НАПРАВИО сам велику грешку због које сам данас овде, у затвореном делу Казнено-поправног завода, одакле с времена на време одлазим на испите. И пре него што сам дошао овде да служим казну, рекао сам себи да не смем да дозволим да ми време проведено у затвору протекне узалудно. Зато сам решио да завршим давно започете студије права.

Овако исповест, за "Новости", из нишког затвора започиње тридесетседмогодишњи Н. Н., апсолвент Правног факултета у граду на Нишави. Сваког месеца када су испитни рокови, он од управника затвора добије дозволу да изађе на испит, али у пратњи затворског командира. Будући да факултет завршава по старом програму, каже да му многобројна предавања нису била обавезна, па уз много труда успева да из ћелије савлада сам све оно што су његове колеге слушале током године. Захвалан је, каже, и васпитачима што су му дозвољавају да настави студирање, што га доводе на испите и пружају подршку која му је више него потребна.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА У КАЗНЕНО-ПОПРАВНОМ ЗАВОДУ: Осуђеници дресирају псе, о љубави према њима пишу, рецитују


- Сада чак много другачије гледам на све - прича нам овај будући правник. - Некада сам изабрао да будем правник, а прекршио сам закон и сада сам на издржавању казне. Схватам своју грешку, више поштујем и ценим неке вредности у животу и надам се да ће ми ово све заправо помоћи да још боље, једног дана, радим свој посао. Надам се, у струци.

Наш саговорник није једини који из затворске ћелије завршава факултет. Према статистици Управе за извршење кривичних санкција, 2018. године факултет је током служења казне у Србији завршило троје осуђеника, од којих једна жена. Три године раније тај број је био петоструко већи па је факултетске дипломе стекло 15 осуђеника. Осим могућности да током издржавања казне заврше факултете, у заводима се за осуђенике организује и описмењавање, основношколско и средње стручно образовање, као и курсеви и обуке за разна занимања. Све то да би по изласку из затвора ти људи наставили да живе нормално на друштвено прихватљив начин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У затвору завршио правни факултет!

- Наш Завод много улаже у образовање осуђеника, пре свега у завршавању основне школе, а потом током разних обука и за више од 20 занимања, која су тренутно дефицитарна у Србији - прича, за "Новости", Дејан Панић, управник нишког КПЗ. - Обуку завршавају захваљујући Народним универзитетима и потом добијају сертификате на којима нигде не стоји ознака КПЗ Ниш. То је врло важно јер им по изласку из Завода и током тражења посла нигде не стоји да су бивши осуђеници, већ су они равноправни грађани - прича, за "Новости", управник нишког КПЗ Дејан Панић.

Фото Ј. Ћосин

Док најупорнији осуђеници заврше факултет, много је оних који у затвору први пут науче да пишу и читају. Тако кроз школу "Лела Поповић" која има одељење и у нишком КПЗ три циклуса, од 1. до 4. затим од 5. до 6. и од 7. до 8. разреда, похађа и до 80 полазника. Учитељица Славица Ристић каже да су њени ученици врло мотивисани да заврше разреде које до тада нису и да тако стекну сведочанство о завршеној основној школи. Неки чак, први пут уче и да рачунају и пишу.


- Имамо пет одељења разних нивоа - објашњава Панић. - Сваке године се повећа број заинтересованих ученика. Углавном су добри ђаци, слушају, уче, интересују се. Када позову родбину и кажу да иду у школу, сви буду поносни на њих, а то их много мотивише и подстиче да раде нешто добро.

Фото Ј. Ћосин

ПОМОЋ СУПРУГЕ

У ОРГАНИЗАЦИЈИ свих обавеза на факултету много ми помаже супруга. Набавља ми књиге, пријављује испите, доноси гардеробу за тај дан кад одлазим да полажем испите, обавештава ме када су испитни рокови... Води рачуна о свему да бих успео да завршим започето.Фото Ј. Ћосин

ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

ОДГОВОРНОСТ запослених у Казнено-поправном заводу у Нишу је велика управо због друштвене одговорности - каже Миљан Крстић, шеф Одсека за спровођење третмана. - Све полази из Одсека за испитивање личности где стручњаци разговарају са осуђеницима, сагледавају њихове могућности и одређују програм поступања. То подразумева и довршавање започетог формалног образовања. Сугеришемо им и да заврше неке обуке и стручну квалификацију, а све да би се лакше прилагодили животу ван КПЗ после издржане казне.

Фото Ј. Ћосин