Италијански археолози саопштили су данас да су у центру Рима открили древну гробницу која је скоро сигурно посвећена легендарном оснивачу Рима, Ромулу.


Мала одаја са обичним саркофагом дугим 1,4 метра и кружном каменом структуром за коју се претпоставља да је била олтар, пронађена је још почетком прошлог века испод брежуљка Капитол у старом римском Форуму, али је значај тог открића постао јасан тек након нових ископавања и истраживања.


Алфонсино Русо, директор Археолошког парка Колосеум, рекао је да локација вероватно потиче из шестог века пре нове ере и да је смештена у најстаријем делу града који је директно повезан са историјским текстовима о месту на којем је сахрањен први краљ Рима.


"Ова локација је симболична. То сигурно не може бити Ромулов гроб, већ место сећања, кенотаф", рекао је Русо Ројтерсу.


Ромул је према легенди утемељио Рим са својим братом близанцем Ремом 21. априла 753. пре Христа. Касније је брата убио и постао први римски владар.


Археолошки парк Колосеум, иначе, наводи да је реч о "невероватном открићу".


Римски Форум био је жила куцавица Римског царства и историјски извори упућују на то да је Ромул сахрањен у том подручју.


У светилишту нису пронађене никакве кости, али археолози најављују да имају друге знаке који упућују на то да би то могао бити гроб првог римског владара.
Историчари су дуго подељени око тога да ли су браћа Ромул и Рем, које је по легенди отхранила вучица, уопште постојала, али ако и јесу, споре се о томе где би Ромулово тело могло да буде сахрањено.


У историји Рима период Ромулове владавине темељи се на римској митологији и не може се сматрати веродостојним.


То је раздобље познато по владавини седморице римских краљева.


Ромул, кога су популарним учинили историчари и писци попут Ливија, Овидија и Плутарха, по легенди је заорао прву бразду на брежуљку Палатину како би означио где ће бити зидине будућег града.
Када је Рем изругујући се брату прескочио "зид" како би му показао колико ће бити неделотворни, љутити Ромул га је, према легенди, убио и казао да ће тако завршити сви који се усуде да пређу римске зидине.


Прочитајте још: Виминацијум: Откривена зелена карта за стари Рим


На Палатину је Ромул основао Сенат и прве легије, а Римом је владао идућих 40 година.


Нејасно је како је Ромул умро. По једној је верзији мистериозно нестао у олуји, док су га по другој убили и раскомадали римски сенатори.