МЛАДИ Коста Костић (25), из Земуна, успешан је и награђиван апсолвент Факултета ветеринарске медицине у Београду. Осим тога, троструки је вицешампион Србије у боксу и троструки првак Београда у полувелтер категорији. Недавно је, међутим, одлучио да своје знање о овој племинотој вештини пренесе на младе. У графичкој школи на Новом Београду основао је бесплатну школу бокса за основце и средњошколце из Београда, да би их, како каже, склонио са улице. А слогани под којим позива младе да му се придруже гласе: "Удари џак, а не вршњака" и "Један више у сали, један мање на улици".

Годинама Коста боксује у БК Партизан, а Раднички из Крагујевца представља у Првој српској лиги. Медаљама и успесима у племенитом спорту, 2018. године придружио је и награду за најбољи научноистраживачки рад из области биомедицинских наука. Награђен је за рад из фармакологије са токсигологијом, у ком је, кроз тромесечно истраживање, доказао да уља камилице, мајчине душице и оригана имају готово исто дејство против болова као најчешће употребљавани аналгоантипиретици.

Прочитајте још - За пет година 84 детета остављена на улици

Поред тога што постиже изузетне резултате у боксу и биомедицинским наукама, Костина жеља је да што више младих усмери на спорт. Жели да их удаљи од негативних утицаја из окружења и да им предочи све лоше стране вршњачког насиља.

- Желим да се посветим раду са младима - каже нам Коста. - Има много талентоване деце с којом је потребно радити и усмерити је на праве вредности. Овом акцијом хоћу да се што више деце склони са улице у сале, а све с намером да се утиче на смањење и престанак вршњачког насиља. У сали су сви једнаки. Боксом се развијају самоконтрола, смиреност и самопоуздање, а то може много да утиче на психофизички развој деце и младих. Желео бих и да, осим дечака, којима је овај спорт ближи, на тренинге дођу и девојчице, с обзиром на то да је бокс племенита и поучна вештина.

БОРОВЧАНИН ПОДРЖАО АКЦИЈУ

КОСТИНУ акцију подржао је и државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин, председник Боксерског савеза Србије, и позвао га на лиценцирање за тренера. И момци из реп састава ТХЦФ су препознали Костин труд. Они планирају да сниме песму којом ће промовисати бокс и позвати што више деце да, уместо на улици, почну да проводе време у сали.

Коста са најмлађим полазником