Мисија Нектон истраживаће најдубљу тачку Индијског океана (ВИДЕО)

Танјуг

05. 02. 2020. у 22:42

Мисија Нектон истраживаће најдубљу тачку Индијског океана (ВИДЕО)

Print screen Youtube

Тим научника припрема се да зарони дубоко у Индијски океан у "Поноћну зону", где светлост једва допире, али живот и даље успева
Тим научника припрема се да зарони дубоко у Индијски океан у "Поноћну зону", где светлост једва допире, али живот и даље успева.

Мисија названа "Нектон", под вођством Велике Британије, планирана је како би истражила дивље животиње и проверила климатске промене у неистраженом подручју.

Мисија ће бити спроведена у сарадњи са владама Сејшела и Малдива, а циљ петонедељне експедиције су огромне подводне планине које се уздижу хиљадама метара од морског дна. Научници "Нектона" укрцаће се у "Ограничавајући фактор", једну од најнапреднијих подморница на свету.

"Оно што знамо је да на дубини већој од 1.000 метара нема светла, али има животиња које светле. Доле је живот који сија. Подручје које истражујемо је један од најразноликијих делова океана на свету. Оно што будемо нашли тамо није до сада познато", рекао је директор "Нектон" мисије Оливер Стидс за АП, приликом испловљавања експедиције из Барселоне.

Прошлог августа, "Ограничавајући фактор" завршио је експедицију "Пет дубина" у току које је заронио на најдубље тачке свих пет океана.

Најдубља тачка зарона била је 11.000 метара, дубље него што је висок Монт Еверест. Да би издржала огроман разарајући притисак, кабина подморнице у којој се налази двочлана посада умотан је у титанијумску капсулу дебљине 9 центиметара, а залихе кисеоника омогућавају 96 сати рада.

"На свету постоји само пет возила која могу да зароне испод дубине од 6.000 метара и само једно које мозе ићи још дубље. Све што радимо је ново и све што будемо нашли биће откриће", каже вођа експедиције Роб Мекалум.


Научници очекују да идентификују нове врсте као и да примете утицаје које је створио човек, попут климатских промена и пластичног загађења.

"Када се прослог маја ''Ограничавајући фактор'' спустио на дно Тихог океана, на Маријански ров, најдубљу тачку свих океана света, његов капетан приметио је пластичну кесу. Више од 90 одсто животног простора свих земаљских врста налази се у океанима, а већи део океана је неистражен", објашњава Дан Лафолеј, стручњак за морске воде из Међународне уније за заштиту природе.

"Дакле, апсолутно је критичан тренутак у коме посаду спуштамо доле да бисмо видели шта се дешава", додаје Лафолеи.

Научници ће комбиновати сва своја запажања са онима стекнутим прошле године током седмонедељне мисије у Индијском океану. Планирано је да открића мисије "Нектон" буду представљена 2022. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације