ПИОНИР боди-билдинга у некадашњој Југославији, човек који је и данас инспирација многим генерацијама вежбача, легенда Бачке Паланке, војвођанског места које је његово име дигло до неслућених висина, вишеструки првак државе, Европе и света у професионалној конкуренцији и ветеранима, поносни отац петоро деце и деда исто толико унучади...

Све жеље и снове је успео да оствари, у родној Србији оставио је неизбрисив траг, али и после уласка у осму деценију живота младалачки дух га не напушта. И даље тренира и осваја најсјајнија одличја на међународним такмичењима, а његово име је синоним за здрав начин живота. Ко други него - Петар Челик.

- Када сам имао непуних 14 година у мом крају је постојао веслачки клуб чији су тренери држали феноменалне тренинге. Ту је постојао дебели канап висине пет-шест метара уз који су се спортисти пењали, а да би неко ушао у клуб морао је без помоћи ногу да се попне до врха. Тај сан је и за мене касније постао јава - присећа се Петар Челик, жива легенда и зачетник боди-билдинга у СФРЈ.

У тадашњој држави седамдесетих година двадесетог века о боди-билдингу се скоро ништа није знало, а Петар је посматрајући комшију из Гајдобре који је разбијао бетон са другарима често каснио у школу. Почео је да тренира са бетонским теговима, после којих су му руке остајале крваве и модре, али на одустајање није помишљао. Тадашње власти дозволиле су да се боди-билдинг искључиво зове атлетска гимнастика, а физички изглед био је на трећем месту по важности, после бенџ преса и згибова. Основао је први клуб у нашој земљи, Тигар, а држава му је помогла да набави металне тегове из Совјетског Савеза, који су тада били најквалитетнији.

Премијерно такмичење на ком је наступио, а ког се одлично и дан-данас сећа, било је Прво првенство Југославије у боди-билдингу у београдском Дому синдиката давне 1968. године. Остао је без одличја, али је са непуних 18 година схватио да је потребно отиснути се у печалбу како би покупио "фазоне" са Запада, где је овај спорт доживљавао право васкрснуће.

- Најпре сам отишао у Леверкузен, у чувену немачку фармацеутску компанију "Бајер", где сам се упознао и научио много о разним врстама протеина. Пут ме после тога одвео у Есен, град у Немачкој који се у то доба сматрао најважнијим местом за боди-билдинг у Европи. Ту сам савладао многе вештине тренинга и овладао разним техникама. Тек са ове дистанце видим колико је мој успех одјекнуо у великој Југославији и колико је деце почело изненада да тренира.

У бившој Републици стекао је огромну славу и углед, а сви медији тог времена писали су у суперлативима о Петру Челику. Појављивао се и у спотовима и телевизијским наступима "Лабораторије звука", редовно излазио на насловним странама многих магазина, али је и сам направио свој часопис о боди-билдингу, који је у једном периоду продаван, у за тада енормних, 57.000 примерака. Отворио је и своју фабрику протеина, у време када је боди-билдинг доживео бум у свим деловима бивше Југославије и успео да прода преко милион конзерви.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коста (25) из Земуна племениту вештину преноси на младе: Основао бесплатну школу бокса како би децу склонио са улице

Иако је дубоко зашао у пензионерске дане и осму деценију живота, младалачки дух и огромна воља, упорност и истрајност не напуштају легендарног спортисту.

- И даље тренирам пет пута седмично, а недавно сам у Румунији освојио прво место на међународном турниру ветерана. Људи који зађу у позније животно доба требало би три пута недељно да се баве спортом, наравно умеренијег интензитета - истиче Челик. - Две ствари ме још покрећу, једна је здравље, а друга млади момци који тренирају са мном, јер кад видим њих, видим себе у њима и онда добијем жељу за надметањем. И исхрана је такође веома битна, зато је потребно да посебно пензионери, на то обрате пажњу.

Петар Челик са ћеркама

САД МИ ТО КАЖЕШ?

ПЕТАР Челик је за наш лист испричао једну од бројних анегдота које су га пратиле кроз живот и спортску каријеру. Тако му је шетајући пијацом у Новом Саду једна старија госпођа довикнула како је сакупљала његове слике из новина, да би се друга надовезала на причу. На то им је Петар одговорио:

- Па што ми то нисте рекле док сте биле младе и лепе, већ данас?

УЧИ МЛАДЕ НАРАШТАЈЕ

ПРОСЛАВЉЕНИ спортиста годинама је држао своју теретану и припремао разне момке за многа домаћа и међународна такмичења. Тренутно у Новом Саду тренира са још неколико пријатеља и такмичара, у како он каже, у условима "старе школе". Како је обећао, теретану ће, ако не за турнире, посећивати за своју душу док год буде могао.

БОГАТА КАРИЈЕРА

ТОКОМ бављења боди-билдингом Петар Челик је за време професионалне и каријере ветерана чак 18 пута био најбољи на свету. Први пут је на такмичењу "Мистер Југославије" победио 1975. године, док је титулу мистер Србије освојио 1980. године. Такође је био судија на више светских првенстава, а доживотни је почасни председник НАББА федерације за Србију.