ТРАДИЦИОНАЛНО, 57. пут, Србија ће се поклонити најхуманијима, најодважнијима, најнесебичнијима међу нама. На свечаности у Скупштини града Београда сутра у 12 часова биће уручене златне и сребрне плакете добитницима признања у акцији "Вечерњих новости" - "Најплеменитији подвиг године".

Жири, којем је председавао академик Матија Бећковић, одлучио је да Златну плакету за најплеменитији појединачни подвиг добије Никола Субашић (26) из Београда. Несебично, без двоумљења, он је донирао бубрег и готово 70 одсто своје јетре пријатељу Луки Васиљевићу и тако му дао шансу за живот и будућност, иако је знао да су обе операције врло ризичне и са неизвесним исходом по обојицу. По мишљењу жирија, његово дело је пример човештва и храбрости. Ни данас, годину касније, скромни Никола није свестан да је урадио оно за шта је мало ко кадар. То што је учинио за њега је било "потпуно природно, подразумевајуће, људски".

- Сви наши подвижници су хероји, јунаци, али оно што је издвојило Николу Субашића је његова свесна и промишљена одлука да поклони део свога здравља, да ризикује сопствени живот да би спасао туђи - рекао је хуманитарац Арно Гујон, један од чланова жирија. - Сазнање да може да помогне, за њега је било довољно да донесе одлуку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Поклонио бубрег и пола јетре и ризиковао живот да би спасао туђи - Николa Субашић добитник златне плакете: Жири "Вечерњих новости" изабрао најплеменитије (ФОТО+ВИДЕО)

Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг добиће народ и клир Митрополије црногорско-приморске, епархија будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачке Српске православне цркве. У образложењу жирија се наводи да су они устали у одбрану својих светиња и показали се пред целим светом као најживља црква у Европи.

- Ово је награда за све оно што видимо последњих недеља, за одбрану духа, вере, Цркве - рекао је академик Бећковић. - Тај народ који се подигао у одбрану српских светиња, жива је ходајућа црква која се уздигла до небеса. Омладина, за коју смо мислили да је индоктринирана и изгубљена, појавила се када је најважније. Није се уплашила, устала је да одбрани своју Цркву и духовност. Изненађен сам тим народом. Када је дирнуто у само очно дно тог народа, он се подигао, и не постоји ниједан крај од Колашина, Пљеваља, Берана до Херцег Новог и Улциња који се није придружио.

Младој Анастасији Вујић (14), из Београда, биће уручена Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг. Она већ две године поклонима и несебичном пажњом, у болницама и другим здравственим установама, усрећује најмлађе пацијенте који се лече, често и од најтежих болести.

Анастасији Вујић (14) биће уручена Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг

Није заборављен ни Дарко Вујошевић (42) из Подгорице. Он је 3. фебруара прошле године настрадао спасавајући породицу Кумбуровић на Скадарском језеру. До последњег даха борио се да из набујале воде спасе малу Јану (12), њену трудну мајку Нину (37) и оца Ратка (39). Нажалост, сви су настрадали, али је Вујошевић својим последњим чином, последњим дахом, свој живот обележио и потписао човештвом. Зато ће и он и његов подвиг живети вечно.

Дарко Вујошевић (42), из Подгорице, настрадао је спасавајући породицу Кумбуровић на Скадарском језеру

Сребрне плакете "Вечерњих новости" добиће и Милоје Шћепановић (45), полицајац из Никшића, Милорад Јурковић (50), из Раковца, новинар Слободан Васић Васа (56), из Пожаревца, пензионер Зоран Коцић (72), из Новог Сада, Урош Ждеро (34), десетар Војске Србије, професор Славољуб Стојадиновић (42), из Велике Плане, "Европски фронт солидарности са Косовом" из Чешке, Завичајно удружење "Стари Рас" из Панчева, монахиње Манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици, као и ученици трећег три разреда Медицинске школе у Прокупљу.


Признање за најплеменитији појединачни подвиг добија Никола Субашић (26)


ПРЕНОС НА ТВ ПИНК

ДИРЕКТАН пренос свечане доделе плакета "Вечерњих новости" за најплеменитији подвиг емитоваће се на програму ТВ Пинк 3, сутра, тачно у подне. Осим церемоније уручења награда, гледаоци ће премијерно видети и филмове о нашим јунацима из 2019. године и њиховим подвизима.ЖИРИ

ЖИРИЈУ за најплеменитији подвиг председава академик Матија Бећковић, а чланови су академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, професор др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, хуманитарац Арно Гујон, новинар Бранко Станковић, Веселин Јевросимовић, власник "Комтрејда", модни креатор Верица Ракочевић, Недељко Крсмановић, директор "Новости", и Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник свих издања наше компаније.