Пролеће ће по временским приликама ове године стићи раније, па се тако већ у марту очекују и први проблеми грађана који имају алергијске реакције.


Стручњаци поручују да је најбоље да се грађани јаве лекару најмање недељу дана пре него што наступи сезона цветања, како би на време узели терапију.


Начелница опште службе Дома здравља "Стари град" Бранка Лазић каже да 10 одсто становништва пати од неке врсте алергије и да је најбоље решење да се прате упутства лекара.


"Код новооткривених пацијената терапија се своди најчесће на таблете, ако пацијент није угрожен, дајемо антихистаминике и увек се трудимо да пацијенте одржавамо у добром стању", рекла је Лазићева за Танјуг.


Како истиче, симптоми најчешће почињу с јаком секрецијом из носа, црвенилом очних слузница, елементима алергијске астме и симптоми се не смирују док се не примени одређена терапија.


"Пре него што наступи сезона цветања за утврђени алерген, најмање недељу дана раније је потребно почети с применом терапије и чим се изађе из сезоне алергија, прави се испитивање и одржава се контрола", рекла је Лазићева.


Према њеним речима, статистика показује да нису ретке ситуације да пацијенти који имају алергију на један алерген, добију реакцију и на неки други.


"Код свих сумњивих пацијената, у таквим ситуацијама продужава се терапија до краја септембра, када се и завршава сезона амброзије", додала је Лазићева.


Наредних 20 дана биће променљиво време, уз смену топлијих и хладнијих дана, поручују из РХЗС-а.


Метеоролог Недељко Тодоровић каже да ће до 22. фебруара бити хладније, а затим почетком наредне седмице опет се очекује топлији период с температурама мало изнад просека за фебруар.


"Максималне вредности ће се у том периоду кретати од 13 до 18 степени", рекао је Тодоровић.


Након тога, према Тодоровићевим речима, 26. фебруара ће уследити један свежији период са кишом, а на планинама је могућ и снег.


Како додаје, таква временска осцилација наставиће се и у марту.


И према прогнози сајта AccyWeather, од 23. фебруара се очекује повећање температуре за пет степени, и до краја месеца су забележене мање температурне осцилације.


Прочитајте још: Прогноза РХМЗ за наредних месец дана: Са зимом је готово, више неће бити снега и мраза


Такође се наводи да ће почетак марта обележити киша, као и да се пад температуре очекује од 5. марта.


Променљиво време с мањим температурним разликама обележиће цео март, стоји на АчуWеатхер сајту.