ПЕТАК, субота и недеља су њени пијачни дани. Праменове седе косе вешто увуче под мараму, обуче топлу гардеробу, па раном зором док се сунце полако пробија кроз облаке крене пут Палилулске пијаце у центру престонице. И тако скоро пола века Београђанка Живка Матић (90), која лаким корацима гази десету деценију, има исти распоред.

Иако су јој на лицу прекривеном борама приметне године, истиче да јој сталан рад у атарима Великог Села даје енергију. Каже да је то њен живот, тако је "ко зна ко записао да ће бити" и не буни се. Од рада у њиви не одустаје, јер то је лек за њену душу.

- Удала сам се са 17 година и тада сам дошла у Матиће, познату породицу која је у свом власништву поседовала много обрадиве земље - присећа се Живка. - Као млада снаха морала сам да радим и да се докажем. Копала сам, садила, плевила, заливала и трудила се да учим од старијих.

Након удаје, заједно са свекрвом почела је да долази на Палилулску пијацу. Као добар продавац стекла је поверење муштерија, а убрзо је и како воли у шали да каже наследила породичну тезгу.

Од удаје престала је да годину дели на годишња доба, већ то ради по распореду у њиви који је увек исти, а ред се зна и поштује. У пролеће сади зелену салату и млади лук, лето је резервисано за продају воћа, док у рану јесен на тезгу износи купус. У међувремену, подразумева се да у понуди увек има празилук, шаргарепу, цвеклу, першун и целер. Свеже плодове убира са својих ораница, а у послу јој данас помажу синови. Снахе су јој изродиле унуке, а у породици Матић данас је и петоро праунучади. Хелена, Василије, Ивана, Иван и Вељко су прабакино богатство.

- Мене рад чини срећном, а када уберем свежи першун и знам да су га моје руке садиле и заливале, срце ми буде испуњено чистом срећом - додаје бака Живка. - Знам да моја децу једу здраву храну као и да ме муштерије поштују и цене јер их никада нисам преварила.

Некада је на пијацу одлазила сваког дана, међутим од пре неколико година морала је да успори темпо. Ако не стигне радним данима, зна се да је недељом увек на истом месту. Долазиће све док је ноге не издају.


ДОБРО ЗДРАВЉЕ

БАКУ Живку здравље добро служи, само је вид помало издаје, али слух је и даље одличан. Труди се да се храни здраво, и искључиво једе само воће и поврће из своје баште, које сама узгаја.