МАУЗОЛЕЈ српским ратницима и мученицима на острву Видо, који су остали да вечно сведоче о немерљивој жртви за слободу отаџбине, ускоро би могао да добије и своју вечну стражу. Бронзану. Два војника извајана у висини улаза у костурницу бдела би над уснулим српским пуковима, баш онако како је 1938. године предвидео архитекта Николај Краснов.

План који ће, сада је сасвим извесно, да буде оживотворен, преноси нам Жељко Поповић, председник Крфског друштва грчко-српског пријатељства, који је са градоначелницом Крфа Меропи Идреу и њеном заменицом Панајотом Тзане ових дана у Београду, поводом Међународног сајма туризма.

- Уз велико разумевање грчког народа, које траје читав век, белези српске јуначке епопеје из Првог рата негују се, али и надограђују, као што се негују и унапређују везе између наша два народа - каже Поповић, који је са званичницима Крфа угостио и екипу "Новости" у београдском хотелу "Москва".

У овој причи није ново - ново рухо Маузолеја на Виду. Током двосатног разговора много тога лепог смо сазнали. На прелепом Крфу, на који се српска војска искрцала да удахне живот и снагу за повратак у отаџбину и овде оставила трагове јунаштва, достојанства и поштовања за домаћине, уздижу се споменици у част тој јуначкој епопеји. Моравској дивизији подигнут је споменик од белог мермера. У Гувији, крфском пристаништу, које је до сада обележавала само бронзана плоча, ускоро би могао да буде камп за сусретања садашњости и прошлости. За нове лекције на старим подвизима српских јунака и њихових несебичних домаћина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Град на Колубари давне 1900. године имао прву хидроелектрану у Србији: Сијалица у Ваљево стигла преко референдума


- Српски и грчки народ везује много тога - казала нам је градоначелница Крфа Меропи Идреу. - Вера. Историја. Љубав према отаџбини. Узајамно поштовање... А, Крф, он је посебан за Србе. Ту је ваша, Српска кућа. Недалеко острво Видо. Ми имамо пијетет према гробљима српских ратника који су прекривали готово цео Крф. Имамо поштовање, посебно према острву Видо. Чувамо га исто онако као што су га чували наши преци, који су се заветовали да пола века неће ниједну мрежу, у улову, бацити у море у коме су хиљаде српских војника нашле коначни мир после немерљиве патње од глади и дугог путовања. Лично се залажем да Видо не сме да буде острво туризма - то је свето место српске историје. И, ко год дође с другом намером, јасно му стављам до знања да ће за мог мандата остати по утемељеним правилима наше старине.

Фото Архива Српске куће


Гости са Крфа о свему овоме разговарали су, у четвртак, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Зораном Ђорђевићем.

- Министар Ђорђевић нам је казао да је Влада Србије одлучила да се споменици на Крфу уреде с дужним пијететом и да свим посетиоцима острва Видо испричају достојанствену причу о страдању српских војника - казао нам је Поповић. - План реконструкције подразумева уређење простора испред Маузолеја, стазе која води до њега, постављање амбијенталног осветљења, као и додатне радове на самом Маузолеју и сталну изложбено-информативну поставку. Наравно, уз све ово, истичем огромну захвалност нашег, српског народа становницима Крфа на пруженом уточишту српским војницима током рата и на досадашњем очувању традиције и сећању на српске жртве.Градоначелница Идреу је на ове речи узвратила:

- Крф је спреман да подржи Републику Србију у свим планираним активностима, не само на уређењу острва Видо, како би оно остало свето место српске историје и српско-грчког пријатељства. Пружићемо сву потребну подршку Србији како би се предстојећа припремна фаза, а затим и сами радови, одвијали благовремено и уз осигурање највиших стандарда квалитета.


СВЕДОЧАНСТВО ХЕРОЈСТВА И ТРАГЕДИЈЕ

ДЕЛЕГАЦИЈУ Крфа предвођену градоначелницом Меропи Идреу угостио је и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

  • Ниједан град у Европи не сведочи о херојству и трагедији нашег народа у двадесетом веку као Крф - казао је градоначелник Радојичић. - Али, сарадња у области културе и туризма има, такође, велику важност. На тај начин упознајемо нове генерације са датумима који су одредили нашу судбину и чувамо их од заборава. Ј. Д.


Фото И. Маринковић


ИСТОРИЈА У СРПСКОЈ КУЋИ

НА састанку код министра Ђорђевића предложили смо да се Српска кућа на Крфу, у време када нема посета, отвори за студенте историје, како би се одавде понеле лекције о нашој славној прошлости - прича нам Жељко Поповић. - Предложили смо и да се размотри могућност да се ученичке екскурзије на Видо и Зејтинлик не сматрају као посете иностранству, јер се по важећем правилнику оне ван Србије могу организовати само у завршној години средње школе. Тако би ђаци имали прилику да посете ова света места и пре велике матуре.