У Скупштини Београда данас су уручена признања најхрабријим појединцима у најпознатијој и најстаријој манифестацији листа Вечерњих новости "57. најплеменитији подвиг године".


Међу добитницима златних плакета за наплеменитији појединачни подвиг је Никола Субашић који је донирао део јетре и бубрег и тако продужио живот најбољем пријатељу Луки Васиљевићу.


Као најплеменитији колективни подвиг оцењен је верујући народ Српске православне цркве у Црној гори, који се побунио против закона о слободи вероипосвести у Црној Гори, а што је академик и књижевник Матија Бећковић присутинима објаснио речима: "устала је црква за коју се мислило да је нема".


"И пред целим светом показала се као најживља црква у Европи. Омладина за коју смо мислили да је индокринирана и изгубљена, појавила се када је најважније. Није се уплашила, устала је да одбрани своју цркву и духовност. Литије у Црној Гори су слике које се памте, сведочанство вере и истрајности верујућег народа и клира Српске православне цркве у Црној Гори", рекао је Бећковић.


Златну плакету за најплеменитији дечји подвиг добила је Анастасија Вујић, која са много љубави и посвећености, већ две године, сваког месеца обилази и посећује децу у престоничким болницама и домовима, доноси им слаткише и поклоне, и бројним малишанима пружа љубав и подршку.Слободан Васић


Слободан КоцићСлавољуб СтојадиновићНикола Субашић


Милорад ЈурковићАнастасија Вујић
Златном плакетом за најплеменитији подвиг која се додељује простхумно, одликован је Дарко Вујошевић, који је изгубио живот покушавајући да спасе породицу Кумбуровић на Скадарском језеру.
Десетак Чеха окупљених око хуманитарне организације "Европски фронт солидарности са Косовом" заједно с пријатељима из Србије од 2013. организује акције помоћи српском народу на Косову и Метохији и они су овог пута добили специјалне плакете.Добитник истог признања је и столар из Раковца код Беочина Милорад Јурковић који је спретним рукама израдио 2.000 дрвених столица за храњење беба и све их поклонио деци у Србији и региону.Професор физичког васпитања из Велике Плане Славољуб Стојадиновић спречио је трагедију када је голорук савладао наоружаног нападача Г.Т. који је ученике трећег три одељења Економске-угоститељске школе "Бук Караџић" узео као таоце. Тај херојски чин му је донео специјалну плакету Вечерењих новости.Међу добитницима је и пожаревљанин Слободан Васић Васа, који већ годинама организује хуманитарне акције и који помаже суграђанима када им се уруши кућа, кад немају да врате дуг банци или за струју, лекове и огрев.Специјалну плакету је добио и полицајац из Никшића Милоја Шћепановић, који је одбио налог да употреби физичку силу против учесника протеста у Црној Гори због усвајања закона о слободи вероисповести, након чега је одложио полицијску опрему и остао без посла после 23 године рада."Овај мој потез нема никакве везе са политиком, реч је о одбрани вере, а за њу сам спреман и живот положити", рекао је тада Шћепановић.


Присутнима у Скупштини Београда обратио се митрополит црногорски-приморски Амфилохије, челник СПЦ у Црној Гори истакавши да је "братомржња опака и отровна"."Надали смо се да је престала у Црној Гори, међутим њен плод је управо овај закон који је недавно донет у Црној Гори", казао је митрополит.Међу добитницима специјалних плакета су и Завичајно удружење "Стари Рас", сестринство манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, пензионер из Новог Сада Зоран Коцић, десетар војске Србије Урош Ждеро и ученици трећег три одељења Медицинске школе у Прокупљу.