Скидао их је из вагона смрти, плаћао да добију лажне пасоше и побегну: Сећање на шведског бизнисмена и дипломату, који је у Мађарској спасао десетине хиљада Јевреја

Богољуб Грујић

02. 02. 2020. у 08:10

Скидао их је из вагона смрти, плаћао да добију лажне пасоше и побегну: Сећање на шведског бизнисмена и дипломату, који је у Мађарској спасао десетине хиљада Јевреја
У Културном центру у Зрењанину отворена изложба посвећена Раулу Валенбергу, који је био на служби у Будимпешти

ИЗЛОЖБА под називом "За мене није постојао други избор", у Културном центру у Зрењанину, посвећена Раулу Валенбергу, угледном шведском дипломати и хуманисти, који је током Другог светског рата, у Мађарској, спасао хиљаде Јевреја од сигурне смрти помажући им да не буду спроведени у концентрационе логоре, изазвала је велику пажњу у граду на Бегеју.

Ова изложба је део пројекта београдског Центра за развој културе дечјих права и Амбасаде Шведске у Београду, у партнерству са "Раул Валенберг академијом" из Стокхолма и уз подршку Шведског института. Отварању је, осим ученика основних школа из Житишта и Зрењанина, присуствовао Јоаким Верн, заменик шефа мисије Амбасаде Шведске, задужен за културу и проблеме младих.

КО је био Раул Валенберг? Шведски дипломата на служби у Мађарској кад је почео Други светски рат, био је, у ствари, успешни бизнисмен и хуманиста, који је на предлог Америке и Енглеске, прихватио позив владе Шведске да се бави дипломатијом и помаже људима које су прогањали нацисти.

Раул је плаћајући силан новац вадио Јевреје већ спаковане у специјалне вагоне којима су превожени у концентрационе логоре, а правио је лажне пасоше, на основу којих су ишли у Шведску и на тај начин спасао неколико десетина хиљада од Холокауста и масовног истребљења у логору Аушвиц-Биркенау.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗВЕШТАЈ ЕКСПЕРАТА: Хрвати поричу своје злочине о Холокаусту

Према званичним подацима, само у периоду од 15. маја до 8. јула 1944. године из Мађарске је пут Аушвица отишло око 150 возова са 437.000 Јевреја, а за осам наредних недеља више од половине тих људи је масовно погубљено.

ТАКО је Валенберг у историју ушао као спасилац десетина хиљада мађарских Јевреја којима је, у опасна ратна времена, издавао шведске пасоше, омогућивши им на тај начин да напусте земљу и спасу се од сигурне смрти, која би их чекала да су пали у руке нацистима или доспели у злогласни будимпештански гето.

Јоаким Верн са ученицима из Житишта и Зрењанина Фото Б. Грујић

Шведска због тога слави свог хуманисту, који је у вртлогу ослободилачких борби против фашиста, једноставно нестао из Будимпеште, под сумњом да су га грешком убили Руси, а он је Мађарску напуштао да би спојио породице којима је претходно помогао да побегну из мађарске престонице.

- Лепо је бити део овако значајног пројекта, који велича људскост и не признаје никакве границе када човеку треба помоћи и спасти га у невољи, односно сигурне смрти, као што је то својевремено чинио Раул Валемберг - нагласио је заменик амбасадора Шведске у Београду Јоаким Верн, одушевљен пријемом у Зрењанину, у којем ће изложба бити отворена за јавност до половине фебруара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Усташе су биле суровије од нациста: Професор Гидео Грајф о два најмонструознија логора


РАДИОНИЦЕ

Поред изложбе, пројекат обухвата радионице са ученицима које имају за циљ да оснаже младе да у себи препознају и оснаже праве вредности, хуманост, критичко мишљење и храброст и да својим примером буду носиоци позитивних промена којима се доприноси хуманијем друштву.

ПРОЈЕКАТ У ВИШЕ ГРАДОВА

Александра Стаменковић, из Центра за развој културе дечијих права, истиче да међународни пројекат "Раул Валенберг - Буди носилац промене" подразумева радионице са ученицима основних школа и установама културе у седам градова у Србији, Београду, Житишту, Зрењанину, Бечеју, Крагујевцу, Смедереву и Шапцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Đerdap

02.02.2020. 08:58

NKVD je uhapsila Raula 1945 sumnjajući da je bio špijun. Umro je verovatno u zatvoru Ljubjanki u Moskvi 1947.

Јабре

02.02.2020. 10:22

Направите и изложбу о немици која је спасила хиљаде српске деце из Јадовна.

наградно питање

03.02.2020. 12:17

Је ли мајка родила јунака који је спасавао Србе?