БАНАТСКА, сапуњара, панчета, поребруша, потрбуша, димљена, барена, посута млевеном паприком, адидаска, са прљеном кожицом, љута, од гроника... само су неке од многобројних врста сланине којима ће до недеље "брке омастити" посетиоци чувене "Сланинијаде" у панчевачком селу Качареву.

- За 34 године, колико се одржава "Сланинијада", кроз наше село је прошло више милиона људи. Са ових наших дрвених тезги кренули су у успон многобројни данашњи месарски гиганти. Почетак је био скроман, јер је само неколико Качареваца имало пушнице. Данас их има више од 500 - испричао нам је Милан Ајдер Лане, који је 32 године организатор гурманске светковине у Качареву, када смо се у петак пре подне пробили до платоа где се она одржава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Петар Челик и даље „пуца“ од мишића: Најпознатији југословенски билдер тренира и у позним годинама


У време "Сланинијаде" у селу је ванредна ситуција. Оно се претвара у огромно вашариште. Плато са редовима тезги накрцаних брдима сухомеснатих производа издалека је уочљив јер га наткриљује дим из казана где се топе чварци и са роштиља где цврче тек направљене кобасице. Звучни путоказ је грмљавина турбо-фолка из кафана и шатри. Продавци робе од игле до локомотиве освајају сваки део слободног простора, па је "Сланинијада", да би сачувала реноме, заштићена металним оградама и обезбеђењем.

Око штандова са ђаконијама се тискају купци и још више "гребатори". С векном хлеба испод јакне иду од тезге до тезге и траже да пробају робу. Негде узму залогај сланине или чварак, негде чашицу ракије, и док обиђу све већ су сити и припити. Продавци сецкају супертанке комадиће за пробу и коментаришу:

- Ех, нема народ пара, само лицка, слабо купује.


Фото З. Јовановић


Посетиоци пак кажу да су цене високе, као на пијацама у Београду. Произвођачи одговарају да ни домаћа органска производња није јефтина.


- Наше мангулице су појеле брда лубеница и диња и зато им је сланиница тако слатка - каже Верица Филиповска, чији је син Миле освојио прву награду у категорији најдебља сланина. Најбоља домаћа сланина произведена је у Рашки, а направио ју је агроинжењер Душан Павловић.

- Победничка сланина се спрема најмање годину дана и гарантовано је без глутена. Дакле, одлична је и за дијету - духовито прича Павловић, који је развио производњу са братом, докторандом на Пољопривредном факултету. Кажу да су видели да и поред диплома нема предузећа у којима би радили, па су направили своју фирму.


Горан Филиповски Душан Павловић и Дејан Кондић,Фото З. Јовановић

Породичну производњу има и Душан Кондић, једини узгајивач мангулица у Качареву.

- Жена, син и ја радимо све, од узгајања поврћа којим хранимо свиње до прераде меса. Победничку сланину од мангулице направио је мој син - поносан је Кондић.


Фото З. Јовановић


ПОСВЕЋЕНОСТ

СЛАНИНИЈАДИ у Качареву сам потпуно одан и посвећен 32 године, каже организатор Милан Ајдер и духовито додаје:

- Толико нисам издржао ни са једном од три бивше жене. Зато четврту тражим на "Сланинијади", симболу квалитета и трајности.


Фото З. Јовановић

СВЕ МЛАЂИ ИЗЛАГАЧИ

НА нашој "Сланинијади" у току је велика смена генерација - каже Милан Ајдер, један од организатора ове манифестације. - На наше задовољство, излагачи су све млађи и образованији људи.


Фото З. Јовановић