Орлови крсташи добили НОВА ГНЕЗДА на северу Баната

Танјуг

понедељак, 24. 02. 2020. у 16:21

Орлови крсташи добили НОВА ГНЕЗДА на северу Баната

Foto Tanjug/PannonEagle LIFE

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило да је протеклог викенда у северном Банату започело постављање вештачких гнезда за орлове крсташе, птице која је у нашој земљи пред изумирањем
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је данас да је протеклог викенда у северном Банату започело постављање вештачких гнезда за орлове крсташе, птице која је у нашој земљи пред изумирањем, јер је остао само један пар.


Како наводе, у петак и суботу, 21. и 22. фебруара, у околини Новог Кнежевца на четири локације на висока стабла тополе и храста постављене су металне платформе, а представница Друштва Мирјана Ранков каже да је био огроман проблем заштитарима да пронађу таква стабла, јер су углавном сва посечена.


„Северни Банат последњих 20 година толико је обешумљен да је сада свако велико дрво пођеднако ретко и угрожено као и орлови“, указала је Ранков.


Орловима су нова гнезда понуђена у близини Специјалног резервата природе „Пашњаци велике дропље“ који настањује једини гнездећи пар орлова крсташа у Србији, Бора и Ержика.


Те птице праве масивна гнезда чији пречник често прелази 1,5 м, па им је за смештај потребно старо, велико и безбедно стабло, каквих је у природи све мање.


Извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије Милан Ружић каже да је постављање платформи за гнежђење крсташа једна је од ургентних мера које Друштво спроводи како би се омогућили услови за опоравак и повећавање популације.


Прочитајте још: ПРИЗОР КОЈИ ДИРА ПРАВО У СРЦЕ: Младунци јединог пара орлова крсташа у Србији излетели из гнезда (ВИДЕО)


„Програм чувања гнезда Боре и Ержике који смо спровели у претходне три године дао је изванредне резултате. У том периоду из гнезда је излетело пет младунаца. Настављамо да чувамо познато гнездо, али и да радимо на побољшању станишних услова за младе орлове који се повремено срећу у северном Банату. Жеља нам је да младе птице сачувамо и задржимо у Србији“, рекао је Ружић.


Програм очувања орла крсташа, птице са националног грба, препознат је као успешан и подржан је од стране Европске Уније кроз пројекат „ПаннонЕагле“, кроз кампању „Лавовски за орлове“ компаније Царлсберг и пројекат „Очување последњих крсташа у Србији“ кога финансира БирдЛифе Интернатионал.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације