Поносан сам на Орашац и своје презиме: Радосав Марићевић, потомак чувене породице у чијој кући је испланирана буна

Бојана ЦАРАНОВИЋ

недеља, 16. 02. 2020. у 14:00

Поносан сам на Орашац и своје презиме: Радосав Марићевић, потомак чувене породице у чијој кући је испланирана буна

Фото Д. Миловановић

Кажу да је баш Теодосије, мој предак, предложио Карађорђа за вођу устанка - прича Радосав
ПОНОСАН сам на свој Орашац, на велику борбу која је одавде кренула, поносан сам и на своје презиме. Слушао сам приче да се баш на овом месту, где сам одрастао, родила идеја о устанку против Турака, народном ослобођењу и уједињењу.

Ово говори Радосав Марићевић (42), потомак трговца Теодосија Марићевића, по коме је споменички комплекс посвећен Првом српском устанку добио назив "Марићевића јаруга". Из дворишта Радосављеве породичне куће, на истом месту на коме су се пре више од два века виђени Срби тајно састали и одлучили да крену у борбу за слободу, пуца поглед на целу Шумадију, али и на поток, мостић, шанац...

- Мој стриц Радован чувао је старе фотографије, предања, знао многе слободарске приче које су претходиле устанку и Сретењском уставу - прича Радосав за "Новости". - Колико сам из његове приче схватио, што нико, нажалост, није и записао, Теодосије Марићевић био је деда мом чукундеди Теодосију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нема важнијег датума у српској историји: Сретење симбол борбе за слободу
На месту његове породичне куће некада је био дом трговца Теодосија, кнеза Орашца и Јасенице.

- Док је трајало свадбено весеље у кући, Теодосије Марићевић, Карађорђе и још неки виђенији људи из крагујевачке, рудничке, београдске, смедеревске и јагодинске нахије, састали су се доле у јарузи да договоре устанак и изаберу вођу између себе - каже Радосав. - Први предлог је, како ми је стриц причао, био да наш Теодосије буде вођа, али је он то одбио. Кажу да је баш Теодосије предложио Карађорђа за вођу Првог српског устанка.
Пошто је схватио да остаје без власти, да је Карађорђе постао све популарнији, покајао се, успротивио се и на крају сукобио са вождом. Дошло је до окршаја, у којем је Теодосије покушао да убије Карађорђа, али пошто није успео, Црни Ђорђе је убио њега.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Народ још не зна шта за нас значи Сретење

- Његово тело је донето у Орашац, а гроб му се налази у дворишту Цркве Вазнесења Господњег - каже Радосав. - Црква је подигнута у периоду између 1868. и 1870. године. На северном пиластру је постављена спомен-плоча у част погинулима у балканским ратовима.

Надгробно обележје је од камена црвенкастомрке боје, на којем до 1980. године није било никаквог епитафа, а тада је уклесан натпис: "Теодосије Марићевић, 1807. Гроб му обнови његов потомак."


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Дачо

16.02.2020. 16:00

сећам се вожд мушког парфема био је најбољи,као и у стварности Вожд Карађорђе

Majka

16.02.2020. 18:37

Teodosije je bio pop. Njega je hadzi.Djera odabrao da pokrene narodne vodje Sam Karadjprdje je radio za tadasnju Austriju. Bio je siromah. Nije mogao da.bude knez, jer je bio melezar.Karadjordje je sa svojih 206 cm bio opasan po ostale seljake. Sam je sebe proglasio za vodju. Sve ostalo su izmisljotine onih koji.su doveli Karadjordjevice na vlast.

naranca

18.02.2020. 01:57

@Majka - @majka 1)Kardjordje je bio u frajkorima (Neka vrsta austrijske legije stanaca) 2) Kada se vratio u Srbiju ,bio je jedan od najbogatijih svinjarskih trgovaca 3)Melezar????????Sta ti je to?Pa nije bio Hrvat. 4) svi istorijski izvori kazu da su ga proglasili za Vozda samo ti znas da se on sam proglasio.Jesi bio prisutan? 5)Nije knez nego knjaz.To je SRPSKA titula a ne Austrougarska ili Turska.

beka

16.02.2020. 19:17

Kazu da su Hajduk Veljko i Stanoje Glavas odbili da budu vodje ustanka i da su molili Karadjordja a on je rekao " nemojte mene ja sam prek covek ubicu nekog ako ne bude slusao' a onda su mu oni rekli "takav nam i treba". A lepo im je rekao ......

Dule Los Angeles

17.02.2020. 20:24

@beka - Hajduk Veljko je bio skoro nepoznati hajducki harabasa. Kretao se sa druzinom od oko 25-30 hajduka, izmedju Soko Banje i Boljevca. Kad je izbio ustanak, on je zauzeo nekoliko turskih utvrdjenja a posade pobio. Sve do jednog. " Ne zna se ko vise mrzi Turke, Crni ili Ja", rekao je Veljko.Stanoje Glavas, iz Glibovca kod Smederevske Palanke je odbio vodjstvo ustanka. Rekao je "Ja nemam ni kuceta ni maceta. Samo moje hajduke. Ako Turci nadvladaju, ja cu s'njima opet u sumu. A Narod ce stradati.