољне имали су подељено мишљење о покојницима: једни су нам рекли да су умели да се "послуже" туђим пољопривредним производима, други пак да су били чудни и штедљиви, а да је Часлав био широке руке, спреман да свима да и помогне.


ЦЕЛА СРБИЈА УЗ ДЕЧАКА

ИНТЕРЕСОВАЊЕ јавности за Срећкову судбину поново су пробудиле "Новости" крајем прошле године. Тада је објављено да је дечак ушао на листинг за усвојење у којем је 10 породица, али да је сам поступак усвајања текао спорије него што су се стручњаци надали.